Vrijwel iedereen die naar de fitness gaat weet dat eten na het sporten belangrijk is voor spieropbouw. Wat je vaak hoort is dat je in ieder geval binnen een uur na het sporten moet eten. Maar klopt dit wel? In dit artikel lees je wanneer en wat je moet eten na het sporten.

Binnen een uur na het sporten

Het is iets wat je vaak voorbij hoort komen, de bekende anabolic window. De filosofie van het eten binnen een uur na het sporten zegt dat je insuline niveau een stuk hoger is na het sporten. Wanneer je dan gaat eten zorgt het ervoor dat je spieren groeien i.p.v. afbreken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je weer nieuwe energie krijgt. Gelukkig voor de vele sporters die zich hier aan houden is dit niet 100% onzin. Verschillende onderzoeken tonen aan dat als je 20 tot 40 gram eiwitten eet binnen 2 uur na het sporten meer spieren kweekt dan als je pas 4 uur na het sporten eet. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat je kracht en energie toenemen. Het probleem is alleen dat de onderzoeken zijn verricht op oudere mannen en jonge ongetrainde mannen, er is dus nog weinig bekend over getrainde mannen. Daar bovenop zijn er ook studies die beweren dat een post workout maaltijd geen enkel voordeel heeft en dat het alleen belangrijk is wat je eet tijdens het gehele herstelproces (24 tot 48 uur na je workout).

Beter wel dan niet

Er is dus nog weinig bekend over wanneer je moet eten na het sporten. Verschillende studies spreken elkaar tegen of zijn niet gebaseerd op de ervaren fitnesser. Moet je dus nu wel of niet direct na het sporten eten? Mijn advies is om dit wel te doen. Zoals eerder genoemd heeft het wel effect op oudere mannen en onervaren sporters, wat een hoge kans geeft dat het ook werkt bij de ervaren sporter. Daarnaast is al wel bekend dat het in ieder geval geen negatief effect heeft. Daarom raad ik aan het liefst zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 2 uur, na het sporten te eten.

Wat te eten na sporten

Vaak wordt aangeraden om zoveel mogelijk proteïne te eten na je workout. Proteïne is inderdaad essentieel voor het opbouwen van spieren, maar is niet het enige wat je zou moeten eten na het sporten. Ook koolhydraten zijn belangrijk om je weer energie te geven voor je volgende sportsessie. Een goede maaltijd bestaat dus uit een combinatie van koolhydraten en eiwitten.

4 dingen die je kan eten na je training

1. Rijst met kip

Als eerst natuurlijk de klassieker: rijst met kip. Elke bodybuilder die je in je leven zal tegenkomen raadt je aan rijst met kip te eten. Nu valt het best mee hoe goed rijst voor je is, kies daarom liever voor zilvervliesrijst. De rijst zorgt voor de koolhydraten en de kip zorgt voor de nodige eiwitten. Vooral handig als je voor het avondeten traint. Doe er natuurlijk ook wat groente bij;)

2. Havermout met melk

Dit is natuurlijk meer een ontbijt, wat het meer geschikt maakt als eten voor het sporten. Maar je kan het ook gewoon na het sporten eten. Havermout bevat veel vezels en ook best veel eiwitten. Daarnaast bevat melk ook nog veel eiwitten. Dit maakt het een goede maaltijd voor na het sporten.

3. Kwark met fruit

Een bakje met magere kwark levert al snel zo’n 40 gram eiwitten op. Dat is natuurlijk meer dan genoeg voor na het sporten. Omdat magere kwark niet zo’n heel lekkere smaak heeft kan je er wat fruit aan toevoegen. Fruit zorgt niet alleen voor een zoetere smaak, maar bevat natuurlijk ook veel koolhydraten.

4. Smoothie

Ben je iemand die niet zo makkelijk kan eten na het sporten? Geen probleem, dan maak je gewoon een smoothie. In je smoothie kan je van alles toevoegen om het een goede maaltijd voor na het sporten te maken. Een smoothie is makkelijk te maken en kan je snel opdrinken. Ingrediënten die je kan toevoegen zijn bijvoorbeeld: kwark, melk, yoghurt, havermout, pindakaas, noten en natuurlijk fruit.


Loading...