Voor veel mensen bestaat het leven constant uit twee periodes: een periode waarin ze willen afvallen en een periode waarin ze proberen af te vallen. Het begint bij de periode waarin ze willen afvallen. Je vindt dat je te dik bent en dat moet veranderen. Je gaat dus afvallen, of beter gezegd, je gaat het proberen. Want afvallen lukt niet bij veel mensen. Uiteindelijk wordt de handdoek in de ring gegooid en vallen ze terug in oude gewoontes. Tot ze zich weer realiseren dat het weer hoog tijd is om af te vallen… Waarom lukt het veel mensen niet om af te vallen en vooral om dit vast te blijven houden?

Hoe werkt afvallen?

Een grote oorzaak waarom velen falen is omdat ze simpelweg niet weten hoe je moet afvallen. Is dat hun eigen schuld? Vaak niet, omdat je misleid wordt met allerlei aanbiedingen die je een verkeerd beeld geven van hoe afvallen echt werkt. Afvallen lukt niet als je niet weet hoe het moet, dat is logisch…

Allereerst raadt ik je daarom aan om je eerst even goed te verdiepen in hoe afvallen werkt, voor je allerlei dingen koopt die je zogenaamd gaan helpen. Om te beginnen zal ik even kort uit leggen hoe afvallen echt werkt.

Afvallen komt eigenlijk neer op één ding: er moet meer energie uit dan erin. Wat bedoel ik hier mee? Je moet meer energie (calorieën) verbranden dan dat je eet. Hoe doe je dit? Door meer te bewegen, of door minder te eten. Beide kan ook natuurlijk. Dit is heel kort en simpel gezegd hoe afvallen werkt. Uiteindelijk zal dit bepalen of je wel of niet afvalt. Voor een uitgebreide uitleg kan je gratis onze Beginnersgids Afvallen downloaden.

Mentaal

De reden dat je niet afvalt heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met één van deze twee redenen:

  1. Gebrek aan kennis (zoals hierboven staat)
  2. Gebrek aan discipline/motivatie

De eerste reden verhelp je door je eerst goed te verdiepen in hoe afvallen werkt. De tweede reden, de grootste reden waarom mensen niet kunnen afvallen, is iets gecompliceerder. Er zijn meerdere oorzaken voor waarom jij op mentaal vlak blijft falen. Hieronder staan 7 oorzaken.

1. Dieet

Het woord “dieet” is eigenlijk al verkeerd. Een dieet zie je als iets wat je normaal niet doet en nu voor een tijdje doet. Je gaat er van uit dat je voor een tijdje op een andere manier leeft, om vervolgens weer ‘normaal’ te leven. Maar dan met een gezond gewicht en een mooi lichaam. Als je wel je doel hebt bereikt en weer terug zou gaan naar je oude ‘normale’ levensstijl, wat gebeurt er dan? Inderdaad, je komt weer net zo snel aan.

Een dieet werkt niet op lange termijn. Afvallen doe je niet met een dieet, maar met aanpassingen in je levensstijl. Wil je slanker en gelukkiger worden? Dan moet je een andere levensstijl aannemen. Ga er niet van uit dat de veranderingen in je voeding en sport tijdelijk zijn, maar permanent.

2. Zelfhaat

Afvallen is eigenlijk een strijd tegen je verslaving om te eten. Voor je überhaupt begint met het afkicken van wat voor verslaving dan ook, is het belangrijk dat je eerst jezelf accepteert. Wat bedoel ik hiermee? Veel mensen met overgewicht haten hun lichaam, eetgewoontes, gedrag, etc. Dit gaat je absoluut niet helpen bij het afvallen. Al deze negatieve gedachtes zorgen er alleen maar voor dat je sneller terug zal vallen.

