Beginnen met fitness is voor de meeste mensen geen leuke ervaring. Je moet veel slechte gewoontes afleren en goede gewoontes aanleren. Het wordt eigenlijk pas leuk als je resultaten gaat zien. Maar om deze resultaten te behalen moet je wel weten hoe je dat gaat doen. Veel beginners weten niet of ze eerst moeten bulken (aankomen) of cutten (afvallen).

Eerst cutten

Omdat er veel factoren zijn waar je rekening mee moet houden bestaat er geen perfect antwoord. Daarnaast is de wetenschap hierover ook niet heel duidelijk. Het ligt natuurlijk vooral aan je doel en hoeveel je er voor over hebt. Ga je voor een mooier lichaam, dan is vaak eerst cutten de beste optie. Dit geldt natuurlijk voor de mensen die al een iets hogere vetpercentage hebben of ‘skinny fat’ zijn.

Bulken houdt in dat je zwaarder gaat trainen en meer (proteïne) gaat eten om vervolgens spieren op te bouwen. Wanneer je dit doet als beginner zal je ook meer vet aankomen, bovenop het vet dat je al had. Je wordt zeker gespierder en sterker, maar je zult het niet in de spiegel terug zien. Dit kan voor velen demotiverend werken en uiteindelijk de reden zijn om weer te stoppen.

Wanneer je gaat cutten zit je in een calorietekort, maar wel met een hogere proteïne inname. Dit zal je in de spiegel beter terug zien. Veel mensen denken dat wanneer je als beginner gaat cutten, je er alleen maar meer skinny uit zal zien. Dit is echter vaak niet het geval bij beginners, zolang ze natuurlijk krachttraining blijven doen. Iemand die begint zal namelijk te maken krijgen met ‘newbie gains’. In het begin zal je heel snel sterker worden en spieren opbouwen. Dit neemt langzaam af met de tijd. Een beginner zal tijdens het afvallen dus veel spieren behouden of zelfs opbouwen. De wetenschap is op dit gebied nog onduidelijk, maar we kunnen veronderstellen dat een beginner dankzij de overtollige vet opslag en het feit dat ze nog ver weg zijn van hun genetische plateau in de perfecte plek is voor spieropbouw. Zelfs wanneer ze in een calorietekort zitten. Daarbovenop zullen er ondanks het calorietekort nog steeds neurale aanpassingen in kracht plaatsvinden. Denk aan het beter werven van motoreenheden, waardoor je sterker zal worden.

Techniek

Nog een reden waarom je eerst wil cutten is het verbeteren van de techniek. Tijdens het cutten kan je hier goed aan werken. Wanneer je begint zou je namelijk met een lichter gewicht moeten werken om meer te focussen op je techniek. Dit kan goed tijdens het cutten omdat je dan minder gefocust bent op sterker worden. Wanneer je gaat bulken wil je intenser trainen met meer volume. Voor een beginner, wat je ook vaak ziet, kan dit snel leiden tot blessures. Als je dus eerst gaat cutten met de focus op techniek, dan kan je meteen goed beginnen wanneer je gaat bulken.

Mocht je toch willen beginnen met bulken, omdat je al wat dunner bent, zorg dan dat je alsnog de eerste weken focust op techniek en met een lichter gewicht traint.

Loading...
[object Object]