Als het om afvallen gaat willen de meeste mensen het liefst zo snel mogelijk en zoveel mogelijke kilo’s kwijtraken. Niet zo gek natuurlijk, want voor velen is afvallen geen feestje. Gelukkig kan je vrij snel van al die overbodige kilo’s afkomen, maar is dit wel gezond?

Snel afvallen

Het antwoord op de vraag hoe snel je kan afvallen hangt af van meerdere factoren. Daarnaast moet je niet alleen kijken naar de korte termijn, maar ook naar de lange termijn. Je kan bijvoorbeeld heel veel gewicht kwijtraken in een maand, maar kan je dat gewicht er ook af houden? Wat is het nut van afvallen, als we het kwijtgeraakte gewicht er later weer bij krijgen? Veel mensen zijn het er mee eens dat hoe meer gewicht je verliest in een korte periode, hoe groter de kans dat je dat gewicht er snel weer aan hebt. Vaak is het ook zo dat als je snel afvalt, je niet alleen vet verliest. Je verliest ook vooral vocht en droge massa, wat je juist wil behouden.

Het is zeker mogelijk om snel af te vallen. Als we bijvoorbeeld kijken naar programma’s als The Biggest Loser, dan zien we mensen die meer dan 50 kilo afvallen in 4 maanden. Maar dit is niet alleen ongezond en gevaarlijk, het is ook moeilijk vol te houden. In Amerika bezochten ze de deelnemers 6 jaar na de show. Op één na waren alle deelnemers na de show weer aangekomen en 4 deelnemers waren zelfs weer zwaarder dan toen ze begonnen.

Gevaren snel afvallen

Helaas is de snelheid waarop de mensen uit zulke shows afvallen vaak niet haalbaar voor gewone mensen. Hiervoor zijn verschillende redenen. Allereerst zijn de mensen uit deze shows natuurlijk extreem zwaar. Over het algemeen geldt hoe zwaarder je bent, hoe sneller je een groot gedeelte van dat gewicht kwijt kan raken. Maar dat is niet de enige reden. De deelnemers moeten vaak ook wel 5 tot 6 uur per dag sporten en volgen een strikt dieet. Heel knap dat ze zoiets volhouden, maar voor veel mensen is dat niet realistisch. Daarnaast is het niet bepaald gezond. Je verhoogt bijvoorbeeld de kans op galstenen en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Sommige deelnemers eindigden zelfs in het ziekenhuis.

Stel je voor dat je gezondheid je helemaal niks uit zou maken en je alleen maar geeft om je uiterlijk. Zelfs dan is het niet verstandig om zo snel af te vallen. Je verliest op deze manier namelijk veel spiermassa en de kans op overtollige huid en striae is een stuk groter.

Snel afvallen niet heel slecht?

Zo snel mogelijk afvallen is dus ongezond, gevaarlijk en niet vol te houden. Vaak wordt aangeraden om slechts 0,5 tot 1 kilo per week af te vallen. Maar ook hierover zijn studies die het hier niet mee eens zijn. Een studie uit 2014 vergeleek een groep die 12 weken snel afviel met een groep die 36 weken langzaam afviel. Beide groepen moesten 12,5% van hun gewicht verliezen. Van de 12 weken groep haalde 81% het doel. Van de 36 weken groep slechts 50%. Na het onderzoek werden de groepen nog 3 jaar gevolgd. Hieruit bleek dat het tempo waarop ze afvielen geen invloed had op het opnieuw aankomen van het verloren gewicht. Zo zijn er nog een aantal studies met dezelfde uitkomsten.

Loading...

Hoe snel moet jij afvallen?

Met alle mogelijke gevaren van snel afvallen is een crashdieet niet aan te raden. Een dieet waarbij je extreem weinig eet is natuurlijk nooit gezond. Maar het lijkt er wel op dat de standaard 0,5 tot 1 kilo per week niet voor iedereen geld. Vooral als je een wat hogere vetpercentage hebt kan dit best iets meer zijn. Zit je op een gegeven moment op een normale vetpercentage dan is 0,5 tot 1 kilo een goede richtlijn. Verder is het hoe lager je gaat, hoe minder je per week af moet vallen om zoveel mogelijk spiermassa te behouden.

Conclusie

Je kan vrij snel afvallen, maar dit is niet aan te raden. Het brengt mogelijke schadelijke gevolgen met zich mee en is vaak niet vol te houden. Heb je een vetpercentage boven de 20%, dan mag je best iets sneller afvallen. Vooral als je net begint. Zit je op een normaal vetpercentage, houd dan de standaard 0,5 tot 1 kilo per week aan. Kortom, hoe lichter je wordt, hoe minder snel je kan afvallen.

Loading...
Shaped Fitness