Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven wel een periode wanneer je probeert af te vallen. De één heeft er weinig moeite mee en de ander kan het maar niet voor elkaar krijgen. De kans is dan groot dat je oneindig veel methoden hebt geprobeerd, maar het nog steeds niet lukt. Van diëten waar je zo min mogelijk koolhydraten eet tot diëten waar je zo veel of zo weinig mogelijk maaltijden eet, niks lijkt te werken. Soms lijkt het zelfs dat je alleen maar aankomt! Om je een beetje te helpen hebben wij 5 grote fouten op een rijtje gezet. 

1. Onderschatten hoeveel je eet

Dit hoor je ontzettend vaak. Iemand die probeert af te vallen en beweert dat hij of zij echt heel weinig eet, maar om één of de andere reden nog steeds niet afvalt. Vaak is komt dit niet helemaal door diegene zelf, maar is menselijke intuïtie de boosdoener. Mensen onderschatten namelijk heel snel hoeveel calorieën ze daadwerkelijk eten. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat mensen hun calorieën tot wel 50% verkeerd inschatten. Om dit te voorkomen is het handig om alles wat je eet bij te houden. Hierbij is het handig om een app zoals MyFitnessPal te gebruiken, waar je alles in bij kunt houden.

2. Jezelf verplicht voelen je bord leeg te eten

Als je iemand bent die het zonde vindt om eten weg te gooien voel je waarschijnlijk vaak een verplichting om je bord leeg te eten. Je werkt immers hard om dat eten te verdienen, om het dan weg te gooien zou zonde zijn. Als er dus nog een klein pizza puntje, stukje kip of een paar hapjes eten over zijn denk je vaak ‘dit kan ik net zo goed even opeten’. Om dit te voorkomen moet je jezelf aanleren om op tijd te stoppen met eten. Wanneer je vol zit dus. Een andere goede tip is om kleinere borden te kopen. Dit klinkt heel simpel, maar het werkt echt. In een onderzoek kwam naar voren dat een kleiner bord vaak dezelfde hoeveelheid voldoening en een even vol gevoel geeft. Mocht je zelf na een kleiner bord nog niet vol zitten, probeer dan eens tussendoor meer kleine dingen te eten zodat je doorgaans voller zit. In dit boek staan maar liefst 75 gezonde tussendoortjes voor elk moment van de dag.

3. Langdurende cardio

Cardio op zich is natuurlijk niet persé een fout. Wat wel een fout is, is dat mensen enkel cardio doen en denken dat ze hiermee voldoende doen. Want afvallen en cardio, dat gaat hand in hand. Wat je eet speelt natuurlijk een veel grotere rol in het afvallen. Cardio is oorspronkelijk bedacht om gezondheid van het hart te verbeteren. Dit is langzaam verandert in de ‘must’ om af te vallen. Het nadeel aan cardio is dat het heel lang duurt en snel saai wordt. Veel mensen stoppen dan ook vrij snel. Ben jij zo iemand die het ook saai vindt om een uur lang te joggen, probeer dan eens HIIT (high intensity interval training). Hiermee kun je wel twee keer zo snel calorieën verbranden.

4. Te snel resultaat verwachten

Hiervoor kun je de media bedanken. Dankzij oneindig veel fitness bedrijven en fitness goeroe’s die beweren dat je 10 kilo in 20 dagen kan afvallen is het natuurlijk niet gek dat mensen dit gaan geloven. Dat het mogelijk is, is misschien geen woord aan gelogen. Het gaat alleen wel ten koste van je totale gezondheid. Dit komt omdat je niet meer de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je veel te weinig eet gaat je lichaam in survival modus. Je lichaam vecht dan om elke vet molecule te behouden, wat het moeilijker maakt om specifiek vet te verbranden. Uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat mensen die in een korte periode veel afvallen, daarna vaak al het gewicht vrij snel weer aankomen. Dit heeft te maken met crashen van hun basaal metabolisme. Bij afvallen wil je als richtlijn 0,5 tot 1 kilo per week nemen.

5. Te veel dingen tegelijk veranderen

Wanneer mensen willen afvallen gebeurt dit vaak na een plotselinge ‘motivatie boost’. Vaak willen mensen dat ineens heel veel gewoonten veranderen. Wat dan vaak gebeurt is dat ze uiteindelijk helemaal niks veranderen en weer terugvallen. Wanneer je wilt afvallen moet je natuurlijk meerdere gewoonten aanpassen. Je gaat ineens minder eten, je begint met sporten, je gaat meer water drinken, je gaat je calorieën bijhouden, enzovoort. In plaats van dit allemaal in één keer te doen is het handig om eerst met één gewoonte te beginnen. Pas wanneer je één gewoonte hebt veranderd begin je aan de volgende. Op deze manier is het allemaal makkelijker vol te houden.

Loading...