Je gaat naar de sportschool en om wat voor reden dan ook besluit je vandaag je cardio en je training meteen na elkaar te doen. Waarschijnlijk vraag je je dan af welke eerst moet. Het internet staat vol met verschillende meningen op dit onderwerp, maar welke is nou juist?

Eerst trainen of eerst cardio?

Als je inmiddels al wat research hebt gedaan ben je ongetwijfeld dingen tegengekomen als ‘doe wat je fijn vindt’ of ‘begin met wat je doel is’. Om eerlijk te zijn is dit ook allemaal waar. Er gaat niets boven plannen zoals jij het fijn vind en het ligt zoals altijd aan wat jouw doel is. Maar wij zijn er niet om enkel dit simpele advies te geven. Wij kijken namelijk graag naar de wetenschap erachter en wat optimaal is. Als we kijken naar wat optimaal is kun je beter eerst liften en daarna je cardio doen. Hiervoor zijn verschillende redenen.

Glycogeen

Glycogeen is de opslag van energiebron glucose. Wanneer je glucose nodig hebt voor energie wordt dit bij de glycogeen voorraad opgehaald. Je hebt het zowel bij cardio als bij krachttraining nodig en als je te weinig hebt gaat dat ten koste van je prestatie’s. Ook al gebruikt krachttraining slechts 1/3 van de voorraad, bij krachttraining is het veel zwaarder als er niet genoeg is. Krachttraining vereist namelijk snelle ‘uitbarstingen’ van energie, wat voornamelijk van glucose komt. Cardio daarentegen gaat een stuk langzamer, wat beter geschikt is voor het langzaam afbreken van vet voor energie. Glycogeen is nog steeds belangrijk, maar je kan het lichaam zelfs trainen om cardio te doen met een lager glycogeen niveau.

Enzymen

Een andere ‘eerst krachttraining theorie’ gaat over de impact van de enzymen mTOR en AMPK. mTOR is erg belangrijk voor spieropbouw en AMPK wordt geactiveerd bij cardio. Helaas is het zo dat AMPK mTOR verhindert, wat betekent dat als je eerst cardio doet, spieropbouw vermindert. Dit is momenteel nog wel slechts een theorie. Daarnaast duren de bijwerkingen van AMPK maximaal 15 minuten na de cardio en soms zijn ze er helemaal niet.

Vermoeidheid

Het doel van veel trainingsschema’s is om steeds zwaarder te trainen, ook bekend als ‘progressive overload’. Om dit te behalen moet je natuurlijk maximaal kunnen presteren. Als je dus eerst cardio doet voor je trainingssessie, dan kan dit nadelige gevolgen hebben. Allereerst kan het zo zijn dat je spieren vermoeid worden. Hierdoor heb je minder kracht voor het liften. Ook je hart zal belast worden door de cardio, wat energie transport kan beïnvloeden.

Liefst niet tegelijk

Het allerbeste is natuurlijk als je je cardio en krachttraining op een verschillende dag, of een verschillend moment van de dag doet. Dit zorgt ervoor dat je langer kunt herstellen en dus beter kunt presteren bij beide trainingen. Zolang je maar niet teveel van beide doet. Tot slot, als je het gevoel hebt dat cardio voor je training juist helpt, ga ervoor. Wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet persé te werken.

Nieuw met cardio? Lees dan eens dit boek!


Loading...