Wat vinden andere fitness blogs de belangrijkste tips als het gaat om afvallen? Ik heb het ze gevraagd en hier zijn de antwoorden:

Guido van Krachttraining.info:

Als je lichaam meer calorieën verbruikt dan er wordt opgenomen uit je voeding, dan wordt het tekort aangevuld door in het lichaam opgeslagen calorieën, onder andere uit vetcellen. Door meer te bewegen verhoog je het calorieverbruik, en door minder te eten verlaag je de calorie-opname. Zorg dus eerst voor een zo goed mogelijk inzicht in je huidige calorieverbruik en inname, zodat je hier je dieet op kunt afstellen.

Mijn tip is om vervolgens te kiezen voor een dieet dat zo min mogelijk wilskracht kost. Hierdoor is het relatief makkelijk en langdurig vol te houden, en val je uiteindelijk meer af. Bijvoorbeeld je gebruikelijke dieet, maar simpelweg met kleinere porties. Dat is een stuk makkelijker vol te houden dan een dieet waarbij je relatief normale voedingsmiddelen in de ban doet, of een dieet waarbij je het grootste gedeelte van de dag moet vasten.

Jeroen van Fit.nl:

Tip: Vergroot de kans op succes met realistische verwachtingen. De eerste stap naar een gezonde leefstijl is het hebben van realistische verwachtingen die haalbaar en te accepteren zijn voor jou. Niemand is hetzelfde en dit zal dan ook voor ieder individu anders zijn. 
Maar wat is dan realistisch?
Er is veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en voor de meeste mensen met overgewicht blijkt een gewichtsverlies van 10 tot 15 procent haalbaar ten opzichte van het huidige lichaamsgewicht. Dit is voor de meesten vol te houden als je kijkt naar de lange termijn, 1 tot 5 jaar. Wanneer je bijvoorbeeld 100 kilogram weegt momenteel, dan is 90 tot 85 kilogram een realistisch gewicht om na te streven. Dit is dus compleet anders dan wat heel veel commerciële partijen je doen geloven. Vaak doen zij onrealistische beloften en dit is dan ook een reden waarom het zo vaak misgaat.
Het is belangrijk om geen onrealistische doelen te stellen voor jezelf, zodat je de juiste verwachtingen hebt. Je wilt immers langdurig resultaat behalen, en niet terugvallen in oude gewoontes omdat je doelen niet haalbaar zijn.

Mark van Drogespieren.nl:

“Veel mensen die af willen vallen, raken verstrikt in een web van superfoods, dure afslankproducten en ingewikkelde voorschriften over wat je wel en niet mag eten. En daarbij zien ze het belangrijkste over het hoofd: de calorieën! 

Hoewel veel diëten tegenwoordig anders beweren, draait gewichtsverlies uiteindelijk om je energiebalans. Eet je minder calorieën dan je verbruikt, dan zal je lichaam het tekort altijd aanvullen door lichaamsvet te gaan verbranden. Om af te vallen hoef je dus alleen op een gezonde manier te minderen met je calorie-inname.

Veel diëten proberen dat te verbergen door op bijzaken te focussen, zoals koolhydraten, vetten, supplementen of de tijden waarop je eet. Dat levert echter alleen maar verwarring op, en is vaak lastig vol te houden! Onze belangrijkste tip is: begin zo simpel mogelijk, en blijf bij de basis. Bij veel mensen is al enorm veel te winnen met wat kleine aanpassingen in hun eetpatroon. Zo bereik je meer resultaat met minder moeite en hou je het afvallen veel makkelijker vol.”

Tom van Strongville.nl:

“Alle diëten werken wanneer ze aan één regel voldoen: een langdurige negatieve energiebalans. 
Daarom is mijn beste tip om af te vallen: zorg dat je een (gezonde) manier vindt waarbij je een calorierestrictie op lange termijn kunt volhouden.
Dat klinkt heel simpel, maar de individuele verschillen zijn hierbij aardig groot. De één heeft nooit een cheatmeal nodig, de ander kan niet zonder chocola op z’n tijd. De één leeft prima op weinig koolhydraten, de ander gaat er enorm slecht op.
Er zijn gelukkig heel veel manieren om een langdurige restrictie te bewerkstelligen. Laat je daarom niet verplicht in een dieethokje duwen zoals laagkoolhydraten of intermittent fasting, als je dit misschien wel een enorme kwelling vindt. Laat je begeleiden door iemand die je van tips kan zien om dit langdurig en gezond vol te houden. Afvallen is een langzaam proces dat best zwaar mag zijn, maar het hoeft geen onnodige marteling te worden.”

Cynthia van Gymjunkies.nl:

“Krachttraining is een stuk effectiever om vet te verliezen dan bijvoorbeeld een langdurige cardio sessie. Vroeger zat ik urenlang op de fiets of crosstrainer en er gebeurde maar weinig qua afvallen. Tot ik krachttraining ontdekte en ik i.c.m. de juiste voeding die 20 kilo wel snel verloor! 

Als je aan krachttraining doet bouw je spieren op en spieren verbruiken in rust meer calorieën dan vetweefsel. Hoe meer spieren je hebt hoe meer je verbrandt, zelfs na je trainingen! Met een cardio workout verbruik je alleen op het moment zelf, maar na een workout met gewichten verbrand je nog urenlang na.

