Je kent het vast wel en misschien heb je het ook wel eens geprobeerd: een detox. Een snelle manier om je lichaam weer brandschoon te krijgen van binnen en je weer topfit te voelen. Althans, dat zeggen marketeers…

Wat is een detox?

Een detox is een kuur waarbij je levensgevaarlijke gifstoffen in je lichaam gaat verwijderen. Deze kuur bestaat vaak uit drinken van bepaalde sappen. Meestal zijn dit sappen van groente. Je mag tijdens deze kuur niets anders eten. In sommige gevallen mag er wel plantaardig worden gegeten. Een detox kuur kan op het hele lichaam gericht zijn, maar ook op bepaalde delen zoals specifieke organen..

Gifstoffen

Gifstoffen zijn substanties gemaakt door dieren op planten om zichzelf te beschermen. Vanaf een bepaalde hoeveelheid zijn deze stoffen giftig voor mensen. Sommige gifstoffen worden door de mens zelf gemaakt. Je krijgt deze dagelijks binnen via bewerkte voeding, uitlaatgassen, pesticiden of medicijnen.

Volgens detox diëten stapelen deze gifstoffen na verloop van tijd op in het lichaam. Het is volgens hen belangrijk dat je zo snel mogelijk een detox kuur neemt om nog meer schade te voorkomen.  v

Belangrijk om te weten is dat elke stof giftig is, of het nou natuurlijk of synthetisch is. Wanneer het giftig is hangt af van verschillende factoren. Een belangrijk factor is de dosis. Wist je dat zelfs water giftig is? Als je teveel water in een korte periode drinkt verlaagt de concentratie elektrolyten die je spieren nodig hebben om te functioneren. Dit kan zelfs leiden tot de dood.

Een andere factor is om welke diersoort het gaat. Voor een mens is cacao veilig om te eten, maar voor een hond kan het al snel dodelijk zijn. Dit belangrijk om te weten, want er zijn veel studies die gedaan zijn op dieren waarvan de desbetreffende substantie ook schadelijk is verklaard voor mensen .

Dit betekent natuurlijk niet dat er geen enkele slechte stof bestaat. Tabak bijvoorbeeld, is altijd slecht voor je.

Detox helpt niet

Zelfs als een stof wel giftig is, zal een detox kuur niet helpen. Een acute gifstof zal leiden tot een medisch noodgeval en chronische giftigheid heeft te maken met je dieet (geen detox dieet). Je organen zijn uit zichzelf al bezig met het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam. Om je organen hierbij te helpen is gezonde voeding erg belangrijk. Sulforafaan in broccoli helpt bijvoorbeeld bij het detoxsysteem in de lever.

Maar helpen de producten die detox diëten aanbieden dan helemaal niet? Helaas liet een onderzoek uit 2009 zien dat geen enkel bedrijf achter 15 detox supplementen bewijs kon leveren voor hun efficiëntie. Sterker nog, de bedrijven konden niet eens de gifstoffen waar ze op richtten benoemen en waren het ook niet eens over de definitie van het woord “detox”.

Het klopt dat bepaalde gifstoffen zoals zware metalen ophopen in het lichaam, maar het lichaam kan deze zelf verwerken. Kan je lichaam dit niet? Dan zijn er medicijnen waarvan wel bewezen is dat deze helpen bij het ontgiften. Een voorbeeld hiervan is Orlistat, wat helpt bij het verwerken van pesticiden.

Waarom detoxen populair is

Er zijn weinig studies over het detoxen volgens een review uit 2015. Studies die er wel zijn, zijn verder ook niet erg overtuigend. Een voorbeeld is een onderzoek naar het bekende Master Cleanse detox dieet. Er was geen verschil te zien in gewichtsverlies en gezondheidsvoordelen tussen een groep vrouwen die de detox kuur volgenden en een groep die simpelweg hun calorieën terugdrongen naar dat van de detox groep. Beide groepen zagen positieve veranderingen in hun gewicht en insuline resistentie. Dit kwam niet door de citroenlimonade, maar simpelweg omdat ze zo weinig calorieën binnenkregen.

Zoals je hierboven kan lezen val je wel af van een detox. Dit is ook de reden dat het zo populair is. Een detox kuur duurt vaak maar een paar dagen, maar in die dagen kan je makkelijk een paar kilo lichter worden. Dit komt helaas niet omdat je vet verbrandt, maar omdat je bijna geen koolhydraten binnenkrijgt. Zodra je weer normaal gaat eten vult je lichaam zich al snel weer met koolhydraten en water, waardoor de kilo’s er zo weer aan zitten.

Het enige voordeel van een detox is dat je in de meeste gevallen veel micronutriënten binnenkrijgt. Veel mensen eten erg slecht, waardoor ze vaak te weinig van bepaalde vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Maar in plaats van deze tijdelijk aan te vullen met een detox kan je beter je dieet aanpassen. De reden dat je je zo goed voelt na een detox kan te maken hebben met de goede voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Om je altijd zo te voelen kun je beter elke dag deze voedingsstoffen eten.

Conclusie

Er is geen enkel bewijs dat laat zien dat het aanschaffen van detox producten een slimme keuze is. Bespaar je geld en help je natuurlijke detox systeem door gezond te eten. De reden dat detoxen populair is, komt simpelweg door het feit dat je heel weinig calorieën binnenkrijgt. Je valt hier heel snel van af, maar te weinig calorieën is ongezond en het zit er snel weer aan. Mocht je wel echt vergiftigd zijn, dan kun je beter even naar de dokter gaan;)

Loading...