Wanneer je pre-workout neemt begint je fitnessleven aardig serieus te worden. Althans, dat was vroeger zo. Tegenwoordig is het bijna gek als je het niet gebruikt. Dat is ook niet zo gek. Als je het wel eens genomen hebt, dan heb je ongetwijfeld gevoeld dat het wel degelijk iets doet. Sterker nog, waarschijnlijk voelde je het zo erg dat je je meteen afvroeg wat er in zit.

Wat is pre-workout?

Wanneer we een blik werpen op het ingrediëntenlabeltje wordt je verrast met een waslijst aan lange woorden die je nauwelijks kan uitspreken. Sommige van deze ingrediënten zijn inderdaad erg behulpzaam. Neem bijvoorbeeld trimethylglycine, wat goed is voor je hart en kracht. Waarschijnlijk kom je ook beta-alanine tegen, dit zorgt dat je minder vermoeid raakt. Sommige pre-workouts bevatten ook stikstofdioxide ‘boosters’ zoals arginine en citrulline. Dit zorgt voor een betere pump. Hoogstwaarschijnlijk staat er op het labeltje ook creatine, een erg bekend supplement wat in het kort bekend staat om het voorzien van energie.

Helaas zitten er ook populaire ingrediënten in waar je eigenlijk niks aan hebt, zoals glutamine. Supplement bedrijven hebben glutamine heel erg neergezet als iets heel belangrijk is voor spieren opbouwen en kracht verhogen. Zo zijn er nog meer ingrediënten die eigenlijk niets toevoegen.

Moet jij het gebruiken?

Dat er in pre-workout behulpzame stoffen zitten is zeker geen leugen. Onderzoek liet wel zien dat het nemen van pre-workout voor je workout geen extra voordelen heeft dan wanneer je het op een ander moment van de dag neemt. De ingrediënten kunnen ook nog eens makkelijk uit je eten worden gehaald. Behalve voor creatine is het kopen van pre-workout voor al die andere ingrediënten vaak zonde van je geld.

Nu denk je waarschijnlijk, waar komt dan dat tintelende gevoel vandaan? Dat komt omdat pre-workout vaak naast de benoemde ingrediënten ook stimulansen bevat. Deze stimulansen zorgen voor betere prestaties door verschillende psychologische en mentale factoren te verhogen, denk hierbij aan hartslag en alertheid. Een bekende stimulans is bijvoorbeeld yohimbine, wat kan zorgen voor een betere bloedstroom en het verbranden van vet voor energie.

Een nog bekender stimulans dat in vrijwel alle pre-workout producten zit is cafeïne. Cafeïne is zonder twijfel de meest gebruikte stimulans in de wereld. Zonder cafeïne zou pre-workout ook lang niet zo interessant zijn. Tolerantie voor cafeïne is ook meteen de reden dat iedereen anders reageert op pre-workout. Houdt hier dus rekening mee als je het gaat proberen. Vindt je het te duur, dan is een zwarte koffie een prima alternatief.

Persoonlijk zou ik het niet aanraden om pre-workout te gebruiken, hooguit alleen in gevallen dat je echt geen zin of energie hebt. Het kost namelijk veel geld, je krijgt tolerantie en de stoffen in pre-workout kunnen soms nare bijwerkingen hebben.

Toch pre-workout proberen? Probeer de bekende C4 Ripped pre-workout!

Loading...