Wie houdt er niet van, de magische pump. Het gevoel dat je de hele wereld aan kan en je ziet er op je best uit. Omdat het zo’n geweldig gevoel is proberen veel sporters bij elke sessie een pump te krijgen. Maar heeft het ook echt nut voor je spiergroei?

Wat is een pump?

Wanneer je lift, of een andere vorm van kracht uit, ontstaat er spanning en contractie in de spieren. De bloedstroom verhoogt in de werkende spier, zodat het wordt gevuld met de nodige voedingsstoffen. Tegelijkertijd zorgt spiercontractie er voor dat de spieren een beetje worden afgesloten, waardoor er minder bloed uit loopt. De bloedplasma verhoogt, waardoor de spiercellen uiteindelijk beginnen op te zwellen. Dit noemen we de pump. Kortom, je krijgt een pump als je de spier langer onder spanning houdt.

Is het goed voor hypertrofie?

Het onderzoek lijkt tot nu toe nog niet helemaal duidelijk. Eén theorie keek naar verhoogde celhydratie. Verhoogde bloedstroom door krachttraining bijvoorbeeld, zou kunnen zorgen voor meer proteïne in de spieren. Dit betekent dat eiwitsynthese wordt gestimuleerd en afbraak wordt verminderd. Type 2 spiervezels zijn in het bijzonder erg gevoelig voor verandering in de celhydratie. In tegenstelling tot type 1 hebben zij een veel grotere potentie om te groeien, waardoor een pump nog wel eens zou kunnen zorgen voor hypertrofie.

Een andere theorie over pump en spiergroei gaat over de structuur van de cellen zelf. De zwelling door de pump zou zorgen dat de celmembraan hevig uitzet, waardoor de membraan in gevaar komt. Als reactie versterkt de cel zijn cellulaire structuur en activeert anabole functies.

Naast deze theorieën, tonen studies aan dat een verhoogde bloedstroom de transport van aminozuren naar de juiste cellen verbetert. Een pump is natuurlijk ook een indicator dat je de juiste spieren aan het trainen bent. Toch is er nog niet genoeg bewijs om te zeggen dat een pump helpt bij spiergroei.

Moet ik voor een pump gaan?

Dat een pump bijdraagt aan spiergroei moet uit toekomstig onderzoek nog blijken. Het moet niet je belangrijkste doel zijn tijdens een trainingssessie, maar het kan geen kwaad om een deel van je training aan de pump te besteden. Je kan bijvoorbeeld de laatste oefeningen in de vorm van een drop set of piramide set kunnen doen om de pump te stimuleren.

Belangrijk bij het krijgen van een pump is dat je zoveel mogelijk spanning houdt op de spieren. Bijvoorbeeld door het gewicht iets te verlagen, het aantal herhalingen iets te verhogen en de rust iets korter te maken. Of het nu wel of niet bijdraagt aan spiergroei, het voelt in ieder geval wel heel fijn.

Loading...
Shaped Fitness