Veel voetballers doen naast het voetbal ook nog aan fitness, wat zeker aan te raden is. Het kan je helpen meer duels te winnen omdat je bijvoorbeeld hoger kan springen of sterker bent.  Ontzettend vaak krijg ik de vraag van voetballers hoe ze het beste fitness met hun voetbaltrainingen kunnen combineren, vandaar dit artikel. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.

Kracht

Tijdens een voetbalwedstrijd ren je eigenlijk nooit constant. Je verandert constant je snelheid. Meestal ben je aan het joggen of lopen en af en toe moet je sprinten. Omdat je tijdens een sprint in één keer veel kracht gebruikt is het handig om te trainen op explosiviteit in je benen. Om meer duels te winnen moet je ook een sterke core hebben. Dit zijn dingen waar je als voetballer vooral op wil richten. Een aantal voorbeelden voor goede oefeningen zijn:

  • Squats
  • Lunges
  • Plank
  • Knee raises

Dit zijn slechts een aantal oefeningen die je kunnen helpen op het veld. Het mooie aan deze oefeningen? Je kan ze gewoon thuis doen. Uiteraard is het verstandig om ook de rest van je lichaam te trainen. Doe je dit niet, dan kan je onbalans krijgen in de spieren.

Thuis trainen of in een sportschool

Als voetballer is het niet persé nodig om in een sportschool te trainen, maar het is wel handig. Zoals je hierboven ziet zijn er ook genoeg oefeningen die je thuis kan doen. Met calisthenics (trainen met lichaamsgewicht) kan je ook alle spieren trainen. Hier zitten zowel voordelen als nadelen aan. Een nadeel is dat sterker en gespierder worden thuis iets langer zal duren. Een voordeel is dat je met calisthenics veel core traint en je vaak wat flexibeler blijft. Train je wel in een sportschool, dan kan je erg goed je kracht trainen. Zorg ervoor dat je elke training het gewicht iets verhoogt, zo blijf je sterker worden.

Loading...

Interval training

Als voetballer moet je vaak sprintjes trekken. Met kracht zorg je ervoor dat je snel weg kan sprinten met veel explosiviteit. Maar je moet zo’n sprint natuurlijk ook vol kunnen houden. Om te zorgen dat je een goede conditie hebt, is het handig om interval trainingen te doen. Een interval training lijkt namelijk erg veel op wat er in een wedstrijd gebeurt. Een interval training kan je op allerlei manieren invullen, bijvoorbeeld: 10 keer 30 seconden sprint met 90 seconden actieve rust ertussen.

Wanneer fitnessen

Wat veel mensen willen weten is wanneer je nou het beste kunt gaan fitnessen tussen je voetbaltrainingen door. Dit ligt er natuurlijk aan wanneer je voetbaltraining hebt. Sommige jongens trainen 2 keer per week, anderen zelfs elke dag.

Stel je traint op dinsdag en donderdag en op zaterdag heb je een wedstrijd. Zorg dan dat je op maandag en woensdag je fitness training doet, eventueel nog vrijdag (zolang het niet je wedstrijd negatief beïnvloed). Het is namelijk niet ideaal om op dezelfde dag te trainen, aangezien dit veel energie kost. Vind je dat toch fijn? Zorg dan in ieder geval dat je op die dag extra veel eet.

Train je (bijna) elke dag voor voetbal, dit zie je vaak bij hoger niveau, dan moet je wel op dezelfde dag trainen. Train je ’s avonds voor voetbal, ga dan in de ochtend fitnessen. Laat er zoveel mogelijk tijd tussen om te rusten.

Voeding

Wanneer je krachttraining doet naast het voetballen is het belangrijk dat je voldoende eet. Je traint (bijna) elke dag en sommige mensen zelfs twee keer. Dit kost veel energie en je lichaam heeft die voeding nodig om weer te herstellen. Vooral bij krachttraining is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet. Meer informatie over voeding vind je hier.

Nu hoor ik je al afvragen of je ook supplementen moet gebruiken? Het hoeft niet persé. Zolang jij al je voedingsstoffen uit normaal eten kan halen dan heb je geen enkel supplement nodig. Lukt het bijvoorbeeld niet om aan je eiwitten te komen, dan kan een eiwitshake goed van pas komen. Maar dit is vaak niet nodig.

Een ander supplement wat wel kan helpen, vooral bij sprinten, is creatine. Kort gezegd verbetert creatine korte krachtige inspanningen.

Conclusie

Als voetballer heb je er veel aan om naast je voetbaltraining ook aan fitness te doen. Het trainen van je benen en core komt erg goed van pas op het veld. Train daarnaast ook de rest van je lichaam om sterker te worden. Fitness en voetbal wil je het liefst op aparte dagen trainen. Lukt dat niet, houdt er dan zoveel mogelijk tijd tussen. Wanneer je voetbal en fitness combineert is het namelijk erg belangrijk dat je genoeg rust om te herstellen. Let daarom ook erg goed op je slaap en voeding. Zorg ervoor dat je genoeg eet, vooral eiwitten.

Loading...
Shaped Fitness