Diëten kan erg vermoeiend zijn. Jezelf voor een langere tijd onthouden van eten wat je eigenlijk heel graag wilt hebben kan een zware opgave zijn. Om die pijn wat te verlichten doen sommige mensen aan dieet pauzes. Hierbij stop je even één of meerdere weken met diëten. Dit klinkt natuurlijk als iets wat niet meehelpt aan het diëten, maar dat valt nog te betwijfelen. 

Onderzoek ziet weinig nadelen

In 2003 was er een onderzoek naar het effect van het stoppen met diëten. Tot hun verbazing kwamen de mensen die een 2 weken lange pauze of een 6 weken lange pauze namen helemaal niet zoveel aan en hadden weinig moeite met het oppakken van het dieet na de pauze. Een check na 5 en 11 maanden zag dat er nog steeds weinig verschil was tussen mensen die aan één stuk door diëten en mensen die pauzes namen. Volgens de onderzoekers was het plannen van de pauze een belangrijke factor. Dit zou volgens hen het schuldgevoel van het stoppen met diëten weghalen.

De fysiologische voordelen van de pauzes zijn nog niet helemaal zeker. Volgens theorieën zijn dieet pauzes goed voor het herstellen van onbalans in de hormonen, voornamelijk leptine en schildklier hormonen. Leptine zorgt voor hongersignalen en schildklierhormonen regelen het metabolisme.

Er zijn ook mensen die beweren dat een dieet pauze N.E.A.T verhoogt. Dit staat voor Non-exercise Energy Activity Thermogenesis. Kortom, alle activiteiten wat geen sporten is en waarmee je wel calorieën verbrandt. Denk hierbij aan huishouden of je hond uitlaten. Langdurig diëten zou er onbewust voor zorgen dat je dit minder gaat doen.

In 2014 was er een onderzoek naar vrouwen met obesitas. Hierbij was er weer een groep die een doorlopend dieet volgden en een groep die één week wel en dan weer één week niet het dieet volgden. Na 8 weken had de groep die een doorlopend dieet volgden betere resultaten, maar na 12 maanden was er eigenlijk geen verschil.

MATADOR studie

Onlangs in 2018 verscheen de MATADOR studie, wat staat voor “Minimising Adaptive Thermogenesis And Deactivating Obesity Rebound”. In het onderzoek werden mannen met obesitas willekeurig verdeeld in een groep dat een 16-weeks doorlopend dieet volgde en een groep dat een dieet volgde met pauze van 2 weken om de 2 weken. Beide groepen zaten in een calorietekort van 33%. Bij de mannen die het complete dieet hadden gevolgd was het gewichtsverlies 59% hoger bij de groep met dieet pauzes. Bij een check na 6 maanden was het verschil maar liefst 80%, vooral om dat de groep met het doorlopende dieet het meeste gewicht weer was aangekomen. Wel is het zo dat het doorlopende dieet maar 16 weken duurde en het pauze dieet 30 weken. Dit kwam natuurlijk omdat de pauze erbij in zaten en de onderzoekers wilden een gelijke tijd waarbij de groepen een calorietekort hadden. Het dieet met pauzes duurde dus erg lang. Ook moesten de deelnemers tijdens de pauzes rond hun energiebalans eten. Je kan dus niet alles eten wat je wil in die pauze.

Wel of geen dieet pauzes?

Verdere onderzoeken met positieve resultaten hadden eigenlijk allemaal één ding gemeen. Dat was dat de deelnemers allemaal overgewicht hadden. Of dieet pauzes nou ook werken voor mensen die wat slanker zijn is dus nog onbekend. Verder was er in de onderzoeken ook geen sprake van sport. Zoals we weten kan sporten de resultaten behoorlijk beïnvloeden.

Toch kan het geen kwaad om het te proberen. Heb jij veel moeite om een dieet langdurig te volgen dan kan dit voor jou heel goed werken. Mensen die een wat hoger vetpercentage hebben zullen de pauzes iets minder vaak nodig hebben en mensen met een lager vetpercentage misschien wat vaker. Er wordt namelijk gedacht dat je bij een lager vetpercentage vaker behoefte hebt aan de fysiologische voordelen.

Loading...
Shaped Fitness