Gek genoeg zijn er een heleboel mensen die zich afvragen wat voor effect masturberen heeft op je resultaten in de sportschool. Bijna iedereen masturbeert en het is ook niet meer dan normaal, maar is het wel goed voor het spieren kweken? Of is aftrekken voor sporten toch niet zo’n slim idee?

Testosteron

Mocht je ooit wel eens het internet hebben afgespeurd naar informatie over masturberen, dan ben je onwaarschijnlijk tegengekomen dat ejaculeren je testosteron aantast. Voor de mensen die niet bekend zijn met testosteron,  het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het mannelijk lichaam. Het kenmerk van testosteron dat belangrijk is voor dit artikel is de rol bij het opbouwen van spieren. Met een hoog testosteron niveau is het makkelijker om spieren op te bouwen door middel van spiereiwitsynthese na een workout. Zowel mannen als vrouwen hebben testosteron, maar mannen hebben gemiddeld 15 keer meer. Op het internet wordt veel gedacht dat masturberen en ejaculeren voor een lager testosteron niveau zorgen. Dit zou betekenen dat je niet zou moeten aftrekken voor sporten.

Wat zegt de wetenschap?

Laten we eerst even kijken wat onderzoek zegt over het effect van het inhouden. Bij een kort onderzoek werd duidelijk dat mannen die het inhielden na 7 dagen een duidelijke stijging hadden in het testosteron niveau. Een ander onderzoek onderzocht hetzelfde, maar dan voor 3 weken. Ook na 3 weken was er een kleine stijging. Maar wat gebeurt er als je wel masturbeert? Een duidelijke verandering is de boost in het hormoon prolactine na afloop. Dit onderdrukt het verlangen naar seks. Wanneer prolactine toeneemt, neemt dopamine af. Wel is het zo dat masturberen niet zorgt voor een lager testosteron niveau. Daarnaast is het ook niet slecht voor je prestaties.

Wel of niet masturberen?

Masturberen richt fysiek gezien te weinig schade aan om er mee te stoppen, maar het inhouden heeft wel degelijk voordelen. Ook mentaal gezien kan masturberen heel nadelig zijn. Masturberen is namelijk heel erg slecht voor je motivatie, waardoor je misschien helemaal niet meer naar de gym gaat. Sommige mensen gaan zelfs zo ver met masturberen dat ze niet eens meer tijd hebben om te gaan. Masturberen is dus niet persé slecht voor spieropbouw, zolang je motivatie er maar niet onderdoor gaat. Wat wel belangrijk is om te zeggen is dat masturberen naast fitness nog wel veel andere nadelen heeft. Hier zal ik jullie verder niet mee lastig vallen, maar kan je bijvoorbeeld even dit filmpje kijken.


Loading...

Shaped Fitness