We eten bijna allemaal lectine en het zit in zo’n 30% van alle voeding. Maar volgens Dr. Gundry is deze eiwit erg slecht voor je en volgens hem kan je het beter vermijden. Door het laatste boek van Dr. Gundry is het vermijden van lectine een nieuwe hype geworden en zijn al veel mensen overtuigd over te stappen naar zijn dieet. De vraag is natuurlijk of dit nodig is en of lectine echt zo slecht is.

Wat is lectine?

Lectine is een eiwit die vooral te vinden is in plantaardig eten. Het is een gifstof die planten beschermt. Voorbeelden van eten waar lectine in zit zijn bonen, tarwe, pinda’s, tomaten, aardappel en andere soorten groente en fruit. Verder kan lectine ook van dierlijke of bacteriële oorsprong zijn.

Voordelen van lectine

De complexe proteïne lectine zorgt voor de communicatie en interactie tussen cellen. Het zorgt er voor dat een suikermolecuul bindt met de membraan van een andere cel. Lectine bindt zich dus met specifieke koolhydraten (oligosachariden). Het doel dat lectine zich hecht aan deze koolhydraten is zodat het beter met andere moleculen in het lichaam kan communiceren. Het zorgt er dus voor dat cellen een soort van samensmelten. Zo kunnen de cellen makkelijker communiceren, zonder het immuunsysteem erbij te betrekken.

Een ander voordeel van lectine is dat het in de juiste hoeveelheid het complement systeem kan activeren. Dit is een deel van het immuunsysteem wat vecht tegen pathogenen (ziekteverwekkers).

Nadelen van lectine

Omdat lectine zo groot is en veel bindt, vliegen ze als een gek door ons spijsverteringskanaal. In ons darmspoor bevinden zich villi, ook wel darmvlokken. Het zijn een soort haartjes of kleine vingers die uitsteken op het darmoppervlak. Voordat nutriënten in je bloed terecht komen, gaan ze eerst hier langs. Voeding gaat door de darm en komt tussen de villi te zitten, zodat het opgenomen kan worden.

Lectine zorgt ervoor dat moleculen gaan binden, waardoor er een soort bowlingbal ontstaat en de villi de kegels zijn geworden. De villi wordt platgedrukt en nutriënten worden niet meer goed opgenomen. Dit is waar lectine vooral een probleem vormt.

Als gevolg hiervan kunnen ontstekingen ontstaan en kan de lectine in de bloedstroom terecht komen door een lekkende darm. Dit kan weer ontstekingen veroorzaken door het hele lichaam. Daarnaast kan lectine insuline resistentie en zelfs diabetes veroorzaken.

Loading...

Wel of niet lectine vermijden?

Lectine is inderdaad een giftige stof. Maar net als elke andere stof is het pas slecht voor je vanaf een bepaalde dosis. De bovenstaande nadelen treden pas toe als je eten niet goed bereid en teveel lectine binnenkrijgt.

In het boek van Dr. Gundry zijn veel dingen niet wetenschappelijk onderbouwt, verdraait of soms helemaal niet waar. Voorbeeldje: in het boek zegt Dr. Gundry dat tomaten ontstekingen veroorzaken, terwijl er onderzoeken zijn die aantonen dat tomaten dit juist tegengaan. Zo zijn er nog veel meer fouten in het boek.

Hoe zorg je dat lectine niet slecht is

  • Eet met mate. 30% van onze voeding bevat lectine. Het is bedoelt als gezond mechanisme voor onze cellen om te communiceren. Ze zijn echter slecht wanneer je er teveel van eet.
  • Belangrijk is hoe je het eten kookt. In rauw eten is de hoeveelheid lectine namelijk veel groter. Mocht je bijvoorbeeld bonen of granen bereiden, laat ze eerst weken en kook ze daarna op een middelhoge temperatuur. Dit staat vaak ook aangegeven op de verpakking. Zorg daarom altijd dat je de bereidingswijze op de verpakking volgt.
  • Zorg dat je eten op de juiste manier bewaart. Aardappel hoor je bijvoorbeeld op een donkere, droge plek te bewaren waar het koel is. Hoe je het eten bewaart heeft invloed op de vorming van gifstoffen.
  • Tot slot is het verstandig om niet altijd hetzelfde te eten, zowel je eten als de kruiden die je gebruikt. Zo zorg je ervoor dat je niet elke dag dezelfde gifstoffen binnen krijgt.

Conclusie

Lectine is absoluut niet zo slecht als Dr. Gundry beweert. Zorg alleen dat je er niet teveel van eet. Houdt je verder aan de bovenstaande punten en dan komt alles goed!


Loading...
Shaped Fitness