Over de laatste jaren is er in de fitnesswereld heel wat gediscussieerd over soja. De één zegt dat het helemaal geen kwaad kan, terwijl anderen zeggen dat het voor een heleboel dingen slecht is. Je hoort voornamelijk dat soja je testosteron kan verlagen, maar er zijn zelfs mensen die beweren dat het je geslachtsdeel kan verkleinen. Hoog tijd om erachter te komen of soja nou echt zo slecht voor je is.

Hoe verlaagt soja het testosteron?

Wat voornamelijk als argument wordt gebruikt is dat sojabonen fyto-oestrogenen bevat. Het klopt inderdaad dat deze een werking hebben op onze sekshormonen, oestrogeen en het testosteron en de receptoren hiervan. Het kan zich binden met oestrogeen receptoren, wat zorgt voor een groter oestrogeen effect. Net zoals het kan binden met androgeen receptoren, wat het testosteron kan verlagen. Dit is allemaal waar, soja bevat namelijk isoflavonen wat fyto-oestrogenen aanmaakt. Het effect is alleen niet zo groot.

Wat zegt de wetenschap?

Een onderzoek uit 2001 afkomstig uit Japan liet al zien dat het drinken van anderhalf kopje sojamelk voor 8 weken geen effect had op het testosteron niveau. Ook bij een onderzoek uit 2007 was geen effect op het testosteron gevonden. In deze studie werden jonge mannen verdeeld in 4 groepen. Elke groep nam een verschillende proteïne shake van 50 gram, dit was soja concentraat, soja isolaat, soja isolaat en whey gemixt of alleen whey. Na 12 weken was elk testosteron niveau zo’n beetje hetzelfde, net als de opgebouwde spiermassa.

Een jaar eerder, in 2006, was er soortgelijk onderzoek bij oudere mannen. In dit onderzoek moesten de mannen een hoeveelheid soja vergelijkbaar met Aziatische landen eten. Ook hier was er een periode van 3 maanden geen verschil zichtbaar. Tot slot een meta-analyse uit 2010 van 32 verschillende studies toonde aan dat de inname van soja of isoflavonen geen significant effect heeft op het testosteron.

Hoeveel soja kan ik nemen?

In een studie uit 2008 werden ratten 20mg isoflavonen per kilo lichaamsgewicht toegediend, dit verlaagde wel het het testosteron niveau. Wanneer we dit vergelijken met een doorsnee man, dan moet deze 1636mg per dag nemen. Dit zijn zo’n 54 kopjes sojamelk per dag, een belachelijk grote hoeveelheid dus. We kunnen dus eigenlijk wel stellen dat het eten/drinken van soja niet zoveel kwaad kan.

Maar, mocht je toch voorzichtig willen doen, eet met mate. Gebaseerd op de studies lijkt 50 gram sojaproteïne per dag een veilige hoeveelheid. Qua eten is tofu een goede keuze, dit bevat namelijk minder fyto-oestrogenen dan rauwe bonen. Gebruik je liever soja supplementen, kies dan voor soja concentraat/isolaat. Bij deze supplementen zijn vaak de meeste fyto-oestrogenen eruit gehaald.

Soja eiwit isolaat 


Loading...
Shaped Fitness