Wanneer we liften denken we vooral aan onze houding, hoe snel we de herhalingen doen of we bewonderen ons zelf in de spiegel. Deze dingen zijn allemaal extern. Maar hoe zit het met onze interne focus, de zogeheten mind muscle connection. Je leest het in dit artikel.

Wat is mind muscle connection?

Een bekend fenomeen om je mind muscle connection te activeren, om vervolgens weer meer spieren te kweken, is ”flexing the brain”. Wanneer je lift, denk aan het bewegen en voelen van die ene spier die je aan het trainen bent. Doe je bijvoorbeeld een bicep curl, focus dan op de bicep en stel je voor dat deze spier alleen al het werk doet. Span de spier aan om nog meer de focus hierop te leggen. De theorie hierachter is dat er kracht van secundaire spieren naar de spier gaat waarop je focust. Maar wat zeggen de studies?

Werkt het echt?

Eén studie liet deelnemers sit-ups doen terwijl ze moesten focussen op hun rectus abdominis of hun obliques. Ze vonden een grotere activatie bij welke spier de deelnemers intern op focusten. In een andere studie werd de elektrische activiteit in de buikspieren gemeten tijdens een squat. De deelnemers werd verteld voor te bereiden alsof ze een klap in hun maag kregen. Ook in deze studie werd een duidelijke stijging in activatie in de buikspieren gevonden.

Een ander onderzoek vond een toename in glute activiteit en een afname in hamstring activiteit wanneer vrouwen werd verteld te focussen op de glute tijdens een lying hip extension. Zo gaat de lijst met studies nog wel even door. In sommige studies staat zelfs dat de activatie van secundaire spieren niet eens afneemt. Heel leuk natuurlijk al die studies, maar velen van jullie willen natuurlijk weten of je er meer spiermassa van krijgt.

Spiergroei door mind muscle connection

Ondanks dat er geen directe studies zijn die de mind muscle connection linken aan hypertrofie, verhoogde activiteit steunt zeker de mogelijkheid. Eén studie observeerde verschillende delen van de triceps brachii tijdens het uitvoeren van een triceps extension oefening. Ze vonden dat bepaalde delen meer activatie hadden dan andere delen. Deelnemers moesten dezelfde oefening voor 12 weken uitvoeren en daarna werd de spiergroei gemeten. Zoals verwacht was er meer groei in de delen die meer activatie hadden. Daarna gingen ze door met andere triceps oefeningen met verschillende activatie en vonden het zelfde resultaat. Of dit voor alle spieren geldt moet nog bewezen worden, maar het lijkt erop dat activatie zeker kan bijdragen aan spiergroei. Voordat je nu bij elke oefening mind muscle connectie toepast, zorg eerst dat je houding in orde is. Vooral voor beginners is dit belangrijk.


Loading...
Shaped Fitness