Veel mensen die naar de sportschool gaan zijn voornamelijk erg gefocust op wat ze eten na het sporten. Maar wat je eet voor je gaat sporten is natuurlijk ook erg belangrijk. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat wat je voor het sporten eet meer invloed heeft op spieropbouw dan wat je na het sporten eet. Dit neemt natuurlijk niet weg dat eten na je workout heel erg belangrijk is voor het herstel van de spieren. Hoe de perfecte pre-workout maaltijd eruit ziet lees je hier.

Wat is een pre-workout maaltijd?

Onder een pre-workout maaltijd verstaan we elke maaltijd die je eet binnen 2 uur voordat je gaat sporten. De maaltijd die je eet voor je gaat sporten bestaat uit twee hoofddoelen. Ten eerste hoort het te zorgen voor meer energie, wat resulteert in meer kracht. Daarnaast hoort het je spieren te voorzien van aminozuren voor spieropbouw en spierkatabolisme te voorkomen, wat betekent dat je spieren afbreken. Om erachter te komen wat de perfecte maaltijd zou zijn moeten we weten hoeveel proteïnen, vetten en koolhydraten erin horen te zitten.

Proteïnen

De belangrijkste functie van de proteïnen in een pre-workout maaltijd is om aminozuren in je lichaam te verhogen. Dit zorgt ervoor dat je spieren maximaal kunnen herstellen en groeien. Een onderzoek waar 33 mannen 8 weken werden gevolgd kwam naar voren dat de groep die wel proteïnen kregen voor het sporten meer in kracht toenamen dan de groep die een placebo kreeg voorgeschoteld. De onderzoekers zagen in de 8 weken niet meteen een verschil in spiergroei, maar verder in dit artikel zal blijken dat proteïnen wel degelijk gunstig zijn voor spieropbouw. Als we kijken naar welk type proteïnen het meest gunstig zijn dan kun je het best gaan voor snel verterende voeding met een hoog leucine gehalte (leucine zijn aminozuren). Whey proteïne of ei-wit zou een goede keuze zijn.

Koolhydraten

De reden dat koolhydraten voor een workout belangrijk zijn is dat het je prestaties in de sportschool simpel weg verhoogt. Het zorgt voor meer energie en dus meer kracht. Koolhydraten zorgen er ook voor dat je glycogeen niveau op peil blijft. Wat nog beter is voor het presteren is wanneer proteïnen en koolhydraten gecombineerd worden. In een onderzoek kreeg een groep mannen 30 minuten voor hun workout een pre-workout maaltijd dat bestond uit voornamelijk proteïnen en koolhydraten (en een beetje vet). Het resultaat was dat ze meer herhalingen konden maken op 80% van wat ze maximaal kunnen. Ook konden ze meer kracht uitoefenen bij een verticale sprong dan de groep die de maaltijd niet kregen. Welke koolhydraten je het best kan eten zijn onderzoekers nog niet over uit. Wat veel wordt aangeraden zijn dingen als bananen of rijstwafels. Voorkom dat je veel vezels binnenkrijgt voor het sporten, dit zorgt voor een vol gevoel.

Vet

Als het gaat om vet in je pre-workout maaltijd: zo min mogelijk! Vet draagt namelijk niet direct bij aan spieropbouw en het presteren in de sportschool. Daarnaast verteert het erg traag en zorgt er alleen maar voor dat je een vol gevoel krijgt. Vet kun je dus beter verdelen over andere maaltijden op je dag.

Hoe ziet de perfecte pre-workout maaltijd eruit?

Voor de meeste mensen is 20 gram proteïnen en 40 tot 50 gram koolhydraten genoeg om je prestaties in de sportschool te verhogen. Mocht je wat zwaarder zijn dan kun je dit nog wat opschroeven. Goede bronnen voor proteïnen zijn, zoals eerder genoemd, ei-wit en whey proteïne. Goede bronnen voor koolhydraten zijn bijvoorbeeld aardappel, witte rijst, banaan of rijstwafels. Mocht je aan het afvallen zijn en ben je aan het vasten? Geen zorgen, op een lege maag kan je ook prima trainen. Het is echter wel vaak zo dat je beter presteert als je hebt gegeten, maar dit verschilt altijd van persoon tot persoon.


Loading...