Af en toe ontvang ik berichten van mensen die zeggen last te hebben van hun hak, bijvoorbeeld tijdens het squatten. Hielspoor is een probleem dat dit kan veroorzaken. In dit artikel lees je wat hielspoor is en of jij het misschien kan hebben.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een ontsteking in de hiel. Het komt voornamelijk voor bij wat oudere mensen, meestal tussen de 40 en 60 jaar. Hielspoor is een kalkvorming bij de aanhechting van het peesblad onder in je voet aan het hielbeen. Op de foto hiernaast kan je zien hoe dat er ongeveer uit ziet. Dit hoeft niet persé altijd pijn te doen. Pas wanneer het een ontsteking veroorzaakt in de hiel zal je er waarschijnlijk last van hebben. Het is iets wat zich langzaam ontwikkelt en de meerderheid van de ouderen heeft het.

Wat is de oorzaak?

Hielspoor wordt veroorzaakt doordat er te veel druk op de hiel wordt uitgeoefend. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld vaker last van hielspoor dan mensen die dat niet hebben. Als je dus veel sport of loopt kan er een ontsteking ontstaan in de hiel. Ook slechte schoenen die bijvoorbeeld geen demping hebben kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor.

Klachten en symptonen

Op de foto is goed te zien waar hielspoor vaak ontwikkelt. Mocht je op die plek last hebben dan is er een grote kans dat er sprake is van hielspoor. De pijn wordt vaak ervaren bij het lopen of staan. Als je je tenen naar boven strekt kan er ook pijn ontstaan, omdat je dan het peesblad strekt. Vaak kun je het niet zien aan de hak, maar in sommige gevallen is het hielkussen iets dikker.

Hoe kom ik er van af?

Gelukkig hoef je hiervoor niet meteen naar de dokter. Er zijn verschillende dingen die je eerst zelf kan toepassen. Vaak wordt aangeraden om voetzooltjes te gaan dragen. Tijdens het slapen gebruiken ook veel mensen een zogeheten ‘strassburg sock’, dit is een sok die ervoor zorgt dat je tenen omhoog staan en je voet dus uitrekt. Je kunt ook oefeningen doen voor je voet, hiervan zijn er genoeg te vinden op Youtube. Mocht je toch last blijven houden, dan raadt ik aan om een specialist te raadplegen voor een hielspoor behandeling.