Hoe vaak je eet op een dag is iets wat vaak wordt aangeraden door diëtisten of personal trainers om af te vallen of aan te komen. Het probleem is alleen dat dit vaak onderling verschilt. Wat is nou het perfecte aantal maaltijden per dag?

Afvallen

Wat je het vaakst voorbij hoort komen is 6 maaltijden per dag. Het idee hierachter is dat je spijsvertering dan moet blijven werken, waardoor je metabolisme hoog blijft en je meer calorieën verbrandt. Als je te lang niet eet, dan heb je kans op een vertraagde metabolisme. Als we dit zo horen dan klinkt het nog best logisch. Vaker eten zorgt namelijk voor meer lichamelijke activiteit. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet waar is.

Al in 1997 was er een onderzoek dat geen link zag tussen vaker eten en meer gewichtsverlies. Zij kwamen tot de conclusie dat calorie inname het enige is dat telde. In 2009 was er weinig veranderd, een review van 25 studies concludeerde dat de frequentie waarin je eet geen rol speelt bij gewichtsverlies. In 2012 was er een onderzoek naar metabolisme wat 3 maaltijden per dag met 14 maaltijden per dag vergeleek. In een tijdsframe van 24 uur waren er geen enkele verschillen gevonden. Ook in 2010 was er een studie met hetzelfde resultaat, hierin werden 3 maaltijden met 3 maaltijden + 3 snacks vergeleken. Beide natuurlijk evenveel calorieën.

Als we kijken naar spijsvertering en energieverbruik is ook hier geen voordeel als je vaker eet. Wel is het zo dat hoe groter de maaltijd is, hoe meer energie er nodig is om het extra eten af te breken. Kortom, of je nou 2 keer per dag of 6 keer per dag eet, het maakt niks uit.

Aankomen

Wat je ook vaak hoort is dat weinig maaltijden metabolisme juist vertraagt. Hierbij kunnen we wat leren van onderzoek naar vasten. Een onderzoek in 1994 toonde bijvoorbeeld aan dat 12 uur lang vasten geen enkel effect had op de metabolisme. Hetzelfde kwam naar voren in een onderzoek uit 2005, waarbij ze 3 weken lang om de dag aten. Wat interessant is, is dat bij het onderzoek uit 1994 na 36 uur vasten de metabolisme juist versnelde. Dit doet natuurlijk niemand en het is ook niet gezond, maar het is wel leuk om te zien dat onderzoek juist het tegenovergestelde aantoont.

Hoe vaak moet ik nou eten?

Het belangrijkste is dat je gezond eet, bijhoudt wat je eet en natuurlijk beweegt. Of je jouw caloriedoel nou haalt door 2 keer per dag te eten of door 8 keer per dag te eten, dat is helemaal aan jou. Het ligt er vooral aan wat je doel is en wat jij fijn vindt. Er is wel wat onderzoek dat beweert dat vaker eten helpt tegen honger, maar er zijn ook onderzoeken die beweren dat dit geen enkel effect heeft. Welk onderzoek gelijk heeft zou je toch echt voor jezelf moeten testen. Het belangrijkste is dat je een patroon vindt dat voor jou werkt en dat je jouw voedingsdoelen behaalt. Succes;)

Loading...
[object Object]