Suiker door je thee wordt steeds minder populair. Dit komt omdat we massaal zoeken naar een alternatief voor het zoete goedje. Inmiddels zijn er al veel vervangers voor suikers. Meestal is het nog maar de vraag of het nou echt gezonder is dan suiker. Eén zo’n alternatief voor suiker is honing. In dit artikel lees je of honing gezond is.

Wat is honing?

Al eeuwenlang geniet de mens al van het zoete hapje dat door bijen wordt geproduceerd. Al in de prehistorie waren er honingjagers die de bijen van hun honing beroofden.

Zoals je waarschijnlijk al wist wordt honing gemaakt door bijen. Het begint als de bijen nectar verzamelen uit bloemen. Nectar is een vloeistof met veel suiker dat door planten wordt gemaakt. Nectar bevat glucose, fructose en sacharose. De verhoudingen verschillen per plant.

De bijen eten de nectar op en als hun honingmaag vol is brengen ze dat terug naar hun nest. In hun maag worden allerlei enzymen toegevoegd. Dit zorgt samen met het indikken door de bijen dat je honing krijgt. In het nest wordt de honing opgeslagen en vervolgens door ons eruit gehaald. Als je een uitleg met meer detail wil, moet je even dit filmpje kijken:

Voedingswaarde honing

Wanneer je in de supermarkt kijkt of iets gezond is, dan kijk je natuurlijk naar de voedingswaarde van een product. In dit geval kijken we naar de voedingswaarde van honing. Wat zit er precies in honing?

Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal): 304
Vet: 0 g
Koolhydraten: 82 g (waarvan suikers: 82 g)
Eiwitten: 0.3 g

Natrium 4 mg
Kalium 52 mg
Voedingsvezels 0.2 g
Vitamine C 0.5 mg
Calcium 6 mg
IJzer 0.4 mg
Magnesium 2 mg

Zoals je kan zien bestaat honing vooral uit suiker en water. Vandaar dat men vaak zegt dat honing net zo slecht is als suiker. Maar er zitten ook stoffen in wat honing gezond maakt.

Gezondheidsvoordelen honing

Pollen

Bijen nemen niet alleen nectar mee uit een bloem. Ze nemen vaak ook pollen, ook bekend als stuifmeel, mee dat aan hun lichaam blijft kleven. Uiteindelijk komt dit in de honing terecht, maar het wordt ook los verkocht als bijenpollen.

Pollen zit vol met vitaminen en mineralen welke het lichaam op veel manieren ten goede doet. Het wordt ook gelinkt aan het bestrijdehooikoortsn van kanker. Dit is echter nog niet volledig bewezen. Ook zou pollen goed zijn voor de darmen en helpen tegen allergieën.

Pollen heeft niet alleen maar voordelen. Het zorgt namelijk ook voor hooikoorts en sommige mensen zijn allergisch voor pollen.

Antioxidanten

Honing bevat antioxidanten, welke helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die rondzwermen door je lichaam en mogelijk schade aan kunnen richten. Te veel vrije radicalen of vrije radicalen op de verkeerde plekken kunnen oxidatieve stress veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot kanker, hart-en vaatziekten en nog veel meer aandoeningen. Vooral antioxidanten maakt honing gezond.

Vitaminen en mineralen

Zoals je bij de voedingswaarde kan zien bevat honing ook wat vitaminen en mineralen. Deze zitten vooral in het stuifmeel in honing. Vitaminen en mineralen worden in het lichaam gebruikt voor het verbeteren van je gezondheid. Hoe ze dit doen verschilt natuurlijk per soort, maar dat je ze nodig hebt is zeker.

Loading...

Nadelen honing

Suiker

Zoals je kan zien bij de voedingswaarde van honing bevat het voor meer dan 80% suiker. Deze suiker is een combinatie van glucose en fructose. Zoals je misschien al weet heeft suiker geen voedingswaarde en voegt het weinig toe. Wanneer je suiker eet wordt dit snel opgenomen en stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit duurt niet lang, waarna je bloedsuikerspiegel weer daalt en je een dipje krijgt.

Naast dat suiker dus eigenlijk nergens goed voor is, heeft teveel suiker nog meer nadelen. Het verstoort bijvoorbeeld je hormoonhuishouding. Hierdoor kunnen je cellen immuun worden voor insuline. De suiker blijft dan in je bloed zitten en uiteindelijk kan je diabetes type 2 krijgen.

Daarnaast is suiker slecht voor je tanden, het kan je emoties beïnvloeden en het kan verslavend werken omdat er dopamine vrij komt bij het eten van suiker. Honing gezond? Niet als het aan suiker ligt.

Bestrijdingsmiddelen

Wanneer je honing koopt die niet biologisch is dan kan deze sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten. Dit kan komen omdat het zit obestrijdingsmiddelenp de bloemen waar de bijen de honing vandaan haalt. Een onderzoek uit Zwitserland toonde aan dat ruim driekwart van de honing bestrijdingsmiddelen bevatte. Dit was het resultaat na bijna 200 monsters te hebben onderzocht over de hele wereld.

Bewerkte honing

Als je dacht dat je met elk potje uit de supermarkt de bovenstaande gezondheidsvoordelen kreeg, dan moet ik je helaas teleurstellen. Bijna alle honing uit de supermarkt is namelijk bewerkt. Wanneer deze honing bewerkt wordt, dan gaan door verhitting en vermenging alle goede enzymen verloren. Wat je dan overhoudt is uiteindelijk voornamelijk suiker, zonder alle gezonde dingen uit honing.

Rauw en biologisch

Als je dan toch graag honing wilt, kies dan voor rauwe en biologische honing. Je kunt dit het beste direct van de bijenboer halen. Als het rauw is betekent het dat het niet bewerkt is en dat alle goede stoffen er nog in zitten. Biologische honing houdt in dat er in een bepaalde straal rondom het bijennest geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit minimaliseert de kans op antibiotica en pesticiden in je honing.

Eet honing met mate

Wanneer je ervoor kiest om toch honing te eten, vergeet dan niet de grote hoeveelheid suiker in honing. Belangrijk is dat je dus niet teveel honing eet. Net zoals al het eten waar veel suiker in zit is het een grote boosdoener voor overgewicht. Tot een bepaalde hoeveelheid kan honing gezond zijn, maar te veel leidt al snel tot nadelige effecten op je gezondheid en voor je het weet kan je weer gaan afvallen.

Conclusie: is honing gezond?

Is honing gezond of kan je het beter laten staan? Zelf raadt ik aan om het te laten staan, omdat je de gezondheidsvoordelen van honing ook ergens anders uit kan halen. Dit scheelt je een hoop suikers. Maar mocht je toch van zoetigheid houden, dan kan je beter gaan voor honing dan voor bijvoorbeeld kristalsuiker.

Een theelepeltje honing door je thee zal niet zo heel veel schade aanrichten. Zorg er alleen wel voor dat je rauwe, biologische honing gebruikt om ook te kunnen profiteren van alle goede enzymen in honing. Houdt het bij een theelepeltje en je zit goed, ga je teveel eten dan kan het gevaarlijk worden voor je gezondheid. Eet dus met mate.

Loading...
Shaped Fitness