Wanneer we denken aan cardio denken de meeste mensen meteen aan hardlopen op en een hometrainer. Deze manier van cardio vindt niet iedereen even leuk. Gelukkig zijn er daarom ook andere manieren van cardio, waaronder de inmiddels al iets bekendere HIIT. Dit staat voor High Intensity Interval Training. 

Voordelen HIIT

Er zijn een heleboel onderzoeken naar wat de beste manier van cardio is. In veel van deze onderzoeken komt HIIT naar voren. Alle voordelen van HIIT noemen zal een erg lang verhaal worden, daarom heb ik de belangrijkste uitgekozen. Bijvoorbeeld het onderzoek wat aantoonde dat HIIT voor evenveel vetverlies zorgde als eentonige cardio (zoals hardlopen). Alleen eentonige cardio koste 3 keer meer tijd. In een andere studie zagen we dat HIIT ook VO2max verbetert, VO2max is een meeteenheid voor conditie. Wat bijzonder is, is dat HIIT dit sneller deed dan aerobic oefeningen. Nog een onderzoek toonde aan dat twee uur HIIT per week gelijk stond aan 5 uur langdurige cardio. Zo zijn er nog veel meer studies die laten zien dat HIIT minder tijd kost en meer resultaat oplevert.

Wat is HIIT precies?

Nu je wellicht geïnteresseerd bent in HIIT is het misschien ook handig om te weten wat het precies is. Zoals de naam zegt bestaat HIIT uit intervallen van hoge intensiteit. Daar tussen in is er rust of lagere intensiteit. Omdat je tijdens de hoge intensiteit momenten maximale kracht/energie levert duurt deze momenten vaak tussen de 10 en 60 seconden. De rust duurt vaak ongeveer even lang. Dit is uiteraard niet voor niks. Kort gezegd is de wetenschappelijke reden hierachter dat je glucose verbrandt tijdens de hoge intensiteit momenten en vet verbrandt tijdens de rust. Een voorbeeld van zo’n HIIT workout kan iets heel simpels zijn als 20 setjes van 30 seconden sprinten en 30 seconden wandelen. Na de training neemt je lichaam meer zuurstof op en verbrandt hierdoor meer calorieën. Dit overtollig zuurstofverbruik is de verwachte reden dat HIIT in kortere tijd meer resultaat kan halen, je verbrandt namelijk na de workout nog steeds calorieën.

Hoe ziet zo’n training eruit?

Zoals ik net al zei kan het iets heel simpels zijn als sprinten, maar er zijn nog veel meer andere manieren van HIIT. Zo heb je bijvoorbeeld ook het ‘Tabata protocol’. Dit duurt slechts 4 minuten en bestaat uit 8 setjes van 20 seconden hoge intensiteit en 10 seconden rust. Een HIIT kan natuurlijk ook op een roeimachine of zwaaien met kettlebells. De intensiteit kan je aanpassen op je eigen niveau. Hoe fitter je bent hoe langer je de momenten van hoge intensiteit kunt maken. Let wel op dat je in het begin minimaal een dag rust laat tussen je HIIT trainingen, je lichaam moet hier namelijk eerst aan wennen. Wil je afvallen en heb je weinig tijd, dan is HIIT ongetwijfeld de beste optie voor jou. Je kan het eventueel zelfs nog na je krachttraining doen.


Loading...