Wanneer je dun bent en maar niet aan lijkt te komen kan dit erg demotiverend werken. Het lijkt erop dat het niet uit maakt wat je doet, je komt toch niet aan. Het helpt ook niet echt dat er ook nog eens mensen zijn die beweren dat het allemaal aan je genen ligt. Gelukkig is dit alles behalve waar. Natuurlijk zijn er genetische verschillen bij elk lichaam, maar met uitzondering van ziektes kan iedereen gewoon aankomen in zowel vet als in grote aantallen spiermassa.

Hoe kom je aan?

Het komt simpelweg op twee dingen neer. Het eten van genoeg voeding en het volgen van een goed trainingsschema. Nu denk je misschien: “Dat heb ik al geprobeerd en het werkt niet!”. Het ding is alleen dat het eigenlijk hetzelfde excuus is als dat van iemand met overgewicht die beweert dat hij of zij alles heeft geprobeerd maar gewoon niet kan afvallen.

Niets kan namelijk ontsnappen aan de wet van thermodynamica, wat inhoudt dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. Het kan alleen worden omgezet van het één naar het ander.

Nu vraag je je misschien af wat dit met aankomen te maken heeft, maar dat zal ik even uitleggen. Om aan te komen moet je meer calorieën eten dan je verbrandt. Ook al is niet elke calorie hetzelfde, uiteindelijk is het allemaal energie voor je lichaam. Eet je meer dan je verbrandt, dan slaat je lichaam het op en kom je aan.

Hoe pak je het aan?

De kans is groot dat je het bovenstaande misschien al wel wist en dat iemand je allang vertelt heeft dat je gewoon meer moet eten. Dit is ook wel waar, maar simpel is het niet. Je hebt namelijk je hele leven een bepaalde hoeveelheid voedsel gegeten, wat betekent dat je lichaam eraan gewent is om die hoeveelheid binnen te krijgen.

Mensen houden in het algemeen niet van verandering. Waar dus verandering is, is weerstand. Je lichaam gaat het dus niet leuk vinden als je ineens twee keer zoveel gaat eten en gaat zich er tegen verzetten. Je kan daarom beter proberen het rustig op te bouwen. Eet je tijdens je lunch een broodje met 2 plakjes kaas, verander dit dan naar 3 plakjes, daarna na 4 plakjes, enzovoort. Het gaat erom dat je kleine aanpassingen maakt wat later een hele grote aanpassing is.

Als we kijken naar calorieën gaat het maar om 100 tot 200 per dag extra in het begin. Na een aantal weken kan je 300 extra proberen en weer een aantal weken later kan je 400 extra proberen. Zo blijf je doorgaan.

Welke voeding is belangrijk?

Het gaat er natuurlijk ook om wat je precies eet. Je wilt niet elke dag een zak chips op eten, ook al kom je dan waarschijnlijk wel aan. Je kan beter voeding eten veel calorieën en voedingstoffen bevat, denk hierbij aan fruit, havermout en noten. Wil je meer spiermassa, dan moet je ook meer proteïne eten. Een goede richtlijn is 0.5 tot 1 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht.

Koolhydraten wil je natuurlijk ook meer eten, maar let wel op dat je niet teveel eet. Teveel kan namelijk leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk diabetes. Heb je erg veel moeite met veel eten dan kunnen supplementen je altijd nog helpen. Kies dan wel voor supplementen met wat meer proteïne en vet, zoals whey protein. Veel ‘mass gainers’ zijn namelijk brouwsels vol met suikers. Je komt er wel van aan, maar niet op de meest gezonde manier.

Fitness

Wil je ook in spiermassa aankomen, wat de meeste ongetwijfeld willen, dan moet je naast het eten natuurlijk ook sporten. Of je nu in de sportschool traint of thuis, zorg dat je training consistent is en bestaat uit veel volume. Zorg dat je zwaar traint en de volgende keer nog iets zwaarder traint. Gebruik hiervoor een fitness schema om het makkelijker te maken.

Cardio wil je liever vermijden als je moeite hebt om aan te komen. Je kan zelfs zo ver gaan dat je zoveel mogelijk fysieke activiteiten wil vermijden. Dit telt namelijk allemaal mee met verbrande calorieën. Wat het belangrijkste is van dit artikel is dat het dus echt niet onmogelijk is om aan te komen, zolang je het maar op de juiste manier aanpakt.

Loading...