Sommige mensen kennen het als appelcider, anderen als appelazijn en sommigen zeggen appelciderazijn. Noem hoe je het wilt noemen, het is allemaal hetzelfde. Appelcider is de laatste jaren behoorlijk de hemel in geprezen. Het zou namelijk erg veel gezondheidsvoordelen hebben en helpen bij afvallen. Nu is het aan ons om te kijken of dit allemaal klopt!

Wat is appelazijn?

Appelazijn ontstaat na het fermentatieproces van het sap uit appels. Het sap wordt uit de appels geperst en daar wordt gist aan toegevoegd. De suikers fermenteren dan naar alcohol. Vervolgens voeg je bacteriën toe die de alcohol omzetten naar azijnzuur. Hierdoor ontstaat er appelazijn, wat veel vitaminen en mineralen bevat. Azijn kan je maken van heel veel fermenteerbare koolhydraatbronnen, denk aan druiven, kokosnoot en zelfs aardappelen.

Afvallen met appelazijn

Er is maar één kwalitatief onderzoek naar afvallen en appelazijn. Dit onderzoek uit 2009 werd gedaan onder 175 japanners met overgewicht (ja, ze bestaan echt). De deelnemers werden verdeeld in 3 groepen. De eerste groep kreeg geen azijn, enkel de smaak van azijn voor de placebo. De tweede groep kreeg 15 ml azijn per dag, ongeveer een theelepel. De derde groep kreeg het dubbele per dag. Ze kregen het tijdens het ontbijt en avondeten voor 12 weken. Na de 12 weken was het lichaamsgewicht en lichaamsvet aanzienlijk lager bij de azijngroepen dan bij de placebogroep. De dagelijkse calorie-inname en macro’s waren bij elke groep hetzelfde.

Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen aan te merken op het onderzoek. Bijvoorbeeld dat het onderzoek gedaan is onder mensen met obesitas, wat betekent dat er andere uitkomsten mogelijk zijn bij gezonde mensen. Daarnaast is in het onderzoek te zien dat de 30 ml groep maar 2 kilo verloor in 12 weken, wat erg weinig is.

Verlagen bloedsuiker

Misschien het meest indrukwekkende effect is dat appelazijn het bloedsuiker kan verlagen. Dit werd duidelijk in een meta-analyse uit 2017 dat keek naar 11 studies. Azijn heeft in het onderzoek een duidelijk effect op glucose en insuline. Wel is het zo dat deze effecten groter zijn bij mensen met diabetes of insulineresistentie. Bij deze mensen is de behoefte voor appelazijn waarschijnlijk het grootst.

Wat je ook vaak hoort is dat appelazijn een anti-glycemisch effect heeft. Dit effect is echter afhankelijk van welke koolhydraten je eet. Het zou het meest effect hebben bij complexe koolhydraten en het werkt helemaal niet bij snelle koolhydraten. Voor mensen met insulineresistentie is dit effect wel erg handig.

azijnmoeder

Azijnmoeder

In ongefilterde azijn zit de azijnmoeder, ook wel azijnzwam. Dit is een hoopje slierten wat er niet heel smakelijk uit ziet. De azijnmoeder zou enzymen bevatten die verantwoordelijk zijn voor sommige gezondheidsvoordelen. Er zijn hier echter nooit onderzoeken naar gedaan, waardoor het nog de vraag is of het echt beter is dan het gewone azijnzuur. Mocht het wel zo zijn, dan zou je deze voordelen ook gewoon in een appel vinden.

Andere bekende kenmerken:

  • Appelazijn zou puisten kunnen verhelpen, maar vanwege de geur en mogelijke chemische brandwonden raden specialisten aan een andere methode te gebruiken.
  • Het zou kunnen helpen bij de spijsvertering. Dit is echter nog niet helemaal bewezen en hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.
  • Om je tanden witter te maken wordt ook vaak appelazijn gebruikt, dit is echter sterk af te raden omdat het slecht is voor het glazuur.
  • Verder zijn er nog veel meer voordelen welke nog niet geheel bewezen zijn. Het zou bijvoorbeeld goed zijn voor de darmen, je hart, de bloeddruk, je haar, botontkalking, de lever, enzovoort.

Wel of geen appelazijn?

De hype om appelazijn is een beetje overdreven. De voordelen betreft bloed glucose en insuline zijn niet uniek aan appelazijn, gewone azijn werkt hier ook voor. Verder zijn deze voordelen vooral nuttig voor mensen met diabetes of andere glucose gerelateerde problemen.

Wel is er natuurlijk het Japanse onderzoek, waarbij appelazijn wel een voordeel liet zien. Maar zoals we weten gaat afvallen vooral om je calorie-inname en zal appelazijn verder een kleine rol spelen bij het afvallen.

Het kan geen kwaad om elke dag één of twee theelepeltjes appelazijn te nemen, ondanks dat de voordelen nog onzeker of niet heel goed onderbouwd zijn. Voor veel mensen helpt het bij maagproblemen en je leest veel dat het helpt tegen hartproblemen, kanker, enzovoort. Ga wel voor de troebele versie, bij de gefilterde versie worden veel enzymen en voedingsstoffen verwijdert.

Appel azijn proberen? Hier kan je het kopen.

Loading...
[object Object]