We houden allemaal van zoet eten. De één wat meer dan de ander, maar iedereen vindt een stukje chocolade op zijn tijd wel lekker. Ook al ben je veel bezig met fitness en gezondheid, toch is het moeilijk om al dat lekkere eten te laten staan. Sommige mensen zijn zelfs verslaafd aan chocolade. Maar wat nou als het eten van chocolade juist goed voor je is?

Pure chocolade

Het idee is dat spiergroei kan toenemen dankzij pure chocolade, omdat het epicatechine bevat. Er wordt verondersteld dat epicatechine twee belangrijke werkingen heeft voor spieropbouw. Het verminderen van myostatine en het toenemen van follistatin. In 2014 was er een onderzoek naar methodes om spierverlies door veroudering te verminderen. In dit onderzoek namen deelnemers 150mg epicatechine per dag. Het resultaat was dat myostatine met 16.6% afnam en follistatin met 49.2% toenam.

Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom dit belangrijk is. Myostatine is een proteïne dat als het ware bepaald hoeveel spieren je op kan bouwen. Hoe meer hiervan aanwezig is, hoe minder spieren je kan opbouwen. Bij sommige dieren zien we dat te weinig myostatine kan leiden tot bizar veel spiermassa, denk aan stieren. De proteïne follistatin gaat dit juist weer tegen en probeert myostatine juist weer te verminderen, waardoor je weer meer spieren kan opbouwen.

Hoeveel je moet eten

Is je doel om spieren op te bouwen, dan wil je dus myostatine verminderen. Dit kan dus met epicatechine en dit kan je weer uit pure chocolade halen. Je moet echter wel redelijk veel eten. Wat belangrijk is, is dat niet alle pure chocolade hetzelfde is. Degene met de meeste epicatechine is de meest pure chocolade. Om 150mg epicatechine te halen moet je 100 gram 50% pure chocolade eten. Eet je 85% pure chocolade dan heb je maar 60 gram nodig. Dit lijkt misschien niet veel, maar dit is gemiddeld zo’n 350 tot 600 calorieën van alleen maar chocolade.

Is het iets voor jou?

Voor sommige mensen zijn al die calorieën geen probleem. Voor anderen, vooral met gewicht- of vetverlies gerichte doelen, kan dit nog wel eens een probleem zijn. Er zit namelijk ook redelijk veel vet in pure chocolade. Of het consumeren van kleinere hoeveelheden extra spiergroei opbrengt is nog onbekend. Zelfs dat het consumeren van grote hoeveelheden epicatechine goed is voor spieropbouw is nog niet geheel bewezen, maar de research ziet er tot nu toe veelbelovend uit. Naast de twee belangrijke genoemde werkingen van epicatechine zijn er nog ander voordelen. Het kan mogelijk testosteron verhogen, eetlust verminderen en bloedstroom verbeteren. De tijd zal leren of pure chocolade nou echt veel effect heeft op spiergroei. Maar je kan je nu in ieder geval iets minder schuldig voelen over je chocolade verslaving.


Loading...
Shaped Fitness