Zit je nog op school of werk je op kantoor dan is de kans groot dat je een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengt. De komst van technologie en machines zijn oorzaken van een maatschappij waarbij we grote gedeeltes van de dag op ons achterwerk zitten. Werk je achter een computer dan betrap je jezelf er ongetwijfeld wel eens op dat je langzaam voorover gaat zitten. Vaak wordt verteld dat dit slecht is, maar is dat wel zo en wat is dan de oplossing?

Is zitten slecht?

Het kost niet veel tijd en onderzoek om erachter te komen dat de hele dag zitten inderdaad niet goed voor je is. Vooral omdat je weinig beweegt. Te veel zitten zorgt ook nog eens voor een vertraagde metabolisme, verhoogde bloeddruk, een stijging in triglyceriden en het is slecht voor je middel. Helaas zullen er velen zijn die toch de hele dag moeten zitten. Voor de mensen die op kantoor werken wordt er tegenwoordig wel een oplossing aangeboden, namelijk een sta bureau.

Staan ook slecht?

Voor de mensen die bijvoorbeeld rugklachten hebben door het zitten is een sta bureau zeker iets wat ze zouden moeten proberen. Toch is staan misschien niet altijd de oplossing. Voor het grootste gedeelte is staan wel beter dan de hele dag zitten. In 2014 was er bijvoorbeeld een onderzoek dat aantoonde dat staan na je lunch beter is dan zitten als we kijken naar het bloed glucose niveau. Ook verbrandden de mensen die stonden zo’n 50kcal meer per uur. In 2016 was er echter een onderzoek waarbij het verschil slechts 8kcal was. Waarschijnlijk zal dit per individueel verschillen.

Verder is er niet echt veel onderzoek wat aantoont welke beter is. Wat we wel weten is dat langdurig staan ook zo z’n nadelen heeft. Een groot nadeel is bijvoorbeeld de vergroting van je aderen in je benen, wat het moeilijker maakt om bloed terug te pompen naar het hart. Andere nadelen zijn discomfort, verzuring of vermoeidheid en een verhoogde bloeddruk. Net zoals bij zitten kan staan ook pijn in de onderrug veroorzaken, alleen door andere redenen. Als zowel zitten als staan slecht voor je is, wat moeten we dan doen?

Zitten of staan?

Waarschijnlijk ligt het antwoord er tussen in en moeten we gewoon afwisselen. De positie’s van het zitten en staan zijn niet het probleem. Het feit dat we het te lang doen is het probleem. Door af te wisselen kunnen we de duur van beide verminderen. Hier bieden zit sta bureaus een erg goede oplossing. Allereerst moeten we wel zeggen dat er nog geen onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van een zit sta bureau is gedaan, maar het lijkt erg positief.

Wel is er in 2012 een onderzoek gedaan naar de gebruikservaring. In plaats van een normaal zit bureau vond 87% van de deelnemers het comfortabeler, 87% voelde zich energieker, 75% voelde zich gezonder, 71% konden zich beter focussen, 66% voelde zich productiever en 33% van de deelnemers ervoer minder stress. Een review uit van 6 studies uit 2014 zag inderdaad reducties in discomfort. Qua productiviteit waren de resultaten gemixt, maar het was in ieder geval beter of hetzelfde. Of de resultaten ook op lange termijn positief zijn moet nog onderzocht worden, net zoals de ratio van hoelang je moet zitten en hoelang je moet staan.

Wat we aanraden is om in ieder geval van positie te veranderen wanneer het pijn begint te doen of vervelend wordt. Wat nog beter is dan afwisselen, is om zo nu en dan een stukje te gaan wandelen.

Zit sta bureau proberen? 


Loading...
[object Object]