Een groot deel van de mensen die dit lezen zullen ongetwijfeld wel eens een glaasje alcohol nuttigen. Het is in onze maatschappij namelijk niet meer dan normaal. Velen denken dat een biertje of een wijntje op zijn tijd geen kwaad kan. Maar is dat wel helemaal zo? Je leest het in dit artikel.

Uitdroging

Velen van ons hebben wel eens een avond dat ze redelijk wat alcohol naar binnen werken, sommigen zelfs iets te veel. Maar we denken er eigenlijk nooit bij wat voor effect het heeft voor onze fitness. Eén manier hoe het ons beïnvloedt is door uitdroging. Alcohol is urine afdrijvend, kortom: hoe meer je drinkt, hoe meer je plast en hoe meer je uitdroogt. Ernstige uitdroging kan het balans in elektrolyt aantasten. Combineer dit met de giftige stof acetaldehyde die je krijgt van drinken en je hebt het recept voor een kater. Iedereen weet wat er gebeurt als je een kater hebt, de kans dat je naar de gym gaat verandert ineens naar 0%. Een minder leuk feitje: acetaldehyde staat samen met tabak, asbest en bewerkt vlees in Groep 1 kankerverwekkende stoffen.

Minder testosteron

Als je door je kater niet naar de gym gaat is het natuurlijk logisch dat je geen spieren opbouwt, maar dit is niet het enige nadeel. Onderzoek heeft aangetoond dat weinig alcohol niet schadelijk is voor je testosteron. We hebben het dan over 40 gram, ongeveer één glas. Wanneer je meer gaat drinken is dit wel het geval. 10 tot 16 uur na het drinken van slechts 3 glazen is het testosteron niveau gedaald met 23%. Dit is pas weer op een normaal niveau na minimaal 36 uur. Dit betekent dat je anderhalve dag rond loopt met een afname in spiereiwitten. Nu is het ook nog eens bewezen dat hoe sterker de kater is, hoe lager je testosteron.

Energie gebruik

Alcohol beïnvloedt de manier waarop je lichaam energie gebruikt. Normaal gesproken gebruikt je lichaam glucose en vet om energie te krijgen. Na het nuttigen van alcohol gaat je lichaam glucose en vet vervangen voor alcohol. Je lichaam gaat dus eerst alcohol afbreken. In de tijd dat je lichaam daar mee bezig is verbrandt het dus geen glucose en vet. Simpel gezegd, alles wat je dan eet stapelt zich op.

Slecht voor je slaap

Iedereen die wel eens alcohol heeft gedronken weet dat je hierdoor erg snel in slaap kan vallen. Naast dat je sneller in slaap valt, val je ook dieper in slaap. Nu vraag je je misschien af waarom alcohol dan slecht is voor je slaap. Dit komt omdat de REM slaap minder wordt en je slaap eerder onderbroken wordt. In je slaap vindt een groot deel van je spieropbouw en herstel plaats. Heb je dus een fitness doel wat je snel wilt behalen, dan is het misschien slim om wat minder te gaan drinken.


Loading...