Een goed voorbeeld zijn de eerste twee stappen van een 12-stappen programma van AA (Anonieme Alcoholisten, een organisatie voor alcoholverslaafden):

  1. Geef toe dat je leven uit de hand is gelopen en jij alleen dit niet kan verhelpen.
  2. Draag je uit de hand gelopen leven over aan je hogere zelf/kracht.zelf-liefde

Je hebt een probleem en je hebt hulp nodig om dit op te lossen. Zodra je dit realiseert is de druk om dit allemaal zelf te doen eraf. Je kunt nu focussen op het oplossen van het probleem. De hulp komt in dit geval van je positievere zelf. Het heeft geen zin om telkens maar jezelf aan al die negatieve gedachten te herinneren. Zodra je positief denkt blijf je gemotiveerder en zal je minder snel ‘cheaten’. Maar hoe zorg je ervoor dat je positief blijft denken? Lees het volgende punt.

Loading...

3. Onderbewustzijn

Om ervoor te zorgen dat je vaker positief denkt moet je bewuster worden. Dit kun je trainen met mindfulness, vaak in de vorm van meditaties. Mindfulness houdt in dat je bewust bent van wat er op dit moment gebeurt. Je kunt zonder oordeel waarnemen wat er nu plaatsvindt.

Een groot deel van wat we doen, dat doen we op automatische piloot. We handelen dan vanuit ons onderbewustzijn. We denken niet goed na over wat we doen en doen veel dingen op gevoel.

Je denkt nu misschien: wat heeft dit in godsnaam te maken met afvallen? Dat komt omdat dit een belangrijke reden is dat mensen terugvallen in oude gewoontes. Eet je namelijk iets wat je niet hoort te eten, dan had mindfulness dat kunnen voorkomen. Als je voor een slechte keuze bewust bent van wat je gaat doen, dan zie je er waarschijnlijk toch weer van af.

4. Emotie-eten

Als je al eerder hebt geprobeerd af te vallen en de fout in bent gegaan, dan weet je dat dit vaak gebeurt op momenten dat je je even wat minder voelt. Denk aan momenten van stress, verdriet, woede, enzovoort. Dit staat bekend als emotie-eten. Je eet op dat moment vanuit een andere behoefte dan honger. Je troost jezelf met eten.

Vaak is het eten waar je jezelf mee troost ook ongezond. Dit komt omdat bij het eten van snacks meer dopamine vrij komt, wat verslavend werkt. Om te compenseren met het gebrek aan positieve gevoelens ga je snacken, waarbij ook ‘positieve gevoelens’ vrijkomen. Dit werkt echter alleen op korte termijn. Je zal je later alleen maar slechter voelen…

via GIPHY

5. Verkeerde doelen

Niet alleen stellen mensen vaak onrealistische doelen, het doel op zich is vaak ook al verkeerd. Het stellen van onrealistische doelen komt weer door het gebrek aan kennis. Je weet simpelweg niet wat wel en niet haalbaar is. Maar wat ook een probleem is bij het afvallen is dat mensen vaak te gefocust zijn op gewicht verliezen.

Het doel is niet om een lager getal op de weegschaal te zien. Het doel is om gezonder te worden en daarbij ook slanker of gespierder. Kanker zorgt er ook voor dat je afvalt, maar het maakt je zeker niet gezonder. Alleen maar letten op hoeveel kilo je verliest is niet gezond en ook geen goede manier om te meten of je vet verliest. Wanneer je gezonder gaat eten zul je zien dat je vanzelf ook een gezonder gewicht krijgt.

6. Verander wat je lekker vindt

Iedereen heeft eten wat je lekker vindt en eten wat je minder lekker vindt. Als je alles eet, zonder enige restricties, dan is de kans groot dat wat jij lekker vindt ook heel ongezond is. Als je dan gaat afvallen, dan mag je al dat lekkere eten niet meer hebben. Dit voelt als een soort straf en uiteindelijk zal je met die gedachte weer terugvallen.programmeer-je-brein

Je moet dus je gedachten veranderen over wat lekker is en wat niet. Begin allereerst met uitzoeken welk gezond eten je wel lekker vindt. Als je altijd maar salade eet terwijl je dat eigenlijk niet lekker vindt, dan duurt het niet lang voor je weer ongezond gaat eten.

