Vroeger dachten mensen dat zuivel alleen maar goed voor je kon zijn. Tegenwoordig zijn hier echter steeds meer vraagtekens bij gekomen. Ondanks dat het terug te vinden is in dingen als de schijf van vijf, zijn er steeds meer mensen die beweren dat zuivel slecht voor je is. In dit artikel gaan we iets dieper in op de research van zuivel.

De voordelen van zuivel

Laten we allereerst even de voordelen van zuivel op een rijtje zetten, want die zijn er zeker. Eén van de belangrijkste ingrediënten van veel zuivelproducten is de hoge kwaliteit eiwitten. Zowel wei als caseïne is erg populair in de fitnesswereld. Veel mensen gebruiken de eiwitten in de vorm van proteïne shakes voor spiergroei. Onderzoek naar wei linkt het aan het verbeteren van insuline functies en het verlagen van je triglycerides en bloeddruk. Caseïne heeft weer andere voordelen. Het verteert langzaam en ondersteunt niet alleen spiergroei, maar ook spierbehoud. Naast wei en caseïne bevat zuivel ook eiwitten die goed zijn voor je immuunsysteem, bekend als immunoglobulinen. De vele eiwitten in zuivel zorgt er voor dat je een verzadigt gevoel krijgt, wat kan helpen minder te eten en af te vallen.

Zuivel bevat naast veel eiwitten ook goede vetten. Denk bijvoorbeeld aan omega-3 vetzuren, wat erg goed is voor je hart, of palmitoleïnezuur, wat goed zou zijn tegen diabetes. Het bevat ook geconjugeerde linolzuren, wat helpt bij het onderdrukken van je eetlust. De compositie van vet in zuivel wordt echter wel zwaar beïnvloed door de genen van de koe en haar dieet. Zuivel wat word geproduceerd door een koe die gras eet bevat meer van deze gezonde vetten, terwijl een koe die graan eet voor veel meer verzadigde vetten zorgt.

Natuurlijk zit er in zuivel ook veel belangrijke micronutriënten. Denk aan calcium, kalium, vitamine A, vitamine D, vitamine B12, riboflavine, jodium en magnesium. Zuivel is dus behoorlijk goed voorzien van gezonde ingrediënten.

Gezondheidsrisico’s

Het meest bekende gezondheidsrisico is natuurlijk lactose-intolerantie, waarbij iemand de nodige enzymen mist om lactose en galactose te verwerken. In plaats daarvan komt het terecht in de ingewanden, wat kan zorgen voor maagkrampen en diarree. Ongeveer 65% van de wereldbevolking heeft wel iets van lactose-intolerantie. Vooral in oost-Azië, waar meer dan 90% van de volwassenen er last van heeft. In noord-Europa, waar leven al langer afhankelijk is van zuivel, is dit maar 5%.

Een ander beweerd gezondheidsrisico van zuivel zijn hart- en vaatziekten. Zuivel bevat inderdaad verzadigde vetten en cholesterol, welke beide bij hoge consumptie kunnen worden gelinkt aan hartziekten. Dit komt dan meer door de hoge consumptie, dan persé door zuivel zelf. Sterker nog, uit een samenvatting van 10 cohorte studies bleek dat het drinken van melk de kans op hartziekten juist kan verminderen.

Er zijn ook onderzoekers die beweren dat zuivel giftig zou zijn. Ze beweren dat zuivel het lichaam verzuurt door de vele eiwitten en fosfaat. Dit zou leiden tot schade aan de botten. De wetenschap ondersteunt deze beweringen niet en zegt dat er geen sprake is van acidose of van zuur bij metabolisme. Andere studies zeggen dat zuivel de botten niet slechter, maar ook zeker niet beter maken.

Het grootste punt tegen zuivel is waarschijnlijk de inhoud van hormonen in zuivel. Het bevat namelijk oestrogeen en groeihormonen van koeien. De theorie is dat deze hormonen kanker kunnen veroorzaken. Gelukkig worden deze hormonen in de lever afgebroken tot peptiden, voordat ze in ons bloed terecht komen. Alleen bij extreem hoge consumptie zien we verandering in ons bloed. In een rattenonderzoek hebben we het dan over 1000 keer meer dan wat er in melk zit. Een ander hormoon in zuivel is IGF-1. Dit wordt ook door ons lichaam zelf aangemaakt en heeft de gewenste functie de groei van spierweefsel te stimuleren. Maar, het stimuleert ook de groei van cellen in het algemeen. Dus misschien ook kankercellen. Hoge zuivelconsumptie verhoogt het IGF-1 niveau in het bloed met zo’n 2 tot 10%. Momenteel is de relatie tussen IGF-1 en kanker nogal inconsequent, net zoals de relatie tussen kanker en zuivel.

Is zuivel nou goed of slecht?

Of zuivel wel of niet goed voor je is, is nog moeilijk te zeggen. Allereerst ligt het natuurlijk aan jouw eigen zuivel en lactose tolerantie. Reageer jij hier verkeerd op, dan kun je het natuurlijk beter vermijden. Of zuivel slecht is ligt natuurlijk ook aan het product. Bewerkte zuivelproducten met veel suiker kan je natuurlijk beter vermijden. Wat betreft de gezondere zuivelproducten wegen de potentiële nadelen nog niet helemaal af tegen de bewezen voordelen om ze compleet te vermijden. Dit kan echter nog veranderen in de toekomst. Maar zoals het er nu uit ziet kan een bakje kwark nog niet zoveel kwaad.


Loading...
Shaped Fitness