Bijna iedereen die aan fitness doet heeft wel eens een periode waarin hij of zij niet sport. Dit kan door allerlei redenen komen, bijvoorbeeld blessures, werkdruk of gebrek aan motivatie. In die periode, afhankelijk van hoe lang deze duurt, kan het zijn dat je spiermassa kwijt raakt. Gelukkig wanneer je weer begint met trainen duurt het een stuk minder lang om terug te komen waar je was voordat je stopte. Dit is vanwege muscle memory, wat dat is lees je in dit artikel.

Hoe werkt het?

Wanneer er sprake is van muscle memory is het een stuk makkelijker verloren spiermassa terug te krijgen dan nieuwe spiermassa aan te komen. Als je bijvoorbeeld 3 jaar lang getraind hebt en daarna 6 maanden stopt, dan duurt het een stuk minder lang om de verloren spiermassa terug te krijgen dan het duurde om dit in eerste instantie te verkrijgen. Je zal na die 6 maanden dus een stuk sneller spiermassa opbouwen.

Neurologisch effect

Tot ongeveer 2010 was de wetenschappelijke reden gebaseerd op neurologische factoren. Veranderingen in het brein en zenuwstelsel zorgen ervoor dat je een aangeleerde behendigheid of activiteit makkelijker weer kan oppakken na je een tijd bent gestopt. Dit komt door neurale aanpassingen wanneer je iets nieuws leert, wat opgeslagen blijft in het brein. Als je eenmaal geleerd hebt om te fietsen, dan verleer je dat niet snel. Of als je een tijd niet hebt gesquat, dan duurt het veel minder lang om weer die goeie houding te krijgen dan het duurde om deze te leren. Deze voorbeelden gaan echter meer over een bepaalde skill. Ook al zou je compleet andere oefeningen doen dan je ervoor deed, dan zou de spiermassa alsnog sneller terug komen.

Spiercellen

Eerst is het belangrijk om te weten dat elke cel een celkern heeft, wat kan gezien worden als een soort controlecentrum. Bij spiercellen is dit iets anders, deze hebben er namelijk meerdere. Dit noemen we myonuclei. Ze houden allemaal toezicht op een bepaald gebied van de spiercel. Wanneer je een spier laat groeien, dan vergroot je dit gebied. Tot het maximale is bereikt, dan komen er nieuwe celkernen om de spier verder te laten groeien.

In een onderzoek uit 2010 werd onderzocht wat er gebeurde met myonuclei wanneer er niet werd getraind. Zo werd duidelijk dat myonuclei werd beschermd tegen de hoge apoptotische activiteit in inactief spierweefsel. Ondanks dat de spier dus krimpt, verdwijnen de celkernen niet. Wanneer je begint met trainen zweven er herstelcellen rond de spiercel. Deze cellen doneren vervolgens hun celkern aan de spiercel, waardoor de spier gaat groeien. Wanneer je stopt met trainen wordt de spier weer kleiner, maar de celkernen blijven. Als je vervolgens weer begint kan je weer veel sneller spieren opbouwen.

Nu is het zo dat dit onderzoek werd gedaan op muizen en al 8 jaar oud is, maar hetzelfde kwam naar voren in een onderzoek op mensen dat dit jaar uitkwam. Hierbij trainden deelnemers eerst 7 weken, daarna 7 weken pauze en daarna weer 7 weken trainen. Zo kwamen ze erachter dat verandering op gebied van DNA niet verdween tijdens de pauze van 7 weken. In het onderzoek wordt natuurlijk niet aangetoond hoelang dit zo blijft, maar de kans is groot dat dit jaren aanhoudt.

Neem gerust pauze’s

Wat we hier van kunnen leren is dat een pauze op zijn tijd niet zo veel kwaad kan. Sterker nog, het kan juist helpen om sneller sterker te worden en je doelen te behalen. Daarnaast is het nemen van een pauze ook goed tegen blessures. Heb je dus een tijdje niet getraind, stress dan niet. De schade zal waarschijnlijk niet heel groot zijn.


Loading...
Shaped Fitness