Gewicht verliezen en vet verbranden, het ultieme doel van veel mensen die je in de sportschool kan vinden. Het is daarom geen verrassing dat je overal aanbiedingen ziet van producten of mensen die je daar heel erg snel bij kunnen helpen. Vaak realiseren mensen later pas dat het niet werkt en stoppen ze er maar weer mee. Momenteel is er een trend dat bekend staat als ‘fasted cardio’. Deze trend bestaat al een tijdje en steeds meer mensen lijken het te doen. Zou dit dan wel werken?

Wat is fasted cardio?

Aan de naam kan je vast al wel zien wat het is. Het houdt in dat je cardio doet op een lege maag, wanneer je dus nog niets hebt gegeten. Wat we het vaakst zien is dat cardio vroeg in de ochtend wordt gedaan, voordat er wordt gegeten of gedronken. De theorie erachter is dat je lichaam zijn energie haalt uit vet, in plaats van de voeding wat je normaal zou eten. Op het moment zelf is dat zeker waar, maar we willen natuurlijk het grote plaatje zien.

Wat zegt de wetenschap?

In een onderzoek uit 2011 wat keek naar RER (een meetinstrument om te kijken of lichaam vet of koolhydraten voor energie gebruikt) meteen na de training, zien we dat fasted cardio voornamelijk vet verbrandt. Cardio met een volle maag resulteerde weer in een hogere RER, hier werd dus meer koolhydraat verbrand. Wanneer ze echter na 12 uur opnieuw hadden gemeten, had de vastende groep een hogere RER en de groep dat cardio deed op een volle maag een lagere. Weer 12 uur later werd dit verschil alleen maar groter. Dit zou betekenen dat cardio met een volle maag over de dag meer vet verbrandt. Dit onderzoek is natuurlijk geen goede indicatie voor wat beter is op de lange termijn. In een andere studie uit 2014 werd een groep van 20 vrouwen getest. De ene groep deed fasted cardio, de andere groep fed cardio (cardio met volle maag). 4 weken lang deden ze 3 keer per week 60 minuten cardio. De fasted cardio groep at ’s ochtends niks en de fed cardio groep kreeg een shake van 250kcal van te voren. Beide groepen hadden een voedingsschema met een calorietekort van 500kcal. Na de 4 weken was het beide groepen gelukt om af te vallen, er was echter geen verschil in hoeveel ze waren afgevallen. Ook deze studie is nog steeds vrij kort en alleen gedaan bij vrouwen. Een meta-analyse uit 2017 geeft een iets beter beeld. Hierbij werden 5 studies vergeleken met 96 deelnemers. De uitkomst van de analyse was dat fasted cardio geen invloed heeft op gewichtsverlies of spier/vet massa en dat het calorietekort vele malen belangrijker is. Als we kijken naar prestaties lijkt ook hier geen voordeel te vinden bij fasted cardio. Een onderzoek uit 2003 beweert zelfs dat het maximale krachtvermogen iets lager ligt bij fasted cardio.

Werkt het wel of niet?

Tot nu toe lijkt het erop dat fasted cardio weinig voordelen heeft. Toch is er nog hoop voor de mensen die het wel doen. Er werd namelijk bij alle bovenstaande onderzoeken niet gekeken naar hoelang er werd gevast. Daarnaast werd er bij de onderzoeken na de cardio meteen gegeten. Dit zou allemaal nog een rol kunnen spelen. Een onderzoek naar dit onderwerp bij mannen tijdens de ramadan zag namelijk wel een duidelijk verschil. Ook hier was er een fasted cardio groep en een fed cardio groep. Ondanks dat er niet werd gekeken naar calorie inname en geen verschil was in gewichtsverlies, was er wel duidelijk meer vetverlies bij fasted cardio. Een andere reden om het wel te doen is omdat simpelweg veel mensen zeggen dat ze zich er beter bij voelen. Probeer het dus voor jezelf en kijk of het werkt.


Loading...
[object Object]