De grootste doodsoorzaak ter wereld zijn hart- en vaatziekten. Dit zijn klachten waar je vaak pas op oudere leeftijd last van krijgt, maar in de meeste gevallen worden veroorzaakt door de manier waarop je leeft. Hier zijn 7 tips om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen, gebaseerd op een meta-analyse uit 2010.

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn te verdelen in verschillende categorieën:

Ischemische hartziekten

Hierbij is er sprake van een tekortschietende bloedvoorziening van het hart, wat kan leiden tot zuurstoftekort. Als er bijvoorbeeld een prop in de aders zit, als gevolg van atherosclerose bijvoorbeeld, is er een lagere bloedstroom. Dit kan leiden tot pijn in de borst en uiteindelijk een hartinfarct.

Hartfalen

Onder hartfalen vallen verschillende aandoeningen. Kort gezegd kan het hart niet zorgen voor een goede bloedstroom en bloed door het lichaam pompen. Het gevolg hiervan is chronische vermoeidheid en kortademigheid.

Cardiomyopathie

Dit is beter bekend als hartspierziekte. Hierbij worden de spieren groter, dikker of stijver, wat weer leidt tot hartfalen. Mensen die last hebben van hartspierziekte kunnen hartritmestoornissen krijgen of plotseling overlijden.

Perifere vaatziekte

Hierbij is er sprake van een prop in de aderen, dit kan komen door atherosclerose en kan leiden tot grote problemen zoals een hoge bloeddruk.

Hart- en vaatziekten gevolg van dieet

De grootste boosdoener van hart- en vaatziekten is ongetwijfeld je dieet. Om de schade een beetje in beeld te brengen heb ik hier wat cijfers van de Hartstichting, dit zijn cijfers van Nederland:

  • Elke dag sterven er gemiddeld 105 mensen aan hart- en vaatziekten, waarvan 50 mannen en 55 vrouwen
  • Dagelijks sterven 24 mensen ONDER de 75 jaar aan hart- en vaatziekten en worden er 730 mensen opgenomen in het ziekenhuis
  • In 2017 overleden 20.039 vrouwen aan hart- en vaatziekten
  • 1 op de 4 vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte
  • In 2017 kwamen er meer dan 34.000 mensen in het ziekenhuis terecht door een hartinfarct
  • 1 op de 3 patiënten met een hartinfarct krijgt hartfalen in het eerste jaar na het hartinfarct

Zoals je kan zien zijn de cijfers nogal hoog als het gaat om hart- en vaatziekten. Hier zijn 7 tips om de kans op hart- en vaatziekten voor jezelf te verlagen:

1. Vervang verzadigde vetten met meervoudig onverzadigde vetten

Voor elke toename van 5% in meervoudig onverzadigde vetten wordt de kans op hart- en vaatziekten met 10% verlaagt.

2. Verlaag de consumptie van bewerkt vlees

Voor elke 50 gram bewerkt vlees dat je eet, verhoogt de kans op hart- en vaatziekten met 42% en de kans op diabetes met 19%.

3. Vermijd rood vlees

Rood vlees verhoogt het algehele sterftecijfer bij mannen met 31% en bij vrouwen met 35%. Sterfgevallen door kanker worden bij mannen verhoogt met 27% en bij vrouwen met 50%. Rood vlees lijkt nog erger dan bewerkt vlees.

4. Verhoog omega-3 consumptie

Het lijkt erop dat het eten van vis hiervoor beter is dan supplementen. Gebakken of gekookte vis verlaagt coronaire hartziekten met 23%, maar gefrituurde, gezouten of gedroogde vis verhoogt dit juist met 15%.

5. Eet voedsel met een lage glycemische index

De glycemische index zegt iets over hoe snel je voeding wordt omgezet in glucose. Hoge koolhydraat consumptie verhoogt de kans op coronaire hartziekten voor vrouwen met 70%. Bij mannen was gek genoeg link gevonden.

6. Eet meer noten

Uit het onderzoek bleek dat mensen die 4 of meer porties noten per week aten, 40% minder kans hadden op hart- en vaatziekten dan mensen die het nooit aten.

7. Krijg meer vitamine D binnen

Vitamine D helpt tegen hart- en vaatziekten en verlaagt de bloeddruk. Vitamine D wat je krijgt van zonlicht heeft een langer durend effect dan vitamine D uit voeding of supplementen.

Conclusie

Hart- en vaatziekte is wereldwijd de grootste doodsoorzaak. In de meeste gevallen is dit een gevolg van een ongezonde levensstijl. Door gezond te eten en genoeg te bewegen kunnen veel van deze aandoeningen voorkomen worden. Ondanks dat je de klachten pas op latere leeftijd zal ervaren, is het verstandig om hier nu al wat aan te doen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen;)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21253499