Wat moet je eten na het sporten?


Vrijwel iedereen die naar de fitness gaat weet dat eten na het sporten belangrijk is voor spieropbouw. Wat je vaak hoort is dat je in ieder geval binnen een uur na het sporten moet eten. Maar klopt dit wel? In dit artikel lees je wanneer en wat je moet eten na het sporten.

Binnen een uur na het sporten

Het is iets wat je vaak voorbij hoort komen. De filosofie van het eten binnen een uur na het sporten zegt dat je insuline niveau een stuk hoger is na het sporten. Wanneer je dan gaat eten zorgt het ervoor dat je spieren groeien i.p.v. afbreken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je weer nieuwe energie krijgt. Gelukkig voor de vele sporters die zich hier aan houden is dit niet 100% onzin. Verschillende onderzoeken tonen aan dat als je 20 tot 40 gram eet binnen 2 uur na het sporten meer spieren kweekt dan als je pas 4 uur na het sporten eet. Daarnaast toonde het ook aan dat je toeneemt in kracht en energie. Het probleem is alleen de onderzoeken zijn verricht op oudere mannen en jonge ongetrainde mannen, er is dus nog weinig bekend over getrainde mannen. Daar bovenop zijn er ook studies die beweren dat een post workout maaltijd geen enkel voordeel heeft en dat het alleen belangrijk is wat je eet tijdens het gehele herstelproces (24 tot 48 uur na je workout).

Beter wel dan niet

Er is dus nog weinig bekend over wanneer je moet eten na het sporten. Verschillende studies spreken elkaar tegen of zijn niet gebaseerd op de ervaren fitnesser. Moet je dus nu wel of niet direct na het sporten eten? Mijn advies is om dit wel te doen. Zoals eerder genoemd heeft het wel effect op oudere mannen en onervaren sporters, wat een hoge kans geeft dat het ook werkt bij de ervaren sporter. Daarnaast is al wel bekend dat het in ieder geval geen negatief effect heeft.

Wat te eten na het sporten

Vaak wordt aangeraden om zoveel mogelijk proteïne te eten na je workout. Proteïne is inderdaad essentieel voor het opbouwen van spieren, maar is niet het enige wat je zou moeten eten na het sporten. Ook koolhydraten zijn belangrijk om je weer energie te geven voor je volgende sportsessie. Een goede maaltijd voor na het sporten zou bijvoorbeeld kip, rijst en broccoli kunnen zijn. Als smaak kan je er dan nog een sausje o.i.d. aan toevoegen. Ook eiwitshakes zijn een goede toevoeging aan deze maaltijd als je spieren wilt opbouwen.Hallo! Ik ben Thomas Mulder, eigenaar van Start Fitness en groot liefhebber van fitness. Met ruim 5 jaar ervaring in de fitnesswereld help ik mensen online om fit te worden.
Lees meer over mij!

2018-09-18T07:02:40+00:00maart 21st, 2018|0 Comments

Leave A Comment

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers liken dit: