Als kind droomde je er van om eruit te zien als je favoriete superheld. Daarom willen veel jongeren al vroeg beginnen met fitness. Helaas denken veel mensen dat het slecht is voor je groei om te gaan fitnessen als je jong bent. Vooral als je in de puberfase zit. Dit weerhoudt vele jongeren van om vroeg te beginnen met fitness. 

Waarom wordt dit gedacht?

Deze mythe komt waarschijnlijk van bezorgde moeders die slecht geïnformeerd worden door fitnessbladen en mensen die vinden dat fitness maar een nutteloze sport is. Wanneer je dit vaak genoeg hoort ga je het vanzelf geloven. Maar waar komt die gedachte vandaan? Er wordt gedacht dat tijdens adolescentie groeischijven in lange botten, zoals in je benen, worden beschadigd. Groeischijven vergroten de lengte van je botten door vorming van kraakbeen. Ze denken dat als je de groeischijven met een zwaar gewicht belast, dat de aanmaak en groei van kraakbeencellen wordt beïnvloed. Hierdoor zou het dus je groei in lengte beschadigen.

Klopt dit?

Wat zegt onderzoek eigenlijk? Dat is een lastige vraag, aangezien er niet echt onderzoek naar is gedaan. Sommige onderzoeken zeggen zelfs dat trainen met gewichten de groei juist stimuleert. Dit denken ze omdat we bij fitness een toename zien in groeihormonen, zoals testosteron en IGF-1. De enige echte connectie tussen gewichtheffen en het belasten van de groei is wanneer mensen geblesseerd raken door bijvoorbeeld een verkeerde techniek. Nu is het wel zo dat dit natuurlijk vaker voorkomt bij jongeren. Dit komt waarschijnlijk omdat ze net beginnen en omdat ze misschien indruk willen maken op hun vrienden, waardoor ze meer kijken naar het gewicht dan naar hun vorm en techniek. De kans op een blessure vergeleken met andere sporten die kinderen/jongeren vandaag de dag beoefenen is weer relatief laag.

Wel of niet?

Voor alle jongeren en kinderen die graag naar de fitness willen gaan: ga je gang. Let er alleen wel op dat je het goed en veilig doet. Belangrijk is dat je altijd goed op je houding en techniek let. Vraag altijd een instructeur als je iets niet weet en laat je niet beïnvloeden door je vrienden!


Loading...