Iedereen zou wel een mooie sixpack willen hebben. Al onze helden en voorbeelden hebben een sixpack, het ziet er mooi uit en het laat gewoon zien dat je ergens hard voor hebt gewerkt. Zo’n sixpack krijg je namelijk niet voor niks, maar wat moet je er precies voor doen?

”Abs are made in the kitchen”

Mocht je al eens gezocht of gevraagd hebben hoe je een sixpack krijgt, dan heb je ongetwijfeld te horen gekregen dat een sixpack wordt gemaakt in de keuken. Dit gezegde houdt in dat het behalen van een sixpack neer komt op je dieet, uiteraard een dieet waarbij je afvalt. Een gezond dieet is natuurlijk altijd goed en heeft veel voordelen. Maar hebben we het specifiek over het krijgen van een sixpack dan is een dieet alleen niet genoeg. Een beter gezegde zou zijn: ”abs are made in the gym, but revealed in the kitchen”. Voor de mensen die geen Engels spreken: ”buikspieren worden gemaakt in de sportschool, maar onthuld in de keuken”.

Waarom spieren niet alleen worden gemaakt in de keuken

Om je buikspieren zichtbaar te maken moet je dus wel afvallen. Zoals de meesten van jullie hopelijk weten moet je om af te vallen minder eten dan je verbrandt. De laag vet die over je buikspieren zit valt er dan als het ware van af. Maar als afvallen het enige is wat je zou doen, dan kom je er tot je grote spijt achter dat je nog steeds niet een mooie sixpack hebt.

Maar wat moet je dan nog meer doen? Je buikspieren zijn, geloof het of niet, spieren. Afvallen alleen gaat je niet helpen om spieren op te bouwen. Sterker nog, afvallen zal op lange termijn je spiermassa alleen maar verminderen. Als je dus al geen grote sixpack hebt, dan zal er weinig van overblijven. Je moet je buikspieren dus trainen. Trainen zorgt er ook nog eens voor dat je vecht tegen je lichaam’s behoefte om spierweefsel af te breken. Dit is dus een win-win wanneer je aan het afvallen bent.

Hoe train je de sixpack

De belangrijkste spier waar we aan denken bij een sixpack is de rectus abdominis. Dit is de buitenste laag van je anterior core. Vaak wordt gezegd dat je deze moet trainen door middel van sit ups en crunches, omdat bij deze beweging (spinale flexie) je rectus abdominis wordt gebruikt. Echter worden deze oefeningen steeds minder gebruikt in de fitnessindustrie. Deze soort oefeningen worden namelijk gelinkt aan nekklachten en onnatuurlijke spinale compressie. Alternatieven voor deze oefeningen zijn bijvoorbeeld de plank, wheel rolls of L-sits. Het trainen van de spieren rondom de rectus abdominis zal natuurlijk ook meehelpen aan een mooie buik. Tot slot is het belangrijk dat je de spieren in de rug traint, de zogeheten posterior chain. Dit zorgt voor een gebalanceerde core en voorkomt blessures.

In het kort

Voor een sixpack moet je dus niet alleen diëten, maar ook goed trainen. Het trainen van de spieren zorgt dat ze dikker en beter gedefinieerd worden. Het diëten zorgt ervoor dat ze beter zichtbaar worden. Alleen als je het combineert krijg je de sixpack waar je naar verlangt. Nog één ding, voor de dames die denken dat ze te gespierd worden als ze de buikspieren trainen: geen zorgen. Met de hoeveelheid testosteron die vrouwen hebben zal dat niet gebeuren, tenzij je hulpmiddelen gebruikt.

Loading...
Shaped Fitness