Iedereen heeft er wel eens last van: mentale stress. De één zal er meer last van hebben dan de ander, maar bijna niemand ontkomt eraan. Vaak merken we het tijdens ons werk, tijdens het slapen of aan ons humeur. Waar we niet vaak bij stil staan is wat voor effect het heeft op onze fitness resultaten. Dat lees je in dit artikel!

Sporten tegen stress

De connectie tussen ons brein en ons lichaam is erg complex. Er is nog lang niet alles over bekend, maar we weten wel dat het één het ander flink kan beïnvloeden. Zowel goed als slecht. Wat bijvoorbeeld al wel bekend is, is dat sporten erg goed help tegen stress. Door sporten komen er antidepressieve stofjes vrij, zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes zorgen bijvoorbeeld voor geluk, kalmte en zelfvertrouwen.

Effect stress op fitness

Tijdens een onderzoek in 2008 werd duidelijk dat stress niet bepaald goed is voor je prestaties in de sportschool. Na 12 weken was er een duidelijk verschil zichtbaar in de resultaten van mensen met stress en mensen zonder stress. De mensen met veel stress hadden bijvoorbeeld een kleinere vooruitgang op hun squat en bankdruk gewicht dan de mensen met minder stress. Daarnaast hadden ze ook minder spiermassa aangemaakt. In 2014 toonde een onderzoek een soortgelijk resultaat aan, maar dan in de vorm van herstel. Hieruit bleek namelijk dat mensen met veel stress wel 4 keer zoveel tijd nodig hadden om te herstellen. Ze hadden ook langer spierpijn, minder energie en eerder verzuring in de spieren. Het is dus wel duidelijk dat het brein een impact heeft op het lichaam en andersom.

Wat te doen tegen stress

Om stress te verminderen zou je eens kunnen proberen om grote stressfactoren te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn alcohol, negatieve mensen/omgeving of ongezonde eetgewoonten. Alhoewel dit natuurlijk op korte termijn veel geluk oplevert, is het op de lange termijn minder goed voor je. Je kunt hiernaast ook nog gaan mediteren of aan yoga gaan doen, beide zijn bewezen een groot impact te hebben op je mentale gezondheid. Wat ook veel mensen doen is supplementen tegen stress proberen, zoals één van deze pure CBD oliën. Echter raadt ik wel aan bij veel stress eerst een specialist te benaderen.


Loading...