Voor iemand die net begint met fitness is het vaak lastig om te weten welke spullen of machines je moet gebruiken. Je hoort vaak dat losse gewichten beter voor je zijn en dat je machines bijna niet of helemaal niet moet gebruiken. Klopt dit wel? Welke van de twee is nou beter?

Waarom losse gewichten beter zijn

Losse gewichten zijn bijvoorbeeld dumbbells, barbells of kettlebells. Zoals ik al zei worden deze vaak verkozen boven machines, maar wat maakt ze precies beter? Allereerst helpt de instabiliteit van losse gewichten helpt bij het stabiliseren van de spieren. Dit zorgt voor een betere balans, coördinatie en je wordt atletischer.

Machines zorgen er juist voor dat je vaak zit of ligt in een vaste positie wat de instabiliteit weghaalt. Een ander voordeel van losse gewichten is dat je een natuurlijke beweging kan maken die jij fijn vindt. Bij machines is de beweging al bepaalt. Ook zijn machines vaak gemaakt voor de gemiddelde persoon. Pas je dus niet goed op de machine, dan voelt de beweging die je maakt heel oncomfortabel aan en ben je gelimiteerd in je bewegingsbereik.

Een andere reden waarom losse gewichten door velen als favoriet wordt gezien is omdat je er simpelweg veel meer oefeningen mee kan doen.

Zijn machines nutteloos?

Tot nu toe lijkt het alsof je de machines beter kan laten staan. Gelukkig zijn machines niet geheel nutteloos. Soms is het juist heel fijn om stabiliteit van machines te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een schouder blessure. Dit kan je weerhouden om te gaan squatten. Een legpress machine is op dat moment een heel goed alternatief.

Een andere reden om machines te gebruiken is als je een beginner bent. Losse gewichten vereisen dat je een oefening perfect uitvoert om blessures te voorkomen en om de juiste spiergroep aan te spreken. In het begin kan dit nogal lastig zijn. Op een machine is het veel makkelijker om de oefening goed uit te voeren omdat ze een vast bewegingspatroon hebben. Ook voor ouderen is dit erg handig.

Nog een reden om machines te gebruiken, deze is nuttig voor iedereen, is omdat je op machines veel beter specifieke spiergroepen kunt isoleren. Wil je dikkere hamstrings? Zoek dan niet verder dan een simpele leg curl machine.

Welke is beter?

Zowel losse gewichten als machines zijn goed voor het opbouwen van spieren en kracht. Er is niet eentje beter dan de ander en het ligt er vooral aan wat je doel is. Beide hebben zo hun voordelen en ik raad vooral aan om te doen wat je fijn vindt. Elk lichaam is anders en bij de één voelt een machine beter dan bij de ander en andersom. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en veel succes met trainen!

Loading...