De een gooit de halve fles knoflooksaus op zijn broodje, de ander een klein scheutje. Maar we houden bijna allemaal wel van knoflook. Het nadeel aan eten dat veel mensen lekker vinden, is dat het vaak ongezond is. Bij knoflook is dit echter niet helemaal het geval en werd het door het voedingscentrum zelfs omschreven als superfood. Nu is dat misschien een beetje overdreven, maar ondanks de geur heeft knoflook veel voordelen.

Voordelen van knoflook

Knoflook is voornamelijk populair voor het kruiden van het eten. We hebben het eigenlijk nooit over de gezondheidsvoordelen ervan. Toch is het zo dat knoflook eigenlijk heel gezond is.

Stikstofdioxide

Een fascinerend voordeel is bijvoorbeeld het toenemen van stikstofoxide. In een onderzoek kwam naar voren dat het eten van 2 knoflookteentjes werd geassocieerd met een toename van 385% in het bloed. Stikstofdioxide zorgt voor het verwijden van bloedvaten, het versnellen van de bloedstroom en het verhogen van zuurstof. Ook zorgt het mogelijk voor het sneller afleveren van nutriënten aan de spieren. Deze voordelen kunnen helpen bij prestaties en kan spierherstel versnellen.

Het toenemen van stikstofdioxide is ook verbonden aan het toenemen van interferon-alfa. Dit is een glycoproteïne wat het immuunsysteem helpt tegen virussen, bacteriën en schimmels. Ook staat het bekend als anti-kanker eiwit, omdat het kankercel verspreiding vertraagt.

Bloeddruk

Knoflook blijkt ook de bloeddruk te verlagen bij hypertensieve mensen. Dit gebeurt met wel 5 tot 10% en is beter voor het verlagen van systolische bloeddruk, ook bekend als bovendruk. Dit kan een enorm voordeel zijn voor mensen met een verhoogd risico op een hoge bloed druk.

Erectie

Het volgende voordeel is vooral leuk voor de mannen, maar indirect natuurlijk ook voor de vrouwen. Sommige studies beweren namelijk dat het goed kan zijn voor het seksorgaan van de man. Knoflook bevat waterstofsulfide, wat ook terug te vinden is in het mannelijk seksorgaan. De theorie is dat het kaliumkanalen opent, waardoor er makkelijker bloed naar binnen kan stromen.

Cholesterol

Misschien wel het bekendste voordeel van knoflook is dat het cholesterol verlaagt. Drie verschillende meta-analyses vonden een vermindering van 10% bij mensen met overgewicht. Verder onderzoek zag dat knoflook vooral goed is voor het verlagen van lipoproteïnen met een lage dichtheid, ook bekend als het slechte cholesterol.

Andere voordelen van knoflook zijn nog het verlagen van het triglyceride niveau, het verhogen van de anti-oxidant glutathion en het verhogen van t-cellen.

Hoeveel moet je eten?

Gelukkig is het niet nodig om bakken vol knoflook te eten. Volgens examine.com kunnen veel voordelen worden behaald bij het eten van 2 tot 3 teentjes per dag. Je kan het dus makkelijk toevoegen aan je maaltijden. Stop de knoflook niet in de magnetron, zo vernietig je mogelijk de belangrijke componenten. Eet ook zeker niet teveel knoflook, dit kan namelijk giftig zijn. Blijf in ieder geval onder de 20 gram, ongeveer 7 teentjes.


Loading...
[object Object]