Tegenwoordig doen we er steeds meer aan om suiker te vermijden. Niet voor niks natuurlijk, want suiker is nou niet bepaald een heel gezond goedje. Om toch ons verlangen naar die zoete smaak te vervullen hebben we andere zoetstoffen. De meest bekende is aspartaam. De vraag is alleen of dit dan wel gezond is?

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 keer zo zoet is als suiker. Daarnaast heeft het ook niet de bittere nasmaak zoals je bij stevia (een andere zoetstof) wel ziet. Je hebt van aspartaam 200 keer minder nodig, wat het vrijwel calorieloos maakt.aspartaam-molecuul

Aspartaam is een E-nummer (E951), wat in 1965 is uitgevonden door James M. Schlatter. Aspartaam bestaat uit fenylalanine, asparaginezuur en methanol. Fenylalanie en asparaginezuur zijn aminozuren en methanol is een soort koolstof. Deze stoffen zijn niet alleen te vinden in aspartaam, maar zitten in heel veel soorten voeding. Voorbeelden zijn tomaten, vlees, melk, enzovoort.

Aspartaam in je lichaam

Je lichaam kan aspartaam goed en snel verwerken. Het wordt afgebroken in 50% fenylalanine, 40% asparaginezuur en 10% methanol. Aspartaam zelf wordt niet geabsorbeerd in de bloedstroom, maar wordt verwerkt door enzymen in je darmen. Omdat je de stoffen uit aspartaam ook uit ander eten binnenkrijgt weet je lichaam deze goed te verwerken.

Veel mensen schrikken wanneer ze methanol horen, omdat ze denken dat het giftig is. Methanol wordt in je lichaam omgezet in formaldehyde. Je lichaam gebruikt dit voor veel lichaamsprocessen, zoals het maken van DNA. Formaldehyde wat overblijft wordt omgezet in mierenzuur, wat wordt afgescheiden in urine of wordt omgezet in water of koolstofdioxide.

Is aspartaam gevaarlijk?

aspartaam-giftig

Het klopt dat een hoge dosis methanol, formaldehyde of mierenzuur extreem giftig is voor het lichaam. Maar de gemiddelde dosis dat een mens binnenkrijgt is simpelweg niet genoeg om enig effect te zien. Zelfs bij een onderzoek waar mensen 50 keer deze dosis aspartaam kregen was er geen effect te zien.

Omdat aspartaam een kunstmatige zoetstof is denken veel mensen dat het slecht is. Deze angst komt eigenlijk alleen door onwetendheid, angst voor het onbekende is tenslotte een basis principe in menselijke psychologie. Ironisch is dat een E-nummer eigenlijk betekent dat het veilig is om in te nemen.

Ondanks dat aspartaam goed wordt verwerkt, kan het nog steeds gevaarlijk zijn. Maar voor we hier verder op in gaan, is het eerst belangrijk dat we weten wat gevaarlijk, of in dit geval giftigheid, precies inhoudt. Veel mensen denken dat er stoffen zijn die wel giftig zijn en stoffen die niet giftig zijn. Dit is niet helemaal waar. Elke stof is in principe giftig, zelfs water. Giftigheid wordt meestal gemeten als de hoeveelheid die nodig is voor (negatieve) bijwerkingen. Wanneer we een substantie gevaarlijk noemen, betekent dit dat de dosis om bijwerkingen te krijgen erg laag is. Een voorbeeld is heroïne, waarbij je maar een klein beetje nodig hebt voor gevaarlijke effecten. De vraag is dus eigenlijk niet “Is aspartaam gevaarlijk?” maar “Hoeveel aspartaam is nodig om gevaarlijk te zijn?”.

Hoeveel aspartaam is nodig om gevaarlijk te zijn?

In een drankje dat aspartaam bevat zit gemiddeld zo’n 50-125 mg aspartaam. De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) is 40-50 mg/kg volgens meer dan 90 gezondheidsorganisaties.

Zelfs als we de hoogste hoeveelheid per drankje en de laagste ADH nemen, kan een vrouw van 50 kg maar liefst 16 drankjes drinken zonder schadelijke effecten.

Ben je toch bang dat je in de buurt komt van de ADH, de ADH wordt eerst nog gedeeld door 100 voor de veiligheid. Dus er zijn geen gezondheidsrisico’s gevonden tot 100 keer de ADH.

Loading...

Wat zegt de wetenschap?

Alleen omdat al deze autoriteiten beweren dat het niet schadelijk is, betekent natuurlijk niet meteen dat dat ook zo is. Daarom kijken we graag naar de onderzoeken. Maar ook hieruit blijkt dat aspartaam weinig schade aanricht. Het is één van de meest onderzochte voedingsstoffen met honderden studies en meer dan 1000 deelnemers. Maar bijna allemaal komen ze tot de conclusie dat aspartaam onschadelijk is, zolang je natuurlijk niet teveel neemt.

Er zijn enkele studies waar tekenen van giftigheid te zien waren vanaf 32-34 mg/kg. Deze zijn echter gedaan op muizen en of dit voor mensen geldt is nooit bewezen. Wil je toch extra veilig zitten? Neem dan als bovengrens 30 mg/kg.

Gevoelig voor aspartaam?

Er zijn mensen die beweren dat ze gevoelig zijn voor aspartaam. Ze zouden last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid na het nemen van het zoete stofje. Echter werd in een onderzoek al snel duidelijk dat er sprake was van nocebo. Nadat een groep “aspartaam gevoelige mensen” zowel aspartaam als een placebo kregen, reageerden ze op beide hetzelfde. De symptomen creëerden ze dus zelf in hun hoofd.

Aspartaam in de media

Vooral in de media heeft aspartaam een slechte naam gekregen. In rattenstudies was vaak een link tussen kanker en aspartaam te zien, omdat de dosis steeds werd verhoogt tot er effecten waren. Dit gebruikt de media om angst te verspreiden. Waarom? Omdat het simpelweg de meeste aandacht krijgt. Dat is ook de reden waarom nieuws voornamelijk bestaat uit slecht en negatief nieuws.

Conclusie

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof waarvan veel mensen denken dat het slecht voor je is. Veel studies en organisaties beweren echter dat als je niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid consumeert er niks aan de hand is. Of aspartaam geheel ongezond is blijft lastig te zeggen. Sommige mensen beweren namelijk dat deze onderzoeken en organisaties worden gesponsord door organisaties of bedrijven die belang hebben bij een positieve uitkomst. Wil je het zekere voor onzekere? Drank dan gewoon water in plaats van cola light. Maar tot nu toe lijkt het erop dat aspartaam weinig schade aanricht.

Loading...
Shaped Fitness