Januari, de maand waarin de sportscholen overstromen door mensen met goede voornemens. Elk jaar weer komen mensen massaal op de sportschool af om eindelijk eens aan hun zelf te werken. Opvallend is dat hoe dichter we bij februari komen, hoe minder vol de sportscholen worden. Langzaam valt een groot deel van de mensen één voor één weer terug in hun oude gewoontes. Gemiddeld lukt het slechts 8% om daadwerkelijk van hun goede voornemens een gewoonte te maken. Hoe kan dit en hoe zorg je ervoor dat jij bij die 8% zit?

Verandering is moeilijk

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor het feit dat jij niet slaagt in je goede voornemens en dat ben jij zelf. Als je iets in je leven probeert te veranderen dan ga je eigenlijk een strijd aan met jezelf. Je hebt jezelf namelijk voor een lange tijd vertelt dat de manier waarop je leeft goed is en plotseling is dat niet meer zo. Je bent bewust van je slechte gewoonte, maar onbewust wil je deze gewoonte behouden. Het halen van je nieuwe doelen heeft eigenlijk alles te maken met wat er in jouw brein gebeurt.

Sommige psychologen raden je sterk af om goede voornemens te hebben. Voor veel mensen zijn ze namelijk meer schadelijk dan voordelig. Dit heeft alles te maken met uitstelgedrag. Veel mensen zijn eigenlijk nog niet klaar om te veranderen, daarom zeggen ze dat ze het volgend jaar gaan doen. Dit doen ze vervolgens elk jaar.

Tips om je goede voornemens uit te laten komen

1. Stel de juiste doelen

Waar het bij veel mensen al fout gaat is de manier waarop ze hun doelen stellen. Doelen zoals “ik wil minder eten” of “ik wil minder geld uitgeven” zijn gebaseerd op negatieve percepties van ons eigen leven. Wanneer het ons niet lukt om dit te verhelpen hebben we de neiging om onze eigenwaarde te devalueren. Dit maakt het uiteindelijk juist erger.

Probeer in plaats van te stellen wat je niet meer wilt, juist te stellen wat je wel wilt. Het is bijvoorbeeld beter om te zeggen dat je gezonder of slanker wilt worden, in plaats van te zeggen dat je minder wilt eten.

Zorg ervoor dat je doelen zo gedetailleerd mogelijk zijn. Als je doel is om ‘fit te worden’ heeft het niet een hele grote kans van slagen. Hoe ga je fit worden? Welke sport ga je doen? Wanneer? Zorg ervoor dat dit allemaal duidelijk is voor jezelf.

2. Falen is goed

Volgens de neurowetenschappers Antonio Deamson en Joseph Ledoux maakt ons brein neurale paden die besturen hoe wij keuzes maken. Deze paden blokkeren door simpelweg te ‘willen’ dat we iets niet doen maakt het verlangen alleen maar groter. We kunnen alleen slagen als we een nieuw pad maken.

In plaats van op te geven als het niet lukt zou ons doel moeten zijn om te blijven falen. Net zolang tot we een nieuw neuraal pad kunnen vormen en ons gedrag op lange termijn kunnen veranderen. Probeer iets te leren van elke keer dat je faalt en onthoudt dat falen juist goed is.

3. Juiste omstandigheden

Niet altijd is gebrek aan discipline of motivatie de reden dat mensen de fout in gaan. Soms is het ook de situatie waarin ze zich begeven. De verkeerde omstandigheden kunnen er voor zorgen dat je eerder toegeeft aan verleidingen. Een heel bekend voorbeeld: Je wil gezond eten, maar je hebt nog steeds ongezonde snacks in huis. Daarom is dit heel belangrijk:

4. Maak een plan

plan

Wat veel mensen doen is dat ze meteen vanaf 1 januari beginnen met hun goede voornemens, zonder een duidelijk plan te hebben. Je kunt daarom beter een maandje later beginnen en die tijd gebruiken om een goed plan te maken. Op deze manier weet je precies wat je moet doen om je doelen te behalen en beperk je de kans om de fout in te gaan.