De combinatie krachttraining & een korte krachtige cardio sessie is wel aan te raden als je vet wil verliezen. Je kunt ze op verschillende dagen doen of je doet de cardio sessie na de krachttraining. Het advies is wel om dan maximaal 20-30 minuten cardio te doen.

Ben je een vrouw en bang om te gespierd te worden? Dat is nergens voor nodig. Wij hebben niet genoeg testosteron om grote spieren op te bouwen. Van krachttraining worden wij mooi strak, gevormd & gestroomlijnd. En je kunt een stuk meer eten zonder aan te komen in vet als je spieren hebt opgebouwd. Wie wil dat nou niet 😉.”

Rik van Fitguide:

“Er bestaan veel verschillende dieetmethoden (keto, paleo, intermittent fasting, high-carb, low-carb, …), maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het hanteren van een langdurig energietekort. En zo simpel is het ook: vetverlies is een kwestie van minder eten dan je aan energie verbruikt. Daar heb je écht geen fancy diëten voor nodig. 

Een energietekort van 20-30 procent van het onderhoudsniveau volstaat bij de meeste mensen om op een gezonde manier vrij snel af te vallen (0,5 tot 1 procent van het lichaamsgewicht per week). En een caloriebeperkend dieet is veruit de meest efficiënte manier om dat energietekort te bereiken (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9347414). Natuurlijk is het prima om ook wat meer te bewegen, zeker wanneer je na verloop van tijd op een afvalplateau belandt. Door bijvoorbeeld wat cardio te doen, hoef je je calorie-inname dan niet nóg verder te verlagen.

Hoewel de hoeveelheid calorieën dus doorslaggevend is voor vetverlies, spelen ook de macronutriënten een rol. Zo kun je het beste veel eiwitten eten. Eiwitten hebben niet alleen gunstige eigenschappen ten aanzien van vetverbranding, ze zijn ook belangrijk voor het beschermen van spiermassa. De verdeling van de andere macronutriënten is minder belangrijk: voor vetverlies maakt het weinig uit of je low-carb of low-fat gaat (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29466592). Ben je krachtsporter, dan kun je het beste een low-fat-dieet volgen, aangezien koolhydraten een efficiëntere energiebron zijn voor krachttraining en spierherstel dan vet.

Tot slot: hou bij wat je eet! Een calorieënapp is onmisbaar om al het bovenstaande in praktijk te kunnen brengen.

Vetverlies is en blijft dus niks anders dan een paar simpele rekensommen waarvan je de uitkomsten gedisciplineerd moet naleven.”

Matthijn van nlbewustgezond.nl:

“Minder suiker en minder zetmeel vormen de belangrijkste stap als je wilt afvallen. 

Waarom?

Omdat suiker en zetmeel beiden de afscheiding van het hormoon insuline stimuleren. Het hormoon insuline komt in actie wanneer je bloedsuikerspiegel sterk stijgt, als gevolg van suikerrijke en zetmeelrijke voeding. Dit is een natuurlijk proces.

Waarom is dit kwalijk wanneer je wilt afvallen?

Omdat insuline het belangrijkste vetopslag hormoon in je lichaam is. Tevens blokkeert insuline de mogelijkheid van je lichaam om lichaamsvetten aan te wenden als energiebron. Om toch te kunnen voorzien in de energiebehoefte, die je lichaam nu eenmaal heeft, zendt je lichaam hongersignalen uit. Grote kans dat je weer iets van zetmeel en suiker gaat eten.

Begint de cyclus van insuline afgifte, vetopslag en honger krijgen weer opnieuw!

Wanneer het niveau van insuline daalt, doordat je minder suiker en zetmeel eet, dan kan je lichaam gemakkelijker je lichaamsvet als energiebron aanspreken. Je vetreserves zijn een ideale energiebron.

Dus; snel afvallen door minder suiker en minder zetmeel te eten.

Het is niet ongewoon dat mensen tot wel 5 kilo afvallen in 2 weken tijd, doordat zij suiker en zetmeel schrappen uit hun dieet.”

Marian van Dietistbalanza.nl:

“Cliënten die bij ons komen om af te vallen verwachten vaak strenge diëten met uitgebreide voedingsschema’s. Dat soort diëten werkt goed, je volgt dit een aantal weken en verliest gewicht, maar wat doe je als je doel bereikt is? Weet je dan hoe je je leven lang slank kunt blijven? Waarschijnlijk niet en is de kans op terugval in oude gewoonten en je oude gewicht erg groot. 

Daarom doen wij in principe niet aan weekschema’s en lijstjes. Wij vinden het veel belangrijker dat je een balans weet te creëren in je voedingspatroon, dat je leert om te gaan met feestjes, vakanties en andere gelegenheden. Zo dat je kan genieten van het leven en óók van eten! Wij noemen het de 80/20 methode, dit houdt in dat 80% van je voeding gezond is en voor de overige 20% is er ruimte voor iets wat minder gezond is. Bijvoorbeeld een stuk taart op een verjaardag of wat borrelnootjes met een wijntje op zaterdagavond. Plan deze eetmomenten bewust 1 à 2 per week in en geniet ervan!

Want als je van jezelf je favoriete chocolade niet meer mag, dan wil je dat toch alleen maar liever? Of als je weet dat er chips in huis is, dan worden je gedachten toch automatisch naar de kast getrokken? En zo ontstaat er een strijd tijdens het dieet die niemand lang kan volhouden.”

Loading...