Hardgainers hebben het niet makkelijk. Ze hebben de meeste motivatie van iedereen, maar de minste informatie om hun doel te bereiken. Vaak worden hardgainers belachelijk gemaakt om hun bouw en er wordt vaak gezegd dat ze blij moeten zijn dat ze aan moeten komen en niet af moeten vallen. Wat niet veel mensen weten is dat aankomen voor hun vaak veel moeilijker is dan afvallen. Ondanks dat ze het moeilijk hebben betekent het natuurlijk niet dat ze geen fouten maken. Laten we kijken naar 3 veelgemaakte fouten.

1. Geen structuur

Het belangrijkste doel van een hardgainer is natuurlijk om meer te eten en zo dus meer calorieën binnen te krijgen. Vaak wordt dit doel zonder enig goed plan benaderd. Wat veel hardgainers doen is simpelweg meer eten op hun bord scheppen of meer happen naar binnen proberen te krijgen. Als we dat eten zouden berekenen is de kans groot dat je nog steeds onder je caloriedoel zit. Herken je jezelf hierin dan is het misschien tijd om initiatief te nemen.

Bereken je caloriedoel en houdt het bij in een app zoals MyFitnessPal. Zorg dat je genoeg proteïne binnenkrijgt om je spieren te laten groeien, maar niet teveel. Proteïne zorgt namelijk dat je je vol gaat voelen, wat niet handig is voor hardgainers. Verhoog je inname van calorieën geleidelijk en blijf hier consistent in. Eet je de ene dag iets minder? Zorg dan dat je de volgende dag iets meer eet.

2. Slechte omgeving

Je vraagt je waarschijnlijk af wat we hiermee bedoelen, maar eigenlijk is het heel logisch. Als je jezelf steeds in een positie zet ver verwijderd van eten, wordt het natuurlijk moeilijk om geregeld te eten. Het is bijvoorbeeld heel erg moeilijk om aan te komen voor mensen met een baan die continu moeten werken of heel weinig pauzes hebben. Zorg dus dat je altijd iets te eten hebt. Bereidt bijvoorbeeld maaltijden met veel calorieën die je meeneemt naar je werk. Heb je een drukke kantoorbaan waar je bijna geen pauzes hebt, zorg dan dat je snacks in je bureaulade hebt liggen. Dit betekent natuurlijk niet dat je elke willekeurige snack kan eten. Wat wel goed is zijn bijvoorbeeld noten, fruitrepen, proteïnerepen, pure chocolade of een simpele boterham met pindakaas. Zet desnoods een alarm op je telefoon of laptop zodat je niet vergeet te eten.

3. Teveel cardio

De laatste veelgemaakte fout is dat hardgainers, soms onbewust, teveel cardio doen. Ze doen bijvoorbeeld teveel aan joggen en roeien. Dit is natuurlijk heel goed voor de gezondheid van je hart en conditie, maar het draagt niet echt bij aan spiergroei en aankomen. Je kan je als hardgainer beter focussen op krachttraining. Gecombineerd met een calorie overschot is dit een succesformule om aan te komen. Sterker nog, zonder krachttraining wordt bijna alles wat je ‘teveel’ eet opgeslagen als vet.

Wat voor krachttraining je doet maakt in principe niet zo heel veel uit en ligt aan wat je wil bereiken. Krachttraining zorgt voor meer spiermassa. Dit is goed voor je motivatie en helpt weer bij het eten. Ga in plaats van een rondje joggen dus eens een keer naar de sportschool. Tot slot kan het natuurlijk ook nog dat je onbewust teveel aan cardio doet. Je fietst misschien heel vaak of hebt fysiek zwaar werk. Zorg dat je ook hiervoor extra eet. Veel succes met aankomen!

Loading...
Shaped Fitness