Wanneer je klaar bent met sporten is het niet meer dan normaal om even te gaan douchen. Veel mensen zetten de douche op standje “bijna verbranden” en gaan even lekker genieten. Veel mensen, maar niet iedereen.. Er is namelijk ook een kleine groep die het tegenovergestelde doen en de douche zo koud mogelijk zetten. Niet voor niks natuurlijk, zij beweren dat een koude douche gezond is en sommige mensen beweren zelfs dat het helpt bij spieropbouw.

Testosteron

Wat je in de fitnesswereld vaak hoort is dat een koude douche je testosteron kan verhogen. Helaas zien we met een snelle blik op het beschikbare onderzoek hierover al snel dat een koude douche weinig effect heeft op je testosteron. Sommige studies suggereren zelfs dat het onderdompelen in koud water testosteron juist kan verlagen.

Nadelen voor spieropbouw

Naast het potentieel verlagen van testosteron zijn er nog meer mogelijke nadelen. Vergeleken met actief herstel, zoals cardio op lage intensiteit, kan een koude douch bepaalde factoren voor spiergroei juist hinderen. Denk aan luteïniserende hormonen, stamcellen en spiereiwitsynthese door het onderdrukken van het mTOR pad.

Koud water kan ook helpen tegen ontsteking. Dit kan echter juist slecht zijn voor hypertrofie, aangezien het een teken is van groei. Onderzoek liet zien dat deelnemers die een koud bad namen na hun training uiteindelijk minder vooruitgang hadden geboekt in spiergroei en kracht dan de mensen die dit niet deden. Voor spieropbouw is een koude douche misschien dus niet heel geweldig.

Voordelen op gezondheid

Ondanks dat een koude douche na het sporten je niet sterker of gespierder gaat maken, zijn er nog wel andere gezondheidsvoordelen:

  • Koud water verhoogt t-helpercellen en lymfocyten, wat je immuunsysteem verbetert.
  • Mogelijk verhoogt het antioxidanten, dit effect zou echter wel langzaam verdwijnen.
  • Anti-depressief effect door meer bèta endorfine en elektrische impulsen in het brein.
  • Wanneer je in contact komt met koud water zal je merken dat je een soort shock krijgt. Deze reactie komt omdat de kou je sympathische zenuwstelsel activeert, ook bekend als de vecht of vlucht reactie, wat je alert maakt.
Loading...

Voordeel afvallen

Een koude douche mag dan wel nutteloos zijn voor spieropbouw, op afvallen heeft het mogelijk wel een positief effect doordat het vet verbrandt. Dit zou komen omdat bruin vetweefsel geactiveerd wordt om je warm te houden onder een koude douche.

Wel is het zo dat de meeste onderzoeken gebruik maakten van een bad, dus geen douche. Dit is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar waarschijnlijk zal dit weinig veranderen in de uitkomsten van de onderzoeken.

Conclusie

Koud douchen is zeker gezond en vooral vanwege de mentale voordelen zou ik het iedereen aanraden. Omdat het mogelijk een negatief effect heeft op spiergroei als je na het sporten koud doucht, raadt ik aan dit alleen in de ochtend te doen. Zo ben je namelijk ook meteen wakker dankzij de ‘shock’.

Loading...
Shaped Fitness