Voor een betere gezondheid wordt vaak aangeraden om multivitamine te nemen. Je dagelijkse vitaminen en mineralen in één pil, dat kan toch alleen maar goed voor je zijn? Dat zou je inderdaad denken. Na wat onderzoek kom je er echter achter dat het net iets anders in elkaar zit…

Wat zijn multivitamine?

Multivitamine zijn meestal pillen die veel micronutriënten bevatten die jij nodig hebt. Veel daarvan zijn essentieel voor je gezondheid. Het lichaam heeft deze vitaminen en mineralen nodig voor verschillende lichaamsprocessen. Multivitamine bevatten vaak veel van deze vitaminen en mineralen, soms ook nog ander ingrediënten. Omdat multivitamine niet gereguleerd zijn, kan het zijn dat er van één stof meer of minder in zit dan op het etiket staat vermeld. In sommige (fraude)gevallen zelfs helemaal niks.

Wanneer je wat wetenschappelijke artikelen hebt gelezen over dit onderwerp dan zal je al snel van gedachten veranderen over multivitamine. Het klopt dat multivitamine inderdaad veel micronutriënten bevat die jij nodig hebt. Toch zijn de voordelen lang niet zo groot als je zou denken.

In de Verenigde Staten nemen momenteel 1 op de 3 volwassenen een multivitamine supplement. Dit zorgt voor een, hou je vast, 30 biljoen dollar industrie. Ondanks dat zoveel mensen multivitamine gebruiken, weten zij vaak niet wat nou de echte voor- of nadelen zijn.

Wat doet multivitamine?

Veel mensen denken simpelweg dat multivitamine je gezondheid verbetert. Het wetenschappelijke bewijs hierover zegt wat anders, namelijk dat het eigenlijk vrij weinig doet. Een belangrijke indicatie van gezondheid is sterfelijkheid, hoe lang je leeft dus. Een meta-analyse uit 2012 keek naar 21 wetenschappelijke artikelen, die bij elkaar onderzoek deden onder maar liefst 91.074 mensen. Hieruit bleek dat multivitamine geen enkele invloed had op sterfelijkheid, niet goed en niet slecht.

Gezondheid gaat natuurlijk niet alleen om het langer leven. Een goede gezondheid betekent ook dat je vrij bent van ziektes of andere fysieke klachten. Maar ook hierin scoort multivitamine weinig punten. Een systematisch review uit 2006 van 20 artikelen kwam tot de conclusie dat er niet genoeg bewijs is dat multivitamine helpt tegen kanker of andere chronische ziektes.

Een ander review uit 2013 zag een soortgelijke conclusie. Ook hierin werd duidelijke dat vitaminen en mineralen supplementen geen duidelijk bewijs toonden te helpen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Een studie uit hetzelfde jaar deed onderzoek naar orale multivitamine voor mensen die geleden hebben aan hartinfarcten. Uit het onderzoek bleek wederom dat er geen statistisch bewijs is bij het helpen tegen hartproblemen.

Tot nu toe doet multivitamine dus weinig voor je gezondheid. Onderzoek suggereert verder ook dat het geen voordeel heeft voor cognitieve functies of tegen luchtweginfecties, eigenlijk tegen geen enkele infectie.

Zijn vitaminen en mineralen slecht?

Betekent dit dat vitaminen en mineralen niet goed voor je zijn? Absoluut niet. Ons lichaam heeft ze nodig om te functioneren. Waarom lijkt het dan dat multivitamine geen voordelen heeft? Dit komt omdat het vaak overbodig is. Supplementen zijn alleen effectief wanneer er sprake is van tekortkomingen.

Veel mensen denken vaak dat ze ergens een tekort van hebben, terwijl dat helemaal niet zo is. Je hoort bijvoorbeeld vaak mensen zeggen dat ze meer vitamine B12 nodig hebben. Maar als we naar de UK en VS kijken zien we dat maar 3% van de volwassenen echt een tekort heeft. Vitamine B12 is makkelijk te halen uit vlees, wat daar meer dan genoeg gegeten wordt.

Loading...

Er zijn wel andere vitaminen en mineralen die mensen vaker tekort komen. Denk aan vitamine D, vitamine K, ijzer, zink en magnesium. Het probleem is alleen dat de meeste multivitamine supplementen je hier alsnog niet genoeg van geven. Van vitamine D heb je bijvoorbeeld 1000 tot 2000 IE nodig, maar de meeste multivitamine bevatten slechts 400 IE.

Nog een nadeel is dat sommige multivitamine de “slechte” versie van deze nutriënten bevatten. Magnesiumoxide bijvoorbeeld, dit is de goedkoopste versie van magnesium wat slecht opgenomen wordt door het lichaam.

Wat wel doen bij tekort aan vitaminen of mineralen?

Mocht je toch een tekort hebben aan bepaalde vitamine of mineraal, dan kan je beter dat specifieke supplement nemen. Heb je bijvoorbeeld een zink en magnesium tekort, dan kun je beter ZMA supplementen nemen. Een ander voorbeeld zijn zwangere vrouwen die een foliumzuur tekort hebben, zij kunnen beter direct foliumzuur nemen in plaats van multivitamine.

Voor wie multivitamine wel kunnen werken zijn oudere mensen. We zien namelijk bij oudere mensen steeds meer tekorten in vitaminen en mineralen, hoe ouder ze worden.

Conclusie

Multivitamine is één van de populairste supplementen, maar bijna niemand heeft het echt nodig. Er zijn maar weinig bewezen gezondheidsvoordelen. Maar waarom blijft het dan zo populair en wordt het zoveel gebruikt? Marketing. De supplementen industrie is enorm en heeft een groot deel te danken aan de verkoop van multivitamine. Wie wil er nou niet één pil dat al je problemen oplost? Het probleem is dat dit makkelijk te geloven is, omdat het technisch gezien inderdaad hele goede nutriënten bevat.

Nog groter wordt het probleem wanneer mensen denken dat ze ongezond kunnen eten en dat één pil alles goedmaakt. Dit is alles behalve waar. Een gezond en gevarieerd dieet kan je voorzien van alle nodige voedingsstoffen en geeft voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Laat die multivitamine voorlopig dus maar staan!

Loading...
Shaped Fitness