Wil je gaan afvallen, dan wordt vaak aangeraden om je calorieën te tellen. Alleen het idee al kan voor sommige mensen genoeg zijn om er niet aan te beginnen. Het klinkt namelijk als heel veel werk en frustratie om bij elke maaltijd uit te rekenen wat je eet. Gelukkig valt dit allemaal wel mee en wen je er snel aan.

Waarom calorieën tellen?

Mocht je onbekend zijn met hoe afvallen werkt, dan volgt hier even een korte uitleg (of lees onze Beginnersgids Afvallen). Om af te vallen moet je simpelweg minder eten dan je op een dag verbrandt. Er gaat dus minder energie in je lichaam dan dat eruit gaat. De verhouding hiertussen heet de energiebalans. Als je wil afvallen moet je een negatieve energiebalans hebben.

Hoeveel je eet en verbrandt meten we in calorieën. Om erachter te komen hoeveel je moet eten, moet je eerst weten hoeveel je verbrandt. Hoeveel calorieën je verbrandt is moeilijk te zeggen en zal je zelf achter moeten komen. Om een indicatie te krijgen kan je hier je calorieën berekenen.

Nu je weet hoeveel calorieën je ongeveer verbrandt, weet je ook hoeveel je moet eten op een dag. Begin met het eten van 300 tot 500 calorieën onder je caloriebehoefte (wat je verbrandt op een dag). Na een tijdje kan je zien of je te snel of te langzaam afvalt, hier pas je jouw dagelijkse calorieën dan weer op aan.

De reden dat je calorieën wil tellen is zodat je weet hoeveel je eet. Doe je dit namelijk niet dan kan het zijn dat je niet afvalt of juist te snel afvalt, wat ook niet gezond is. Daarnaast kan je door calorieën te tellen ook je verhouding van de macronutriënten bijhouden, wat zorgt voor een gezond dieet.

Voordelen van calorieën tellen

Zelf ben ik een groot voorstander van calorieën tellen, zeker als je net begint. Dit zijn de voordelen van calorieën tellen:

 • Je wordt meer bewust van wat je eet. Door alles bij te houden weet je steeds beter wat je wel en niet kunt eten. Hierdoor laat je eerder ongezonde dingen staan omdat je weet wat het met je doet.
 • Niet meer per ongeluk te veel of te weinig eten. Wanneer je bijhoudt hoeveel calorieën je eet kan je simpelweg niet teveel eten. Je weet hoeveel je binnen moet krijgen en als je je hieraan houdt dan val je gegarandeerd af.
 • Je krijgt meer kennis van voeding. Na een tijdje calorieën te hebben geteld weet je steeds meer van voeding af. Wat is gezond, wat kan ik beter laten staan, welke voedingsstoffen zitten hier in, enzovoort. Op een gegeven moment hoef je het misschien helemaal niet meer bij te houden omdat je het al weet.
 • Het weerhoudt je ervan om te gaan snacken. Zodra je ziet dat je bijna je caloriedoel hebt behaalt laat je dat bakje chips wel even staan.

Nadelen van calorieën tellen

Niet iedereen is voor het tellen van calorieën. Het kan namelijk ook zeker nadelen hebben:

 • Het kost extra tijd. Vooral als je net begint met calorieën tellen kan het wat extra werk en soms wat frustratie opleveren. Hier wen je natuurlijk vanzelf aan.
 • Het blijft altijd een schatting. Zowel het aantal calorieën dat je eet en dat je denkt te verbranden. In elk product van iets zitten natuurlijk nooit precies hetzelfde aantal calorieën. Daarnaast verbrandt je de ene dag meer dan de andere dag, maar hier kan je jouw inname weer op aanpassen natuurlijk. Bijvoorbeeld met carb cycling.
 • Sommige mensen slaan erin door. Er zijn mensen die bijvoorbeeld het aantal calorieën blijven verlagen tot een ongezond niveau als ze niet het gewenste resultaat zien. Vergeet niet dat het aantal calorieën dat je eet niet de enige factor is bij het afvallen. Bewegen, wanneer je eet en wat je eet speelt bijvoorbeeld ook een rol.
Loading...

Hoe calorieën tellen?

De makkelijkste manier om je calorieën te tellen is met een app. Inmiddels zijn er al veel apps die dit aanbieden. Zelf gebruik ik MyFitnessPal. Hiermee kan je heel simpel de barcode scannen om het product in te voeren. Vul in hoeveel je ervan hebt gegeten en je bent klaar. Mocht je om één of andere reden geen app gebruiken, dan kan je ook je calorieën berekenen via het label op de verpakking van het product. Dit kost alleen wel heel veel tijd en rekenwerk.

Zorg ervoor dat je in de app het juiste calorie- en nutriëntendoel ingesteld hebt. Aan het eind van de dag zorg je dat je deze hebt behaald. Soms moet je hiervoor even puzzelen aan het einde, maar hier wordt je naar verloop van tijd steeds beter in.

Tips en opmerkingen

 • Zorg ervoor dat je een keukenweegschaal hebt om alles af te wegen. Je kunt dit na een tijdje ook op gevoel doen, maar in het begin heb je nog geen idee hoeveel van iets is.
 • Weegtip: haal je iets uit een verpakking, zet dan de verpakking op de weegschaal en zet de weegschaal weer op 0. Als je er nu iets uithaalt komt er in de min te staan hoeveel je eruit hebt gehaald.
 • Vergeet niet gezond te eten. Als je teveel gefocust bent op calorieën let je soms niet meer op gezonde of ongezonde calorieën.
 • Niet elk merk van een bepaalde soort voeding bevat evenveel calorieën, let hier op.
 • Eet je ergens waar je niet kan tellen, bijvoorbeeld in een restaurant, maak dan een schatting. Reken iets meer vet en koolhydraten, in een restaurant wordt hier vaak meer van toegevoegd.

Conclusie

Natuurlijk moet je niet persé calorieën tellen om af te vallen. Het is alleen wel heel handig en je weet zeker dat je het goed doet. Vooral voor een beginner is het sterk aan te raden. Er zijn veel bedrijven/coaches die zeggen dat het niet nodig is, maar deze spelen hiermee vooral in op het feit dat iedereen er tegenop kijkt. Bespaar jezelf een hoop tijd, geld en moeite en doe het in één keer goed door wel calorieën te tellen.

Loading...
Shaped Fitness