Als fitness liefhebber wordt je vaak verteld om zwaar te trainen en alles te geven. Hoewel dit motiverend is en natuurlijk niet geheel onbelangrijk, wordt herstel vaak vergeten hierdoor. Velen van jullie kennen herstel waarschijnlijk in de zin van voeding, slaap en rustdagen. Dit is echter niet altijd genoeg. Misschien herken je jezelf er wel in als ik het heb over plateaus of misschien zelfs dalende resultaten. Dit is wanneer je ‘deloading’ kan overwegen.

Wat is deloading?

Deloading is simpelweg je belasting verlagen zodat je lichaam kan herstellen. Als je altijd maar zwaar en hard traint, geef je het lichaam niet voldoende herstel om aan te passen aan je trainingsprikkel. Doe dit lang genoeg en je raakt zelfs overtraind. Deloading is niet alleen goed omdat je de spieren genoeg tijd geeft om te herstellen, maar ook tegen andere symptomen van overtraining, zoals: mentale stress, het achteruit gaan van het zenuwstelsel en het verslechten van pezen en gewrichten.

Hoe zo’n deload eruit ziet kan verschillen. Je kan bijvoorbeeld een hele week rust nemen, waarbij je geen enkele dag traint. Maar dit is niet altijd nodig. Een andere manier is om simpelweg met minder gewicht te trainen. Je sets en herhalingen blijven hetzelfde, maar het gewicht is lichter. Wat je ook kan doen is het aantal herhalingen, setjes of oefeningen verminderen. Wat powerlifters vaak doen is even een week compleet andere oefeningen doen, dit kan ook rustgevend werken. Er is dus niet echt één magische manier hoe je het beste kan deloaden en wat werkt zal verschillen per persoon.

Werkt deloading?

Er zijn helaas geen directe studies naar deloading. We kunnen echter wel een hypothese maken van andere studies. Er is bijvoorbeeld een studie van ongetrainde mannen, waarbij de ene groep 12 weken achter elkaar trainde en de andere groep 3 weken rust nam tussendoor. Beide groepen hadden dezelfde vooruitgang.

Hetzelfde geldt voor een 6 maanden durend onderzoek naar atleten. Ook hierbij werd geen verschil gevonden tussen de groep die aan één stuk door trainde en de groep die na iedere 6 weken 3 weken rust nam. Daar bovenop zag de rustgroep hun resultaat omhoog schieten wanneer ze terug kwamen uit de rust. Het is dus mogelijk dat als we de rust van 3 weken naar 1 week zouden doen, dat de rustgroep uiteindelijk meer resultaat kan maken.

Wanneer deloaden?

Hoe vaak en wanneer je moet deloaden ligt aan je schema. Als je een erg zwaar programma volgt waarbij je snel en vaak vermoeid raakt, dan moet je misschien wel elke 4 weken deloaden. Als je fitness schema minder intens is kan het zijn dat je pas na 12 weken hoeft te deloaden. Als beginner is het waarschijnlijk het best om dit vooraf te plannen. Je weet namelijk als beginner misschien nog niet wanneer je lichaam het nodig heeft. Je kunt het dus beter veilig spelen tot je jouw lichaam beter kent.

Of je wel of niet moet deloaden verschilt dus behoorlijk per persoon. Als je geen zwaar schema hebt, of als je niet zo vaak traint dan is extra rust waarschijnlijk niet nodig. Ook als beginner zal je minder vaak hoeven te deloaden. Als gevorderde of als je ouder wordt, dan wordt deloaden steeds belangrijker. Je lichaam heeft dan vaker rust nodig. Gelukkig weet je als gevorderde ook beter wanneer je het nodig hebt. Luister dus goed naar je lichaam en pak rust wanneer nodig.

Loading...
Shaped Fitness