Je hebt je motivatie weer gevonden en besluit om het trainen weer op te pakken. Je begint meteen fanatiek en traint alsof je al jaren traint. Je gaat tevreden naar bed en je wordt gemotiveerd wakker, tot je uit bed probeert te komen… Spierpijn! Alles doet pijn en bewegen is alles behalve leuk. Je bijt door de pijn heen en verwacht dat het morgen wel minder zal zijn. Fout. De volgende dag is het nog erger! Toch ben je nog steeds gemotiveerd en nu komt de vraag: kan ik sporten met spierpijn?

Wat is spierpijn?

Om erachter te komen of we kunnen sporten met spierpijn, moeten we natuurlijk eerst weten wat spierpijn precies is. Er zijn verschillende soorten spierpijn. Je hebt spierpijn die je tijdens het sporten voelt, maar je hebt ook spierpijn die pas later komt. De spierpijn die je tijdens het sporten voelt noemen we acute spierpijn. Dit ken je misschien als verzuring.

Spierpijn die pas later komt noemen we verlate spierpijn. Dit wordt ook wel DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) genoemd. Deze spierpijn voel je pas de dag na het sporten en kan wel een week aanhouden. Meestal is de spierpijn 48 uur na het sporten het ergst. De oorzaak van deze spierpijn zijn de kleine scheurtjes die ontstaan in de spierbuik bij het trainen.

Wel of niet sporten met spierpijn?

Deze vraag blijft nog vrij onduidelijk in de fitnesswereld. Waarschijnlijk komt dit omdat het gaat om pijn en je daarom nooit zeker kan weten of het verstandig is om te gaan trainen. Wel zijn er situaties waarin je sowieso niet moet trainen:

  • Bij gewrichtspijn. Spierpijn veroorzaakt alleen pijn in de spieren. Heb je pijn bij je gewrichten? Dan moet je absoluut niet gaan sporten.
  • Wanneer de spierpijn simpelweg te erg is. Het kan zo zijn dat je spierpijn zo erg is, dat het ten koste gaat van je houding en je risico op blessures te groot wordt.
  • Wanneer je spierpijn hebt door scheuring of een kneuzing. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spieren. Dit is niet slecht voor je. Het kan echter ook zo zijn dat je een grote scheur in je spier krijgt tijdens het trainen. Dit zal je ongetwijfeld wel voelen. Het is dan niet verstandig om te gaan trainen.

Verder kan het niet zo heel veel kwaad om te sporten met spierpijn. Wel moet je natuurlijk voldoende rust hebben gehad, zodat de spier kan herstellen. Toch zijn mensen bang om te sporten met spierpijn, vaak omdat ze denken dat de spierpijn nog erger wordt of omdat het slecht is voor hun resultaten. Beide punten zijn nooit bewezen.

Studies over spierpijn lieten zien dat zowel een lichte als een zware workout met spierpijn geen impact had op spierschade, spierpijn of herstel van spierpijn. Range of motion en maximale isometrische kracht herstelden ook hetzelfde. Deze bevindingen vertellen ons dat sporten met spierpijn niet zo heel veel uit zou maken.

Neem voldoende rust

Zoals ik eerder al zei moet je natuurlijk wel voldoende rust nemen om de spier te laten herstellen. Wanneer je namelijk te vroeg gaat trainen zijn je spieren nog niet hersteld en zal dit je resultaat alleen maar tegen zitten. Uiteindelijk zal je hierdoor ook blessures en kan je zelfs overtraining krijgen. Je wilt voor elke spiergroep minimaal 48 uur rust nemen en als je heel zwaar hebt getraind zelfs langer. Heb je dan nog steeds spierpijn? Dan kan je in principe gewoon trainen als het niet te erg is.

Het is slim om je spiergroepen te verdelen over verschillende dagen. Zo kan je de ene spiergroep trainen, terwijl de andere rust krijgt om te herstellen. Je kan namelijk prima je rug trainen, terwijl je de dag ervoor je borst hebt getraind en hier nog spierpijn van hebt. Een bekend manier om de spiergroepen te verdelen is met een “push-pull-legs schema“. Hierbij train je bijvoorbeeld op dag één je borst, schouders en triceps, op dag twee train je rug en biceps en op dag drie train je benen. Dag vier begin je weer bij dag één. Op deze manier krijgen alle spiergroepen voldoende rust.

Loading...

Hersteltraining

Spierpijn hersteld het beste bij een actieve rust. Het is dus niet verstandig om bij ernstige spierpijn de hele dag in bed te blijven liggen. De doorbloeding bij het bewegen zorgt er juist voor dat je sneller herstelt. Dit is de reden waarom atleten soms een dag na hun wedstrijd een hersteltraining doen. Ze trainen dezelfde spieren dan, maar wel heel licht.

Wil je om één of andere reden toch per se de volgende dag alweer trainen, dan kan je dus alleen heel licht trainen. Zo voorkom je dat je de spier teveel beschadigt.

Conclusie

Er is nog niet heel veel bekend over sporten met spierpijn en dit onderwerp kan nog wel wat onderzoek gebruiken. Heb je last van normale verlate spierpijn en heb je genoeg rust gehad? Dan is de kans groot dat het geen kwaad kan om te gaan sporten. Belangrijk is dat je voor jezelf het verschil herkent tussen spierpijn en een mogelijke blessure. Is de pijn te sterk? Sla dan gewoon een keer over. Niet alleen is er een kans dat je geblesseerd bent, je zal ook slechter presteren en een hogere kans hebben op blessures.

Loading...