Tegenwoordig zijn veel mensen bezig met het veranderen van hun uiterlijk. Wanneer je aan iemand vraagt waarom hij of zij zo vaak sport, dan krijg je vaak als reden dat diegene gezond wil zijn. Maar betekent het hebben van een gespierd of slank lichaam ook meteen dat je gezond bent?

Het verschil

Iemand die gezond is, is vaak fit. Iemand die fit is, hoeft niet per se gezond te zijn.

Wanneer ik het heb over fit, dan bedoel ik je fysieke vertoning. Iemand die fit is, is in dit geval dus slank/gespierd. 

Wanner ik het heb over gezond, dan heb ik het over een goed functionerend lichaam. Gezond zijn betekend dat alle systemen van het lichaam, zowel van binnen als van buiten, optimaal werken.

Verkeerde doel

Veel mensen trainen met het verkeerde doel. Zij trainen namelijk voor het doel om fit te worden. 

Dit betekent dat ze bijvoorbeeld extreem veel cardio gaan doen om af te vallen of extreem veel krachttraining om spieren op te bouwen. 

Maar zodra je dat “droomlichaam” bereikt hebt, wat dan? Vaak wordt het dat lichaam sowieso nooit bereikt, want je wil altijd meer. Daarnaast gaat het extreme sporten/eten ten koste van je gezondheid. 

Uiteindelijk heb je dus misschien wel een mooi lichaam, maar voel je je er niet per se beter door. 

Vraag jezelf eens af of je wel eens last hebt van de volgende punten:

  • Stijve gewrichten
  • Hoofdpijn/duizeligheid
  • Vermoeid wakker worden
  • Pijntjes in je spieren

Als dit het geval is, dan is de kans groot dat je niet gezond bent.

Wat is gezond?

Mensen die fit zijn, zijn niet altijd gezond. Dit betekend dat je hartstikke gespierd kunt zijn, maar van binnen helemaal niet gezond bent. Wanneer ben je dan wel gezond?

Je bent gezond als alle systemen in je lichaam optimaal kunnen werken. Dit is je zenuwstelsel, spierstelsel, skeletsysteem, bloedsomloop, spijsvertering, lymfatisch systeem, hormonen, etc. 

Wanneer je gezond bent, dan ben je vaak ook fit. Zorg er voor dat je gezondheid altijd boven fitheid stelt. 

Hoe word je gezond?

Om te kunnen profiteren van de vele voordelen van een gezond lichaam zal je waarschijnlijk wat aanpassingen moeten maken in je leven. 

Naast dat je voldoende beweegt is het ook belangrijk dat je voeding en slaap optimaal is.

Ga voor fit en gezond.

Als je gezond wil worden betekent het niet dat je geen mooi lichaam meer kan najagen. Beide is optimaal.

Maar in plaats van alleen maar krachttraining te doen, zal je ook andere vormen van training moeten doen.

Belangrijk is dat je zowel aerobe als anaerobe training doet. Dit hoeft niet per se zo zwaar mogelijk. Sterker nog, trainen met je maximale hartslag is helemaal niet zo goed voor je. 

Probeer op een manier te trainen dat voor jezelf ook nog prettig voelt. Wanneer je te hard traint zal dit een negatief effect op je lichaam en je gezondheid hebben. 

Het beste is om dus krachttraining en aerobe training te doen. Probeer daarnaast ook veel te lopen en niet te veel stil te zitten.

Loading...

Voeding

De manier waarop je traint is niet het enige wat invloed heeft op gezondheid. Vooral voeding speelt ook een grote rol. 

Soms hoor je wel eens mensen dingen zeggen als “alleen de hoeveelheid calorieën is belangrijk” of “zolang het binnen je macronutriënten past is het goed”. 

Dit is absoluut niet waar!

Er zit een groot verschil in waar je calorieën en macro’s vandaan komen. Voor je uiterlijk maakt het inderdaad weinig uit. Maar van binnen en mentaal maakt het een groot verschil.

Zorg dus dat je niet alleen de juiste hoeveelheid eet, maar zorg er ook voor dat dit van een gezonde bron komt.

Waarom gezond?

Zoals al eerder genoemd ben je gezond als je lichaam optimaal werkt. Je lichaam gaat optimaal met de voeding om die het krijgt, je bent flexibel, zit lekker in je vel, bent minder vaak ziek, enzovoort. 

Dit zijn allemaal grote voordelen van gezond zijn, maar er is nog één heel belangrijk voordeel die vaak wordt vergeten:

Gezond zijn heeft een direct positief effect op je mentale welzijn.

Dit is misschien wel het grootste voordeel van gezond zijn. Wie wil er nou niet gelukkig zijn? Onbewust doen we alles om uiteindelijk gelukkig te zijn. Helaas heeft alleen niet iedereen door hoe je dit bereikt.

Ook wanneer je traint om fit te zijn, doe je dit onbewust om gelukkiger te worden. Het probleem is alleen dat het hebben van een mooi lichaam alleen niet genoeg is om gelukkig te zijn.

Denk daarom goed na wat jou doel nou echt is en probeer niet te veel waarde te hechten aan het hebben van een mooi uiterlijk.

Conclusie

Fit en gezond zijn twee verschillende dingen. Fit zijn betekent eigenlijk alleen dat je een mooi uiterlijk hebt. Gezond zijn betekent dat je ook van binnen en mentaal in orde bent. Veel mensen focussen teveel op fit zijn en te weinig op daadwerkelijk gezond zijn. Dit is jammer, want gezond zijn zorgt ervoor dat je automatisch ook gelukkiger bent.

 

Loading...
Shaped Fitness