Wanneer je nieuw bent in de gym dan maak je ongetwijfeld fouten. Dit overkomt vrijwel iedereen. Daarom hebben we in dit artikel 4 veelgemaakte fouten op een rijtje gezet. Ook als je al wat ervaring hebt kunnen er dingen zijn waarvan je denkt dat je ze goed doet, maar toch fout blijken te zijn. Klik daarom niet meteen weg als je geen beginner meer bent, er valt namelijk altijd iets te leren.

Het vermijden van de zware oefeningen

Als we het hebben over de zware oefeningen, dan bedoelen we natuurlijk compound oefeningen zoals de deadlift, bench press of de squat. Veel mensen vermijden deze oefeningen om meerdere redenen. De eerste reden is dat de oefeningen fysiek erg veel eisen. Je hebt dit ongetwijfeld zelf gemerkt als je deadlifts of squats hebt gedaan, ze kosten erg veel energie.

Een andere reden is dat veel beginners of mensen die nog niet zo sterk zijn een soort van bang zijn om deze oefeningen te doen. Om je heen zie je andere mensen die veel gewicht tillen, terwijl jij veel minder kan. Schaam je hier niet voor. Bij deze oefeningen is het heel belangrijk dat je ze niet alleen uitvoert, maar vooral dat je ze ook goed uitvoert.

Ego-lifting

ego-lifting

Het vorige punt heeft veel te maken met de volgende veelgemaakte fout; ego-lifting. Dit is een term voor het gebruiken van te zwaar gewicht. Vooral bij beginners zie je dit vaak. Het gaat ten koste van je houding en leidt vaak tot blessures. Veel mensen vergelijken zichzelf met anderen, wat een hele grote fout is. Wanneer je iemand zwaarder dan jou ziet trainen, dan wil je het liefst ook zo zwaar trainen. Dit resulteert vaak in mensen die gewichten gebruiken die ze niet kunnen controleren. Uiteindelijk zie je vaak dat hier blessures door ontstaan. Focus je eerst op je houding bij elke oefeningen, pas wanneer dit goed is ga je gewicht toevoegen.

Uitvoering van de oefening

In de sportschool worden er ontzettend veel fouten gemaakt in hoe je een oefening uitvoert. Bij het uitvoeren van een oefening komt meer kijken dan de meeste mensen denken. Voor velen is het namelijk alleen een gewicht van plaats A naar plaats B krijgen. Om effectief te trainen zit hier natuurlijk veel meer achter. De meest gemaakte fout zit waarschijnlijk in de “range of motion“, het bewegingsbereik. Wanneer je een oefening uitvoert, dan wil je full range of motion gebruiken. Dit houdt in dat je de volledige beweging maakt bij een oefening.

Je ziet bij beginners vaak dat hun coördinatie nog niet helemaal goed is, denk bijvoorbeeld aan het zwaaien met dumbbells. Wanneer je full range of motion gebruikt, dan leer je om meerdere spiergroepen te integreren. Deze spiergroepen zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de oefeningen en zorgen dat dit goed gebeurt. Lukt het niet om full range of motion te gebruiken, dan moet je waarschijnlijk het gewicht verlagen.

Mindset

mindset

Wanneer je mindset en fitness hoort, dan denk je waarschijnlijk dat het gaat over motivatie en discipline om naar de sportschool te gaan. Dit keer gaat het echter over iets anders. Namelijk hoe je een oefening benadert en uitvoert. Je ziet namelijk vaak, niet alleen bij beginners, dat mensen op een ‘luie’ manier trainen. Wat houdt dit in? Dat je een oefening niet goed benadert en niet alles eruit haalt, bijvoorbeeld dat je het meer doet “omdat het moet”.

Om alles uit je training te halen en te zorgen dat je jouw tijd waardevol besteed wil je elke oefening gemotiveerd uitvoeren. Knijp dus zo hard als je kan in die stang wanneer je een oefening doet. Je zult versteld staan van hoeveel extra energie en kracht je krijgt als je mentaal ook alles geeft bij een oefening.

Dit waren 4 veel voorkomende fouten op het gebied van training. Hopelijk heb je hier wat van kunnen leren, ook als je al wat langer traint en meer ervaring hebt. Veel succes met het verbeteren van je training!

Loading...
[object Object]