Tegenwoordig is het heel normaal voor veel mensen om dagelijks zo’n 1, 2 of misschien wel 5 kopjes koffie per dag te drinken. Velen doen dit vooral zodat ze een beetje kunnen blijven functioneren. In dit artikel gaat het niet zo zeer om de koffie, maar meer om de cafeïne. We willen namelijk weten hoeveel cafeïne nou eigenlijk teveel is.

Tolerantie

Voordat we meteen een antwoord kunnen geven, is het belangrijk om te weten dat de effecten van cafeïne verschillen per persoon. Sommige mensen voelen zich meteen heel druk na één kopje koffie, terwijl anderen na 3 kopjes nog steeds niets merken. Het ligt er dus aan wat jouw persoonlijke tolerantie is voor cafeïne. Deze tolerantie bouw je natuurlijk ook op naarmate je steeds meer cafeïne neemt. Iemand die dus al jaren elke dag koffie drinkt zal minder merken van één kopje dan iemand die voor het eerst koffie drinkt.

Hoeveel is teveel?

Ondanks de tolerantie is er ongetwijfeld een maximum waar je absoluut niet overheen wilt gaan. Onderzoek heeft teveel cafeïne al gelinkt aan algemene giftigheid, cardiovasculaire aandoeningen, diurese, onbalans van calcium in botten en een negatief effect op gedrag. Gelukkig zit de gemiddelde cafeïne gebruiker ver onder dit maximum. Er wordt geschat dat het gemiddelde zo’n 180 milligram cafeïne per dag is, wat ongeveer 2 kopjes koffie is. De beweerde maximum is 400 milligram per dag, wat iets meer dan 4 kopjes koffie is. Drink je dus meer dan 4 kopjes, dan is het misschien verstandig dit af te bouwen. In Nederland (en andere westerse landen) zitten we gemiddeld boven de 400 milligram.

Hoeveel drink jij?

Het ene kopje koffie is de andere niet. Wat bedoelen we hiermee? Niet in elk kopje koffie zit natuurlijk evenveel cafeïne. Om zeker te weten dat je onder die 400 milligram blijft, moet je dus weten hoeveel cafeïne er zit in de koffie die jij drinkt. Dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Wil je het helemaal veilig spelen, dan zijn er zelfs cafeïne pillen. Wanneer je deze neemt kan je dus geen koffie meer drinken.

Groepen met een lagere maximum

Er zijn twee belangrijke groepen die minder cafeïne zouden moeten consumeren. De eerste zijn vruchtbare en zwangere vrouwen, omdat miskramen en slechte ontwikkeling van de foetus geassocieerd kan worden met cafeïne. Gebaseerd op data is 200 milligram gemiddeld veilig voor deze groep. De andere groep zijn kinderen. Bedank je moeder dus maar als je vroeger geen energiedrankjes mocht drinken. De onderzoeken over het effect van cafeïne op kinderen zijn wel een beetje vaag, maar er is wel wat data dat voornamelijk gedragsproblemen linkt aan hoge cafeïne consumptie. Voor de zekerheid is 2.5 milligram per kilo lichaamsgewicht een veilige maximum, maar om dit zeker te weten is er nog wel extra onderzoek nodig.

Gevaarlijke dosis

Als we kijken naar giftigheid na één dosis, dan wordt 15 milligram per kilo lichaamsgewicht als giftig gezien. Dit is zo’n 1200 milligram voor de gemiddelde man van 80 kilo. De dodelijke dosis ligt gemiddeld op 12 gram, 150 milligram per kilo lichaamsgewicht. Wel is er ooit een dood gerapporteerd na een inname van 6.5 gram en is er iemand die 24 gram heeft overleefd.

Voor de fanatieke sporters onder ons, volgens de ISSN is 3 tot 6 milligram per kilo lichaamsgewicht de hoeveelheid waarin je prestatieverhogende effecten kan ervaren. Dit is zo’n 250 tot 500 milligram. Eens in de zoveel tijd over die 400 milligram grens kan niet zo heel veel kwaad, zorg alleen dat je het ook echt bij eens in de zoveel tijd houdt. Ga je er te vaak overheen, neem dan i.p.v je preworkout een goede maaltijd voor het sporten.


Loading...
Shaped Fitness