De liefde die een sporter heeft voor proteïne is geen geheim. Het is de belangrijkste macronutriënt die jouw helpt bij het behalen van je fitnessdoel. Maar kunnen we er ook teveel van eten? Zo ja, wat is dan teveel?

Wat wordt aanbevolen?

De algemene richtlijn voor hoeveel proteïne je moet eten is ongeveer 0.8 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht. Over dit aantal is niet iedereen het met elkaar eens in de fitnesswereld. Anderen suggereren namelijk dat je dichter bij de 1 tot 1.2 gram per kilo lichaamsgewicht moet zitten. Wel is het duidelijk dat je meer moet eten dan de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid. Doe daarnaast ook nog aan krachttraining en je wordt sterker en groter. Hierover is iedereen het ongetwijfeld eens. Maar de discussie over hoeveel je moet eten wekte bij ons een andere vraag op, namelijk: hoeveel is teveel?

Gevolgen teveel proteïne

Zoals je misschien al wel verwacht kan je inderdaad teveel proteïne eten. Een buitensporige hoeveelheid proteïne is voornamelijk slecht voor de nieren. Chronische nierschade kan worden versneld door langdurig teveel proteïne te eten. Diëten met een hoge proteïne inname kunnen slecht zijn voor bloedfiltratie en nierfunctie.

Op lange termijn wordt het eten van teveel proteïne ook gelinkt aan de aanmaak van nierstenen. Wel is het zo dat de nierproblemen die je krijgt van teveel proteïne eten voornamelijk voorkomen bij mensen die al nierproblemen hebben. Verder zijn er ook nog studies die beweren dat veel proteïne slecht is voor je lever en je botten. Deze studies zijn echter niet geheel vertrouwelijk. De studie naar de lever is namelijk gedaan bij muizen die na 48 uur ineens 50% proteïne kregen en naast een studie die beweert dat proteïne slecht is voor je botten zijn er ook talloze studies die het tegenovergestelde zeggen.

Voor mensen met slechte nieren is het dus verstandig minder proteïne te gaan eten, maar voor gezonde mensen is er dus weinig bewijs dat veel proteïne slecht voor je is. Dit betekent echter niet dat je oneindig veel proteïne zou moeten eten.

Hoeveel is teveel?

Na een bepaalde hoeveelheid worden de voordelen niet meer beter. Op een gegeven moment is zelfs slecht voor je persoonlijke fitness doel. Teveel proteïne bij het afvallen maakt het alleen maar moeilijker om vast te houden aan je dieet omdat je steeds meer gewenst eten moet laten staan. Teveel proteïne bij het bulken maakt het moeilijker om aan je calorieën te komen. Proteïne geeft je namelijk een voller gevoel en de spijsvertering van proteïne kost veel meer energie, waardoor je alleen maar meer moet eten.

Hoeveel proteïne je dus moet eten is heel erg afhankelijk van wat je doel is, maar voor elk doel geldt dat meer dan 2.5 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht onnodig veel is. Wat tot slot ook nog meespeelt is je leeftijd. Oudere mensen hebben namelijk meer proteïne nodig om spierverlies te voorkomen.

Loading...