De kans is groot dat iemand wel eens tegen je heeft gezegd dat je dik wordt van eten voor het slapen gaan. Veel mensen geloven zulke dingen erg snel zonder zichzelf af te vragen of het wel klopt. Daarom zijn wij er om uit te zoeken of dit echt zo is. Je leest het in dit artikel.

Waar komt het vandaan?

Het geloof dat je dik wordt van eten voor het slapen gaan is ontstaan nadat onderzoekers een correlatie vonden tussen mensen met obesitas en laat in de avond snacken. Toen dit bekend werd begonnen gezondheidsgoeroe’s een maaltijd laat in de avond massaal over te slaan. Maar wordt je wel echt dik van eten in de avond, specifiek na 20:00?

Verschillende theorieën

Eén theorie heeft te maken met dat je metabolisme vertraagt als je slaapt. Met een tragere metabolisme verbrandt je minder calorieën. De calorieën die je ’s avonds eet worden dus niet zo veel verbrandt als de calorieën die je overdag zou eten. Er is echter al onderzoek dat aantoont dat je metabolisme nauwelijks tot helemaal niet verandert wanneer je slaapt.

Een andere theorie zegt dat je dik wordt van eten in de avond door verhoogde insulineniveaus in de nacht. Een fysiologisch effect van insuline is dat het vet opslaat. Eten dat je ’s avonds consumeert wordt volgens de theorie dus eerder als vet opgeslagen. Het is inderdaad waar dat insulineniveaus in de ochtend een stuk lager zijn dan ’s nachts. Er is echter geen enkel verschil in insulineniveaus ’s middags en ’s nachts. De middag is ook nog eens de tijd waarop de meeste mensen het grootste gedeelte van hun voeding binnen krijgen. Als het dus waar is dat je aankomt met verhoogde insulineniveaus, dan komt iedereen aan die na de ochtend eet.

Er is ook nog een theorie die zegt dat specifiek koolhydraten in de avond slecht zijn. Koolhydraten is de belangrijkste bron voor energie. Wanneer deze niet verbrandt worden worden ze opgeslagen als glycogeen en vet. Glycogeen heeft een gelimiteerde opslagruimte, wanneer deze vol is worden koolhydraten opgeslagen als vet. Gelukkig is het allang bewezen dat de tijd waarop je koolhydraten eet geen rol speelt in hoeveel daarvan wordt opgeslagen als vet.

Hoe kom je wel aan?

Aankomen wordt enkel en alleen gebaseerd op hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel calorieën je verbrandt. Wanneer je meer calorieën eet dan je verbrandt, ongeacht welk moment van de dag, dan kom je aan. Ondanks dat er een verband is tussen laat in de avond snacken en mensen met een verhoogd BMI, komt het simpelweg door het binnenkrijgen van teveel calorieën. Wel is het zo dat snacks die mensen in de avond eten vaak hoog zijn in calorieën, denk aan ijs, chips en frisdrank. Maar één ding is zeker: je wordt niet dik door het eten voordat je naar bed gaat!

Loading...