Met de methode van Tony Robbins kan je zorgen dat je niet eens meer ongezond wil eten. Dit is zijn theorie: Alles wat jij doet kan je indelen in twee dingen. Je doet het om pijn te vermijden of om plezier te verkrijgen. De eerste is sterker, wat betekent dat je eerder iets zou doen om pijn te vermijden dan om plezier te verkrijgen.

Hoe kunnen we dit gebruiken om ongezond eten te laten staan? We moeten veel pijn linken aan ongezond eten en veel plezier linken aan gezond eten. Bedenk voor jezelf redenen waarom ongezond eten pijn bezorgd, hoe meer hoe beter. Maak jezelf wijs dat ongezond eten je extreem veel pijn oplevert. Herhaal dit ook vaak. Je onderbewustzijn kan het verschil niet onderscheiden of iets echt of nep is en uiteindelijk zal je behoefte naar ongezond eten verdwijnen. Deze manier is niet alleen goed voor het laten staan van ongezond eten, maar is goed voor elke verandering in je leven.

7. Omgaan met terugvallen

Het zou natuurlijk perfect zijn als jij je altijd aan je voedingsschema weet te houden. Helaas kan ik je vertellen dat veel mensen dit niet lukt. Het probleem zit niet zozeer in het eten van iets ongezonds, maar meer om wat er daarna gebeurt. Veel mensen voelen zich schuldig en hebben voor hun gevoel gefaald. Wat doen ze daarna? Ze gaan nog meer ongezond eten om zichzelf te troosten.

Wat we hier zien is eigenlijk een combinatie van zelfhaat en emotie-eten. Wanneer je een keer iets ongezonds eet ga je dit echt niet meteen terug zien in je resultaat (zolang het niet extreem veel is). Dit is geen reden om vaker ongezond te gaan eten, maar wel een reden om niet meteen de handdoek in de ring te gooien. Veel mensen gaan na een terugval alleen maar meer ongezond eten. Waarom? Omdat ze teleurgesteld zijn en nu voor hun gevoel toch al hebben gefaald.

In plaats daarvan moet je juist positief blijven. Herinner jezelf eraan hoe goed je bezig was en zie het als een leermoment. Onthoud wat ervoor gezorgd heeft dat je een terugval had en voorkom het de volgende keer. Word bewust van het feit dat een terugval niet meer dan normaal is. Met deze positieve instelling raak je sneller weer gemotiveerd en voorkom je nog verder terug te vallen.

Fysiologische redenen

Tot slot is er ook nog een kleine groep mensen die vanwege fysiologische redenen moeite hebben met afvallen. Dit kan komen door hormonale disbalans, darmcondities, schildklierdisfuncties of toxiciteitsproblemen. Voor sommige problemen zijn er medicinale oplossingen. Deze mensen komen al aan door naar eten te kijken, dus afvallen lukt niet voor deze mensen. Heb je echt moeite met afvallen terwijl je voor je gevoel alles goed doet? Ga dan langs de huisarts.

Conclusie

Waarom afvallen vaak niet lukt heeft meestal te maken met psychologische redenen. Afvallen lukt niet als je niet de juiste mindset hebt. Dit is niet iets waar mensen vaak bij stil staan. Meestal wordt je verteld dat je minder moet eten en meer moet bewegen. Voor veel mensen werkt dit helaas niet.

De grootste strijd is vaak mentaal, ik raad je dus ook aan je hier meer in te verdiepen. Boeken van Tony Robbins over zelfontwikkeling kunnen je hier goed bij helpen. Wat ik ook aanraad is om hulp te zoeken bij afvallen. Niet in de vorm van een product, maar gewoon een (goede!) coach die je kan helpen en waar je met vragen terecht kan. Ik geef zelf coaching, maar er zijn ook genoeg andere mensen die je graag willen helpen.

Loading...
Shaped Fitness