Wanneer je in vorm wil komen, dan is het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk fitness. Vooral als je een man bent. Het trainen met zware gewichten is tenslotte de basis van een mooi lichaam, tenminste dat is wat ze zeggen. Het is natuurlijk zo dat fitness erg goed is en het de meeste mensen zal helpen bij het halen van hun doelen. Maar, tenzij je aan powerlifting, bodybuilding of gewichtheffen wil doen, is het niet altijd nodig. Het kan namelijk ook met ‘calisthenics’.

Wat is calisthenics?

Calisthenics is in het kort je eigen lichaam gebruiken als weerstand. De naam is afgeleid van de Griekse woorden kalos (mooi) en sthenos (kracht). Je gebruikt dus je eigen lichaamsgewicht, je trekt jezelf bijvoorbeeld omhoog of duwt jezelf weg. Denk aan push ups en pull ups. Je kan door verschillende oefeningen te combineren alle spieren aanspreken met calisthenics. In het begin zal het er vrij eenvoudig uit zien, maar bij een gevorderde is het erg moeilijk en lijkt het meer op turnen. Als je al bekend bent met calisthenics, dan weet je ongetwijfeld dat het behoorlijk wat kracht vereist.

De voordelen

De eerste reden waarom je calisthenics wil overwegen is simpelweg omdat het veel goedkoper is. Fitness vereist natuurlijk een abonnement bij een sportschool. Dit is bij calisthenics niet nodig, aangezien je het gewoon in de buitenlucht kan beoefenen. Heb je in de buurt geen plek om het te beoefenen, dan moet je misschien het één en ander kopen. Maar dit zal op lange termijn nog steeds goedkoper zijn.

Hiermee komen we meteen bij de volgende reden waarom je calisthenics wil doen, dat is omdat je het overal kan doen. Je hoeft niet elke keer naar dezelfde plek en kan heerlijk in de frisse buitenlucht sporten. Veel steden hebben een park met een speciale plek om calisthenics te beoefenen. Het zorgt voor variatie en houdt je gemotiveerd.

Een ander voordeel is dat het makkelijk te leren is. Begrijp me niet verkeerd, gevorderde calisthenics is zeker niet binnen een dag bereikt. Maar de basisoefeningen, zoals de squat, push ups en pull ups zijn vrij simpel en effectief.

Nog een goede reden voor calisthenics is het verbranden van vet. Het beoefenen van calisthenics vereist ontzettend veel energie, wat zorgt voor het verbranden van vet. Daar bovenop, omdat veel beginners zullen profiteren van ‘newbie gains’, kan je vet verliezen, spieren opbouwen en kracht opbouwen tegelijk. Vooral als je erg intensief traint.

waarom-calisthenics

De bovenstaande voordelen heb je alleen al als je begint, maar calisthenics gaat natuurlijk verder dan alleen de basis. Wanneer je het complexer maakt met oefeningen zoals de L-sit of de front lever, zul je coördinatie en bewustzijn van het lichaam ook erg goed trainen. Dit komt omdat je voor deze oefeningen ontzettend veel controle over je lichaam nodig hebt.

Tot slot is er natuurlijk ook nog het emotionele voordeel. Sommige mensen vinden het behalen van een erg moeilijke beweging een veel betere beloning dan het halen van een nieuw gewicht. Daarnaast kan je met calisthenics ook veel creatiever zijn, wat voor sommigen ook fijn is. Deze voordelen zullen erg goed zijn om gemotiveerd te blijven.

Nadeel

De reden dat toch veel mensen die calisthenics beoefenen ook gaan fitnessen is omdat je met calisthenics moeilijk één specifieke spier kan isoleren. Dit is een probleem waar je als beginner nog niet mee te maken zal hebben. Wanneer je één spier wat meer wilt trainen dan kan dit soms lastig worden met calisthenics. Gelukkig kan je het altijd nog combineren.

Loading...
Shaped Fitness