Iets wat je heel vaak ziet in de gym is dat mensen die net beginnen veel te hard van stapel gaan. Het is natuurlijk goed dat je gemotiveerd bent, maar het is belangrijk dat je het ook volhoudt. Fitness is immers een sport voor de lange termijn. In dit artikel lees je hoe je veel voorkomende blessures kunt voorkomen.

Beginners

Als je net begint met fitness is het belangrijk dat je je lichaam laat wennen aan het sporten. Veel mensen (voornamelijk jongens) willen meteen zo zwaar en hard mogelijk trainen. Soms zo zwaar dat het ten koste gaat van hun houding. Je wilt natuurlijk weten en laten zien hoe sterk je wel niet bent, ook bekend als het zogenaamde ‘ego-lifting’. Dit levert vaak blessures op, waardoor je misschien een tijd helemaal niet meer kan trainen. Als je helemaal niet meer kan trainen raak je misschien wel je motivatie kwijt en voor je het weet ga je helemaal niet meer naar de gym. Zorg er dus voor dat je de gewichten langzaam opbouwt en je lichaam goed laat wennen aan alle oefeningen.

Opwarmen

Iets wat ontzettend veel mensen onderschatten is hoe belangrijk het is om op te warmen. Naast dat het enorm helpt om blessures te voorkomen zorgt het er ook nog eens voor dat je sterker bent tijdens het sporten. Zorg dat je voor je sport sessie even 10 tot 15 minuutjes neemt om warm te worden. Je kunt even gaan fietsen, lopen en daarna even wat mobiliteitsoefeningen doen voor de spieren die je die dag gaat trainen.

Zwakke punten sterker maken

In het begin is het natuurlijk lastig om te weten wat zwakke punten in je lichaam zijn. Het duurt dus ook een tijdje om erachter te komen waar je aan moet werken. Wat je zwakke punten zijn merk je vanzelf tijdens je training, bijvoorbeeld: Je bent aan het bankdrukken en merkt dat je schouders er meer moeite mee hebben dan je borst. Je kunt dit verhelpen door meer oefeningen te doen voor je schouders of bovenrug.

Strekken

Hoe langer je sport, hoe strakker je spieren en gewrichten worden. Dit zal op de lange termijn je prestaties verminderen en bewegen steeds moeilijker maken. Door te strekken zorg je er niet alleen voor dat je blessures voorkomt, maar kan je ook je bewegingsbereik vergroten. Strekken kan je bijvoorbeeld goed na je workout inplannen. Het zorgt ervoor dat je flexibeler wordt en dat je oefeningen beter uit kan voeren.

De bovenstaande punten zijn erg belangrijk om blessures in de sportschool te voorkomen. Doe je toekomstige jij een gunst een denk niet dat dit niet nodig is. Vergeet niet dat je fitness uiteindelijk doet voor jezelf en er niks aan hebt als je helemaal niet meer kan sporten. Mocht je ondanks dit toch nog blessures kijken, dan raadt ik aan om altijd even langs een fysiotherapeut te gaan. Zij kunnen je advies geven en je blessure misschien wel verhelpen.

Loading...