Is je doel om gezonder te leven? Zorg er dan voor dat je eerst het juiste eten in huis haalt en een duidelijk plan hebt om te sporten. Bepaal voor jezelf welke situaties ervoor zorgen dat je ongezond leeft en vermijd deze. Een duidelijk plan is de helft van het werk.

5. Visualiseren

Eigenlijk had je dit al moeten doen voor het nieuwe jaar begon. Maar wees niet getreurd, het kan nog steeds. Visualiseren houdt in dat je inbeeld hoe je jouw doel gaat behalen. Doe je dit elke dag, het liefst meerdere keren, dan ga je ook onbewust alles eraan doen om dat doel te behalen. Hoe doe je dit? Ga bijvoorbeeld 2 keer per dag even 5 minuten met je ogen gesloten zitten en denk aan het volgende:

  • Hoe ga ik mijn doel behalen?
  • Hoe voelt het moment dat ik mijn doel haal?
  • Hoe voelt het als ik mijn doel al gehaald heb?

Probeer jezelf echt te verplaatsen in dat moment en echt te voelen hoe het zou voelen als je jouw doelen behaald.

6. Meditatie

In ons brein hebben we als het ware een engeltje en een duiveltje. Onze prefrontale cortex is het engeltje en zorgt ervoor dat meditatiewe logisch en bewust over dingen nadenken. Het limbisch systeem in ons brein is het duiveltje en zorgt ervoor dat we verkeerde beslissingen nemen.

Wanneer we onze goede voornemens bedenken, dan doen we dit met onze prefrontale cortex. We zijn bewust van onze doelen en hoe we dit willen halen. Echter denken we helaas niet altijd met dit deel van ons brein. Een groot deel van de tijd gaat alles namelijk op automatische piloot en gebruiken we het limbisch systeem. Dit is handig zodat we niet over alles na hoeven te denken, maar dit zorgt er ook voor dat we verkeerde keuzes maken.

Wat we willen is dus dat we vaker bewust nadenken over wat we doen. Dit kan je trainen met mindfulness meditatie. Tijdens zo’n meditatie ben je vooral bezig met focussen en controle krijgen over je gedachten. Wanneer je meer controle hebt over je gedachten zal je uiteindelijk minder vaak verkeerde keuzes maken.

Loading...

7. Pijn en plezier

Volgens Tony Robbins doen we alles wat we doen maar voor twee redenen: pijn vermijden of plezier verkrijgen. Als je hier goed over nadenkt kun je inderdaad alles wat je doet linken aan deze redenen. Wanneer je goede voornemens hebt, dan wil je plezier verkrijgen van een nieuwe gewoonte en de pijn van een oude gewoonte vermijden. Hoe kan deze theorie ons helpen? Door nog meer pijn en plezier te linken aan deze gewoontes.

Ga even zitten en schrijf voor jezelf op waarom je oude gewoonte pijn oplevert. Doe het zelfde met je nieuwe gewoonte, maar dan waarom het plezier oplevert. Probeer zoveel mogelijk redenen voor beide te bedenken.

Vervolgens ga je hier, net als met het visualiseren, elke dag aan denken. Probeer ook weer het gevoel van pijn en plezier erbij te krijgen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je onderbewustzijn gaat geloven dat je oude gewoonte echt niet meer kan omdat het zoveel pijn oplevert. Uiteindelijk verdwijnt hierdoor je hele behoefte ernaar.

Conclusie

Het uit laten komen van je goede voornemens is vooral een strijd met jezelf die zich afspeelt in jouw hoofd. Door de juiste “psychologische trucjes” toe te passen zorg je ervoor dat je kans op slagen een stuk groter wordt. Het halen van doelen is niet bepaald makkelijk, maar met de juiste kennis bespaar je een hoop pijn en moeite.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen bij het halen van jouw persoonlijke doelen! Veel succes!

In ons nieuwe programma Complete Transformatie focussen we nog meer op het laten slagen van doelen. Samen met het juiste advies over voeding en fitness zorgen we ervoor dat jij ook bij die 8% komt die hun goede voornemens uit laat komen.

Loading...
Shaped Fitness